avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Cum se poate cesiona/vinde o societate cu datorii la ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Cum se poate cesiona/vinde o societate cu datorii la stat in mod absolut legal?

Buna seara!

Sunt asociat unic la o farmacie care are datorii la stat si la furnizori in valoare de 270000 ron. Port discutii cu o firma mare care doreste sa incheiem un contract de cesiune, prin care sa achizitioneze firma mea cu tot cu datorii. In principiu stiu ca intai se achita datoriile la stat si eu am convenit cu ei sa achite si datoriile la chiria restanta si salarii,dar cei din firma lor, de la juridic, nu au gasit o solutie prin care sa incheiem un precontract, sa imi vireze banii in cont pentru a achita datoriile catre stat, chirie si salariile restante, pe motiv ca daca firma lor ar imprumuta firma mea, nu este legal... In plus, in luna iulie, in data de 11 iulie, au trimis revizorii lor din firma sa efectueze inventarierea stocului de marfa (medicamente etc), au creat un nou cont de societate in sistem, au introdus noul stoc reiesit din urma inventarului pe acel cont si mi-au pus sigili pe usa farmaciei, pe motiv ca odata facuta inventarierea eu nu mai am dreptul sa vand in propria mea farmacie, fapt care a dus la marirea datoriilor mele catre terti in ultmima luna si pierderea vanzarilor deasemenea. In aceste conditii, eu nu am niciun contract incheiat, nicio promisiune de incheierea a acestui contract de cesiune si pierderile se adancesc pe zi ce trece...
Scuza lor pentru intarzierea incheierii contractului este ca nu au o solutie pentru a vira banii pentru stat, chirie si furnizori, pentru a fi achitate inaintea incheierii contractului de cesiune propriu-zis. As vrea un sfat si o parere asupra acestei situatii destul de serioase si care se deterioreaza din zi in zi ( pentru mine ), o solutie de rezolvare rapida si favorabila mie, pentru ca nu stiu efectiv cum sa rezolv si cum sa ma salvez de la faliment sau vreo executare silita din partea furnizorilor sau a statului... Se poate incheia un precontract inainte, se poate face vreo conventie la notariat, ceva, sa pot cesiona aceasta farmacie?

Va multumesc mult de tot!

Astept si eu un raspuns cat se poate de repede...:(
Solutia viraii banilor este chiar clauza contractuala. Se mentioneaza in contract ca una din conditiile cesiune este plata acelor sume catre stat...si totul este in regula. ei au temeiul legal al platii si dvs..sunteti acoperita.
Buna seara, parere personala:
VARIANTA I
1. antecontract cesiune parti sociale firma X va vireaza c/val. partilor sociale egala cu val. datoriilor la buget
2. in calitate de asociat imprumutati firma cu suma respectiva si se achita datoriile
3. se semneaza contractul de cesiune parti sociale
atentie la calcul impozit pe venit
VARIANTA II
contractele de imprumut intre firme sunt permise cu conditia sa nu aiba un caracter de continuitate
VARIANTA III
facturati catre firma X produse medicale sau altceva , va vireaza suma si achitati datoriile la buget
VARIANTA IV - cesionarea partilor sociale cu datorii la buget, Legea 31 /1990 art.202 alin2 ind.3 nu interzice cesiunea partilor sociale la firmele care au datorii la buget, ci un drept de opozitie al creditorului in cazul in care s-a creat un prejudiciu, prejudiciu care trebuie dovedit; evident este o solutie care implica timp, dar cu sanse mari de reusita, existand practica judiciara in acest sens
Succes
Buna seara!

Ei spun ca nu putem incheia un precontract atat timp cat nu achitam datoriile la stat!
Am impresia ca trag de timp si nu stiu cum pot afla acest lucru fara sa creez un "conflict", pentru ca pentru mine timpul scurs inseamna datorii si mai mari si pericolul de a intra in incidenta cu furnizorii, statul etc.
Ma voi duce personal sa le expun aceste variante si daca le refuza, clar trag de timp sau sunt neseriosi.

Va multumesc mult de tot si va tin la curent!

Seara linistita!
Buna Ziua!
Cesiunea se face ca oricare alta dar, cu conditia ca in contractul de cesiune sa treceti faptul ca cesionarul(cel care preia) este de acord sa preia atat ACTIVUL societatii cat si PASIVUL societatii. Acelasi lucru se va trece si in actul aditional sau in hotararea prin care se cooptează SC cesionara şi se retrage societatea cedenta. In acelasi act puteti trece ca le predati si arhiva societatii.
Trebuie trecut expres: "Subscrisa, cesionara, declar pe propria raspundere ca am preluat atat activul cat si pasivul societatii si nu mai am nicio pretentie fata de cedenta. Subsemnata, cedenta, declar pe propria raspundere ca am predat atat activul cat si pasivul societatii, cesionarei."
Si, SUCCES CU CESIUNEA!
Aceasta e solutia!
Multumesc frumos! Este de retinut, in cazul in care nu mentioneaza ei acest paragraf in contract... Il voi introduce eu! Seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita tert poprit - sume cesionate! CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta: un client a inceput procedura de executare silita impotriva unei farmacii si a facut tert poprit Casa de Asigurari de la ... (vezi toată discuția)
Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)
Vanzare srl cu datorii sorescu_i sorescu_i Buna ziua! Trebuie sa fac cesionarea partilor sociale ale unui srl cu datorii (la alte doua srl-uri ). Partile soc vor fi vandute la valoarea nominala din ... (vezi toată discuția)