avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum primesc un asociat in firma?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum primesc un asociat in firma?

Buna ziua,

Este vorba de o firma cu capital social 200 RON, 2 asociati in prezent (50%-50%) dintre care unul este si administrator. In aceasta firma s-au investiti pana acum aproximativ 60.000 euro. Ni s-a propus asocierea cu o terta persoana si astfel fiecare am avea cate 33,3% din actiuni. Am pregatit planul de afaceri pentru urmatorii 2 ani. Inainte insa de a demara discutiile, avem cateva intrebari:

1. Cum calculam aportul pe care trebuie sa il aduca terta persoana in firma? Noi am considerat ca daca pana acum partea fiecarui asociat a fost 30.000 euro, cea de-a treia persoana ar trebui sa isi cumpere cele 33,3% actiuni tot cu 30.000 euro. Este corect asa?

2. Banii investiti de terta parte este corect sa revina asociatilor (din cedarea de actiuni) sau trebuie sa ramana in firma ca aport pentru investitiile ulterioare?

3. Daca banii raman in firma (var. 2 de la pct2 de mai sus) cum ne asiguram in noul act constitutiv ca terta persoana nu va vrea dupa un timp sa isi retraga investitia?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Av. Alina VEZUREANU , Avocat 12:30, 26 Ianuarie 2014
Sunt mai multe variante de intrare in societate a unui nou asociat. Prima ar fi prin cesiune de parti sociale - din cele 100, se cesioneaza un numar de x parti sociale catre tert. In acest caz capitalul social (de 200 de lei) nu va fi schimbat. In cel de-al 2 lea caz, se face majorare de capital, sens in care cel ce intra, depune o cota egala de capital cat ceilalti 2 asociati, Trebuie sa stiti ca investitiile facute (cei 60.000 euro) nu fac parte din partile sociale - acestea sunt impartite in functie de cei 200 de lei capital social, doar acest capital se imparte intre dvs si nou-intrati. Ca sa ajungeti la cei 30.000 euro, asta ar presupune sa majorati capitalul social cu 90.000 euro, lucru care nu cred ca vi-l doriti.

Deci, per concluzie, trebuie sa stiti ca, daca umblati la structura asociariatului, umblati exclusiv la capitalul social existent (cel 200 de lei) si nu la investitiile facute de dvs. (cei 60.000 euro). Toate aceste situatii trebuiesc a fi tratate distinct, pentru a evita situatia data de dvs la punctul 3, sau, mai rau, sa evitati situatia ca cel ce intra sa nu se excluda de a investi cota convenita (30.000 euro).

Intrucat problemele si discutia necesita mult mai mult spatiu si explicatii, cat si gasirea unor solutii posibile si legale pentru situatia data, eu va recomand sa mergeti la un avocat si sa va sfatuiti tete-a-tete. Succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl cu 2 asociati atomol atomol Doresc sa infiintez un SRL cu 2 asociati Aportul asociatului meu este un teren in valoare de 50000 euro iar aportul meu este de 60000 euro ,capital necesar ... (vezi toată discuția)
Majorarea capitalului social s.r.l. ContSters103316 ContSters103316 Cum procedez pentru a mari capitalul social la un S.R.L.? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Capital social mihaigaby mihaigaby Cum se introduce un teren in capitalul social al unei firme? Trebuie vindut firmei? Trebuie evaluat inainte? Se poate introduce asa si evaluat dupa aceia ... (vezi toată discuția)