avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Despre recunoasterea unor datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Despre recunoasterea unor datorii

Buna seara. Cu speranta ca voi primi sfaturi intelepte de la specialisti, carora le multumesc de acum, as dori sa va expun urmatorul caz:

O firma tip SRL a fost infiintata de 2 asociati, X si Y. Dupa cativa ani, au zis sa se asocieze cu alte persoane asa ca asociatul Y a iesit, cedandu-si partile si au intrat asociatii A si B, firma avand urm. componenta: asociatul X cu 10%, asociatul A cu 60% si asociatul B cu 30%.

Contabilitatea a fost tinuta de sotia asociatului B. S-a urmarit sa se realizeze o investitie maricica, o brutarie intr-o comuna. Pentru asta asociatul A a cheltuit cam 20.000 euro, din care 10.000 pentru reabilitarea unei cladiri (s-au cumparat materiale de constructii, s-a tras curent trifazic, gaz, apa, instalatii sanitare, diverse reparatii etc) iar cealalta jumatate a fost cheltuita pentru cumpararea de utilaje.

Din pacate, din diverse motive pe care nu le mentionez aici ca ar iesi o veritabila telenovela, asociatii A si B s-au certat si s-au dat in judecata. Nu stiu cum s-a intamplat dar unul din efecte a fost ca sereleul a revenit primilor 2 asociati, asociatul X si Y care au preluat firma precum si datoriile acesteia.

Pentru ca sotia asociatului Y a tinut contabilitatea, asociatului X nu i s-a spus ca trebuie sa semneze chutante pe care sa se spuna clar ca el, asociatul X, imprumuta firma cu suma de...astfel ca toti banii pe care i-a bagat asociatul X apar nespecificati, ca si cum toti asociatii au contribuit.

Anii au trecut, cam vreo 6 ani iar datoriile catre asociati, adica X, A si B, s-au prescris iar primii 2 asociati, X si Y, stau acum cu o firma care nu are activitate si care are datorii de 20.000 euro.

Intrebare: ce pot face asociatii X si Y pentru a scapa de firma, tinand cont ca nu au vreo posibilitate sa aiba vreo activitate economica cu sereleul respectiv?

Daca unul din asociati ar vrea sa oblige firma sa-si plateasca datoriile, eu stiu ca acestea sunt prescrise, nu? Dar cum ar trebui firma sa procedeze astfel incat sa scape de datoriile de 20.000 euro?
Cum sa faca astfel incat sa recunoasca datoriile, sa le dea inapoi si sa se curete, sa ajunga pe 0?! Si poate sa le inapoieze singurului asociat care a bagat banii, cel A, sau vor reveni tuturor asociatilor, in conformitate cu procentele de parti sociale detinute de fiecare?

Multumesc mult!




Cel mai recent răspuns: Legal to Business , Consilier juridic 20:21, 2 Septembrie 2014
Cine a fost administrator de-a lungul tuturor etapelor?
Datoriile de 20.000 sunt catre terti sau catre asociati (fosti sau actuali)?
Administratori au fost asociatul X si asociatul B.

Datoriile sunt catre asociati. Dar, asa cum am spus, doar asociatul A a platit, el a cumparat din Germania utilajele, el a platit amenajarea cladirii etc. Cu toate astea, cred ca asociatul B, prin sotie, a facut o manareala pentru ca doar cu putin inainte de a se strica caruta, apar in actele contabile niste hartii in care scrie ca asociatul B imprumuta firma cu suma cutare, in total cred ca e vorba de vreo 2.000 euro.
V-am transmis opinia mea, raportata la situatia de fapt, intr-un mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raportare oficiul spalarii banilor petru1976 petru1976 Asociatul unic printr-o decizie hotareste sa imprumute societatea de la o persoana fizica rezidenta, cu suma de 20.000 euro in vederea achizitionarea unui ... (vezi toată discuția)
Despre datorii si alte cele... petrescuemil2011 petrescuemil2011 Buna ziua. As vrea sa va expun situatia mea cat mai succint si sa ma ajutati cu sfaturi ca nu mai stiu ce sa fac. In 2004 m-am asociat cu 2 domni, d-ul A si ... (vezi toată discuția)
La un contract de comodat pentru folosinta unor utilaje, se poate achita sumele pentru un credit de cumpararea acestora ContSters74561 ContSters74561 Societatea X, cu 4 asociati, toti din familie a avut activitate de panificatie pana in 2007. Aceiasi asociati au mai infiintat o alta firma Y si in continuare ... (vezi toată discuția)