avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale - drepturile cedentului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale - drepturile cedentului

Buna seara!
Am o problema legata de cesiunea de parti sociale si eventuale drepturi ce le-ar putea avea cedentul. Situatia este urmatoarea: am infiintat in 2008 o firma alaturi de inca 2 asociati cu un capital social de 600RON (fiecare asociat cate 200 ron si 33.33% parti sociale), ulterior unul dintre asociati imprumuta firma cu 30.000 ron din care achizitionam un aparat. In iulie 2009 asociatul care imprumuta firma cedeaza partile lui sociale celuilalt asociat al meu, se inregistreaza contractul la ONRC si se emite o hotarare judecatoreasca definitiva.
Intrebarile mele sunt:
1. Mai poate solicita suma cu care a imprumutat firma, respectiv cei 30.000 ron?
2. Avand in vedere ca inainte de a ceda partile sociale, el a lucrat impreuna cu 2 angajati ai firmei timp de vreo 3 luni dar fara sa aduca vreun beneficiu firmei, iar angajatii au fost platitti de noi, creand astfel un prejudiciu de 10.000 ron firmei, am putea cere banii astia in instanta, eventual sa fie scazuti din suma imprumutata?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mi_2005tu , utilizator 12:19, 14 Februarie 2010
Buna ziua,
Cea mai mare parte dintre nelamurilile Dvs. s-ar rezolva daca ati tine seama ca firma, SC SRL, este o persoana juridica absolut diferita si distincta de persoanele fizice/juridice care au infiintat-o (asociatii).
Nu precizati cum si cu ce clauze s-a efectuat cesiunea PS in iulie 2009.
In principiu:
1.
Daca p persoana a imprumutat o suma de bani firmei, aceasta este tinuta a o restitui.
2
Daca un asociat a prejudiciat firma, aceasta are dreptul sa-i ceara repararea prejudiciului si, daca faptele prin care s-a produs acel prejudiciu sunt sanctionate legal, poate cere si alte sanctiuni (civile, penale, administrative).
Cu stima,
Din cate stiu nu au fost puse nici un fel de clauze, cesiunea s-a realizat la ONRC completand formularele de acolo. Am sa verific actele pe care le-am primit dupa cesiune si revin cu informatii concrete.
Va multumesc pentru informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare srl cu datorii sorescu_i sorescu_i Buna ziua! Trebuie sa fac cesionarea partilor sociale ale unui srl cu datorii (la alte doua srl-uri ). Partile soc vor fi vandute la valoarea nominala din ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila retragere asociati mary_catalina mary_catalina Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati. O micro infiintata in iulie 2014 cu 2 asociati, decide ca in luna oct sa renunte la actiuni, in Iocul celor 2 vor fi ... (vezi toată discuția)
Cum se poate cesiona/vinde o societate cu datorii la stat in mod absolut legal? coca112729 coca112729 Buna seara! Sunt asociat unic la o farmacie care are datorii la stat si la furnizori in valoare de 270000 ron. Port discutii cu o firma mare care doreste sa ... (vezi toată discuția)