avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Despre datorii si alte cele...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Despre datorii si alte cele...

Buna ziua. As vrea sa va expun situatia mea cat mai succint si sa ma ajutati cu sfaturi ca nu mai stiu ce sa fac.

In 2004 m-am asociat cu 2 domni, d-ul A si d-ul B, eu avand numarul cel mai mic de parti sociale din SRL. D-ul A a cheltuit cam 30.000 Roni pentru amenajarea unei cladiri aflata in proprietatea d-lui B si inca vreo 30.000 Roni pentru achizitia de utilaje.
In sfanta traditie rromaneasca, dupa cateva luni, cei 2 domni au inceput sa se tiganeasca si au inceput procesele, in final cei 2 domni iesind din firma. Mentionez ca firma era a mea iar cei 2 au intrat prin cedarea de catre mine a partilor sociale. Deci, in firma nu am mai ramas decat eu.

Iata ca au trecut anii, in numar de 7, si as dori sa stiu ce statut au cei 60.000 Ron?? Ai cui sunt? Utilajele ale cui sunt? Imbunatatirile (cumparat geamuri, usi, instalatii sanitare, termice, calorifere, gresie, faianta, tras curent trifazic etc) care au fost aduse, cu banii d-lui A, cladirii detinute de d-ul B ce statut au?
Specific faptul ca d-ul A, singurul care a scos banii din buzunar, nu a miscat un deget pentru a-si recupera banii. De fapt, niciunul dintre ei nu mai manifesta nici un interes pentru a se limpezi lucrurile.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:53, 21 Mai 2011
Trebuie precizat cum au introdus cei doi asociati ai dumneavostra banii in firma si ce tip de relatie contractuala a avut firma cu domnul proprietar al cladirii unde o perioada vad ca si-a derulat firma activitatea si pe care ati si modernizat-o.
Deci, d-ul A a imprumutat firma cu sume de bani cu care s-au facut achizitiile, fie de utilaje, fie de alte bunuri cu care s-a modernizat cladirea. Din pacate si din motive iarasi misterioase, d-ul A nu are chitante decat pentru o parte din cei 60.000 ron. Pentru restul de bani se pare ca nimeni nu a imprumutat firma, eu nu am gasit nimic in actele firmei.

Cat despre relatia contractuala dintre firma si detinatorul cladirii, d-ul B, lucrurile s-au petrecut cam asa, d-ul B s-a declarat de acord ca firma sa aiba sediul in cladirea dumnealui.
Chiar daca fostii dumneavoastra asociati v-au cesionat dumneavostra procentele de parti sociale pe care le detineau in urma cu ceva ani, daca in momentul acestei operatiuni nu ati clarificat ce se intampla cu aceste datorii pe care firma le are fata de cei care au imprumutat-o, ele raman valabile macar pentru partea pentru care ati gasit hartii(chitante). Vedeti sa nu mai fie ceva dispozitii de plata/incasare prin care ei ca asociati puteau sa aduca bani in firma si vedeti si soldul contului 455 din balanta care reprezinta acestea sume introduse in firma. Macar daca la preluarea intregului pachet de parti sociale hotarati anularea oricaror pretentii din partea lor fata de aceste sume.
In continuare, tot ce s-a cumparat cu acei bani sunt ale firmei. Chiar daca banii ii veti da inapoi vreodata.
Acum ramane destul de importanta cladirea si raporturile cu firma. In continuare dumneavoastra va desfasurati activitatea in ea? Nu aveti nici un contract de inchiriere. Ati facut acele modernizari sau poate chiar extinderi care poate au costat o valoare semnificativa si care chiar puteau fi amortizate. Dar pe ce baza. Si ultima intrebare. El daca vrea sa "plece" cu cladirea dumneavoastra cum va recuperati valoare acelor investitii? Cam complicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre recunoasterea unor datorii andreiandrei andreiandrei Buna seara. Cu speranta ca voi primi sfaturi intelepte de la specialisti, carora le multumesc de acum, as dori sa va expun urmatorul caz: O firma tip SRL a ... (vezi toată discuția)
Cum primesc un asociat in firma? OanaSt7 OanaSt7 Buna ziua, Este vorba de o firma cu capital social 200 RON, 2 asociati in prezent (50%-50%) dintre care unul este si administrator. In aceasta firma s-au ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale - drepturile cedentului mi_2005tu mi_2005tu Buna seara! Am o problema legata de cesiunea de parti sociale si eventuale drepturi ce le-ar putea avea cedentul. Situatia este urmatoarea: am infiintat in ... (vezi toată discuția)