Detin 5ha de teren extravilan plantat cu vita de vie conform Titlului de proprietate emis in 1993. Dat in arenda si doar exploatat,nu si intretinut ,acest teren a devenit o pirloaga de multi ani. Platesc, in mod injust as zice, impozit pe vita de vie pe rod. Cum sa procedez pentru a indrepta aceasta nedreptate? Multumiri anticipate.
Va multumesc, toate cele bune
Buna ziua,
Timp de 14 ani, mama mea s-a ocupat de nepotul ei (fiul fratelui ei), acum in varsta de 51 ani, acesta avand retard mintal din nastere si ramanand orfan de ambii parinti.
Mama mea a decedat in luna iunie anul curent.
Costurile de intretinere la caminul la care este internat varul meu, depasind cu mult posibilitatile mele financiare, ma obliga sa-l duc pe varul meu in locuinta sa mostenita de la parintii sai.
Cui trebuie sa ma adresez pentru ca el sa nu constituie un pericol pentru vecinii din imobil, intrucat va locui singur.
Mentionez ca atat mama mea, cat si eu, nu am avut obligatii legale fata de el.
Precizez ca acesta are pensie proprie pe caz de boala.
Multumesc anticipat!
Buna seara,
Va multumesc oricum pentru amabilitate si va doresc multa sanatate si toate cele bune.
Buna seara, domnule Tudor
Tin sa-mi exprim gratitudinea fata de gestul dv. de a-mi da o mina de ajutor in aceasta poveste care treneaza de aproape un an si jumatate.
Ea a inceput la 1 martie 2013 cind, dupa ce ne-am interesat pe site-ul Internet al Casei de pensii,am constituit dosarul cu documentele necesare obtinerii pensiei de urmas pentru varul meu.Fiind persoana cu handicap din nastere,am socotit ca-i trebuie Certificatul de handicap emis de comisia specializata si pe care l-am obtinut si depus la dosar alaturi de alte acte in original si copii, cererea pentru pensie de urmas dupa tatal varului meu, inclusiv un talon de pensie. Varul meu a lucrat ca muncitor necalificat putin peste 19 ani, iar din 2005 primeste pensie de invaliditate gr, 2 pentru pierderea capacitatii de munca.
Dosarul a fost verificat si acceptat la casa de pensii.
La mai bine de o luna distanta am mers sa ne interesam de stadiul de rezolvare a dosarului. Ni s-a spus ca in Certificatul de handicap nu s-a specificat data ivirii handicapului si prin urmare a trebuit sa mergem din nou la comisie aflata in alta localitate decit cea de domiciliu si sa cerem sa apara pe certificat ca handicapul este din nastere.Am rezolvat acest lucru, am revenit la casa de pensii si am asteptat un raspuns.Dupa interventii telefonice(locuim in alt oras decit cel in care de afla casa de pensii) soldate cu esec de fiecare data, primim un raspuns scris cel putin consternant: la cererea petentului i se comunica acestuia ca nu poate beneficia de scutire la plata impozitului de orice fel(imobil, teren,etc.)
Ne-am deplasat din nou la casa de pensii sa cerem lamuriri si ni s-a spus ca nu trebuie Certificat de handicap, ci Decizie asupra capacitatii de munca eliberata de o comisie specializata pe aceasta problema.
Am luat totul de la capat: expertiza psihologica, expertiza psihiatrica(ambele contra-cost), internare intr-un spital la sectia de psihiatrie pentru observatii medicale si in final, cu toate documentele,chiar si fisele medicale pe care le are varul meu inca din primele luni de viata si pina in prezent, comisia ne-a eliberat mult rivnitul act de care aveam nevoie.
Am facut iar "o plimbare" pina la casa de pensii pe 3 martie 2014 si am asteptat.
Raspunsul scris a sosit cam dupa o luna si ne-a nedumerit ca si celelalte: varul meu nu are dreptul la pensie de urmas deoarece a lucrat si are pensie proprie.
Mentionez ca in doua rinduri ni s-a pus in vedere ca varul meu va trebui sa renunte la pensia proprie cind va intra in posesia celei de urmas, ceea ce stiam si noi, evident.
Oare la depunerea dosarului nu s-a vazut talonul de pensie al varului meu? Nici cind ni s-au cerut in mod expres celelalte documente? Lipsa de profesionalism, indolenta, rea-credinta sau cinism din partea acestor functionari pe care noi ii platim sa ne faca viata un calvar si mai mare? Nu stiu ce sa mai cred si de aceea am apelat la dv. sa-mi clarificati situatia aceasta atit de incilcita.
Precizez ca am inaintat si un Memoriu la ministerul tutelar cu convingerea ca o persoana ce stapineste legea va pune punct acestei istorii, dar surpriza a fost mare cind ne-au instiintat ca au directionat solicitarea noastra catre aceeasi casa de pensii.
Va rog sa ma scuzati daca am abuzat de timpul dv, domnule Tudor, dar am credinta ca imi veti da o dezlegare a acestui caz.
Cu multumiri si speranta.
Buna seara,
Sunt impresionata de interesul pe care il suscita problema mea, va multumesc inca o data si vin cu urmatoarea precizare:
-diagnosticul este encefalopatie congenitala certificat de comisia de specialitate care a incadrat persoana la handicap mediu,tip 5
Domnule Tudor Valeriu, din raspunsul dvs. s-ar intelege ca persoana in cauza doreste ambele pensii. Intrebarea este : poate primi pensia de urmas mai avantajoasa, daca renunta la pensia proprie? Va multumesc.
Va multumesc pentru raspuns.
Toate cele bune.
Buna seara,
As dori sa stiu daca o persoana cu handicap din nastere (retard mintal), in varsta de 47 ani, dar care a lucrat ca muncitor necalificat timp de 18 ani, si e pensionat din 2005 pentru pierderea capacitatii de munca gradul II, orfan de ambii parinti din 2005, are dreptul la pensie de urmas dupa parintii sai.
Va multumesc anticipat pentru promptitudinea raspunsurilor.