Am depus dosar cu actele cerute subventii in agricultura(terenuri). Pana in anul 2012
am primit subventia. In anul 2013 am depus pentru aceeasi suprafata( au fost la fel pentru toti anii) si nu am primit. Explicatia celor de la APIA a fost ca am fost printre cei controlati pe teren si nu am fost pozitionata corect pe harta. Nu am depus contestatie si a ramas asa desi nu eu facusem pozitionarea pe harta. Culmea este ca anul acesta 2014 am depus la fel, au facut si pozitionarea corecta(asa cred eu) si acum nu am primit prima transa. Am sunat si am intrebat care este motivul. Mi s-a spus ca am fost penalizata pentru anul trecut si o sa-mi dea doar transa a doua. Eu nu inteleg asta sa dau niste bani(penalizare) pentru ce nu am primit anul trecut. Daca primeam ceva credeam, dar asa? Au spus ca asa este legislatia. Vi se pare corect acest lucru? Mie nu. De aceea v-as ruga sa ma lamuriti si sa ma documentez. Unde as putea citi aceasta legislatie?
Va multumesc pentru atentia acordata si astept raspunsul.
Am depus dosar cu actele cerute subventii in agricultura(terenuri). Pana in anul 2012
am primit subventia. In anul 2013 am depus pentru aceeasi suprafata( au fost la fel pentru toti anii) si nu am primit. Explicatia celor de la APIA a fost ca am fost printre cei controlati pe teren si nu am fost pozitionata corect pe harta. Nu am depus contestatie si a ramas asa desi nu eu facusem pozitionarea pe harta. Culmea este ca anul acesta 2014 am depus la fel, au facut si pozitionarea corecta(asa cred eu) si acum nu am primit prima transa. Am sunat si am intrebat care este motivul. Mi s-a spus ca am fost penalizata pentru anul trecut si o sa-mi dea doar transa a doua. Eu nu inteleg asta sa dau niste bani(penalizare) pentru ce nu am primit anul trecut. Daca primeam ceva credeam, dar asa? Au spus ca asa este legislatia. Vi se pare corect acest lucru? Mie nu. De aceea v-as ruga sa ma lamuriti si sa ma documentez. Unde as putea citi aceasta legislatie?
Va multumesc pentru atentia acordata si astept raspunsul.
Buna seara!
V-as ruga sa-mi dati sfaturi, punctual, la ce urmeaza:
Am probleme cu un vecin care are un loc intravilan , in spatele casei mele,folosit si pentru gradina de zarzavat.
1.Imprejmuirea proprietatii mele este facuta numai de mine deci gardurile sunt ale mele. Aceasta( vecina) in decursul anilor a plantat pomi( corcodusi, pruni, visini, nuci) la o distanta sub limita legala, adica intre 0,5-1 m de gard. Cu timpul au crescut si ajunsesera la un moment dat, pana pe acoperisul casei. Am avut discutii, pana la urma i-a tuns inspre mine pana la gard dar toamna frunzele ajung in jgheabul casei si cand scutura corcodusele unele din cele moi si stricate imi pateaza zidul. Resturile vegetale le-a depozitat pe langa bordura gardului astfel incat terenul l-a inaltat aproape cat bordura. Am acceptat pana acum dar nu mai vreau si i-am spus sa-i taie sau sa-i mute ( dar sunt prea mari) dar nu vrea. Am facut adresa la primarie si am explicat si asta si urmatoarele puncte si au venit sa constate raspunsul fiind in favoarea vecinei (<pomii sunt toaletati si nu deranjeaza>, vecina fiind consilier).
2. Acest loc are 2 iesiri la domeniul public. Una la soseaua principala care este langa intrarea in curtea lor iar cea de-a doua perpendiculata pe gardul meu de la drum ( ca laturile L) unde am intrarea principala si singura (pe o ulita).Deci si in fata curtii mele si in fata intrarii lor este domeniu public si ma mai folosesc temporar, sa parchez masina sau cand cumpar lemne( pana le tai si le car in curte). Imi reproseaza sa nu mai fac acestea in fata curtii lor...este legal ? Si ce trebuie sa fac?
3. Conducta mea de scurgere de la baie catre hazna a fost ingropata acum 30 ani pe un colt din terenul, actualmente al lui (atunci era al bisericii ramanand nerevendicat ) fiind mai scurt. Imi spune sa fac alta scurgere pe terenul meu, dar eu vreau sa o scot si sa o deviez pe terenul meu si nu ma lasa. M-a amenintat ca mi-o infunda. Poate sa faca acest lucru, fara raspundere?
Pentru acestea nu mai vreau sa-i tolerez randurile de pomi. Cam lunga povestea mea, dar am explicat ca sa se inteleaga mai bine.
Daca raspunsul primariei era tot in defavoarea mea adica sa fac o noua conducta, sa nu ma mai folosesc de terenul din ulita si sa accept pomii lui, daca nu imi convine, sa apelez in instanta. Ce ma sfatuiti sa fac?
Imi trecea prin minte sa apelez la instanta( nu am facut asta niciodata si nu stiu) doar cu pomii iar pentru celelalte sa apeleze ea la instanta.
Va multumesc pentru rabdarea de-a ma asculta si astept raspunsurile dv.
Mediatorul poate fi primarul? Dar daca vecina este consiliera credeti ca va accepta? Sigur, nu. Asa ca actinata in instanta cred ca este solutia. Pentru asa ceva trebuie si avocat ?
Buna seara!
As dori sa ma sfatuiti ,care sunt pasii de facut in urma a ceea ce o sa va spun.
Locuiesc la curte si atat curtea cat si gradina sunt imprejmuite cu gardul meu. In spatele casei si la o parte din gradina, am un vecin cu un loc extravilan, folosit partial pentru gradina de zarzavat. Acesta in decursul anilor a plantat pomi (corcodusi, pruni, nuci si pe o bucata mica si vita de vie) la o distanta de gard intre 30 cm si 1 m. Acum sunt pomi mari care imi creaza probleme. La un moment dat ajunsese ramurile pe casa mea. Dupa mai multe discutii i-a tuns inspre mine dar o parte din frunze, toama cand cad, ajung in jgeabul de la acoperisul casei. Nu mai spun ca atunci cand scutura corcodusele, o parte din ele ajung pe zidul de la gardul meu (cele stricate si moi il pateaza). Am tolerat mai multi ani dar acum nu mai vreau si colac peste pupaza, pe langa acest fapt, de ani buni toate resturile vegetale din gradina ( vreji de fasole, rosii etc ) le-a pus pe langa bordura gardului meu, astfel incat a ajuns aproape cat bordura. Eu le-am spus sa-i taie sau sa-i mute (daca mai poate) la doi metrii de gard, pomii normali si la trei metrii nucii asa cum prevede codul civil(am citit acel articol ) dar nu vor. As fi vrut sa ma duc la primarie sa constate si sa-i puna in vedere, sa-i taie dar nu stiu daca o sa accepte. Nu am avut niciodata probleme cu nimeni ca sa stiu cum sa procedez. V-as ruga sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa rezolv aceasta problema.
Va multumesc anticipat!
Unde se mai pot gasi copii ale registrelor agricole vechi, inainte de 1989, ale unui sat ? Asta deoarece cel de la primaria din comuna a disparut. Sau alt document care sa ateste proprietarii de atunci cu suprafetele detinute de acestia.