avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Activitate adimucu

Activitate adimucu

Nu intră așa ceva în discuție. Postul pe care am lucrat nu avea nimic de-a face cu diurne sau masa la birou...activitatea s-a desfășurat absolut în aceleași condiții de la început până la sfârșit, singura diferență a fost o perioadă de training, care repet a fost plătită normal, deci nu avea statut special ca să se taie tichetele de masă

DinuX a scris:

Nu cumva in perioada aceea ati beneficiat de masa oferita gratuit de angajator sau de firma care a organizat trainingul? Sau era in alta localitate si ati primit diurna... La noi, pentru zilele de curs care au si masa inclusa, nu primim tichete de masa. La fel si in deplasarile cu diurna.

Măi omule, ești pe lângă subiect rău de tot. Treaba asta nu are nici o legătură cu perioada de probă. În cele 2 luni cât am fost în perioada de probă am primit tichete de masă doar pentru 1 lună.. Angajatorul a motivat că prima lună fiind prevăzut program de training, ei au prevăzut în regulamentul intern că pentru training nu se plătesc tichete. Doar că ei nu au dreptul să facă asta. Codul muncii prevede foarte clar că se plătesc toate drepturile salariale inclusiv pentru training. Motivația lor nu are temei legal, dimpotrivă au făcut o infracțiune gravă, încălcând codul muncii. Nici un angajator nu are dreptul să-și pună în regulamentul intern prevederi care încalcă codul muncii, care este mai presus de orice regulament intern.

adimucu a scris:

Firma nu poate trece peste prevederile din codul muncii. Nu are nici o importanță că mi s-a terminat contractul în perioada de probă. A fost perioadă plătită normal, deci trebuia să primesc toate drepturile salariale, inclusiv tichetele de masă.

Szekely Barna a scris:

Înainte de 90 de zile angajatorul poate să renunțe la serviciile celui ales, fara a motiva.. Daca corespunde din toate punctele de vederi trece pe nedeterminat. Din acest motiv nu se dau tichete la multinationale pe perioada de proba



Firma nu poate trece peste prevederile din codul muncii. Nu are nici o importanță că mi s-a terminat contractul în perioada de probă. A fost perioadă plătită normal, deci trebuia să primesc toate drepturile salariale, inclusiv tichetele de masă.

Szekely Barna a scris:

Înainte de 90 de zile angajatorul poate să renunțe la serviciile celui ales, fara a motiva.. Daca corespunde din toate punctele de vederi trece pe nedeterminat. Din acest motiv nu se dau tichete la multinationale pe perioada de proba

Am sesizat ITM, dar ei, după ce am așteptat 1 lună răspunsul pentru că așa e procedura, în loc să-mi răspundă cum și când îmi voi primi drepturile restante, mi-au răspuns „...unitatea reclamată urmează a fi inclusă în planul de acțiune al ITM, în vederea efectuării unui control...” Adică au dat-o după cireș. Sincer mie îmi miroase a favorizarea corupției rău de tot aici.

Rezultatul este că eu în septembrie încă nu mi-am primit niște drepturi bănești cuvenite pentru luna mai.

Unde mai pot să mă adresez în acest caz, având în vedere că ITM este „mână moartă” în tot acest demers? Cum îmi recuperez banii totuși?
Mulțumesc pentru răspuns.
Înseamnă că pot iniția o acțiune ca să mi se plătească retroactiv acele tichete?

Vă rog de asemenea să precizați și legea care prevede ceea ce ați relatat în răspunsul dumneavoastră. Mulțumesc.

Cornel Vasile a scris:

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Bună ziua

Vin cu o întrebare legată de perioada pentru care se acordă tichetele de masă.

Am fost angajat de-a lungul anilor la mai multe companii multinaționale. Peste tot se efectuează o perioadă de training/instruire pentru noii angajați. Peste tot am participat și eu la această perioadă, care a fost plătită totdeauna la fel ca perioada normală de muncă. Și pentru care am primit corespunzător și tichetele de masă.

La ultimul loc de muncă am fost informat că nu mi se acordă aceste tichete pentru perioada de training, pe motiv că nu au fost „zile productive”.... Salariul, însă, l-am încasat la fel ca pentru restul perioadei lucrate.

Menționez că nu am primit nici un document anex referitor la această excepție, iar în contractul de muncă nu se precizează nimic, dar spre surprinderea mea am primit cardul pe care ar fi trebuit încărcată contravaloarea acelor tichete.

Ar trebui să inițiez o acțiune juridică în acest sens, ca să obțin retroactiv acele tichete, sau e normal ca anumite companii, ca în exemplul meu, să aibă „condiții speciale” ?
Indemnizația de șomaj

Dacă sunt înregistrat șomer cu indemnizație și mă angajez după o lună de la data înregistrării, voi primi indemnizația corespunzător pentru o lună cât am fost șomer sau nu?
Bună ziua.
Am plătit pentru 12 luni, începând din 15 decembrie 2020, pe baza unei Declarații unice depusă la Serviciul Fiscal, pentru că eram fără venit și nu aveam loc de muncă. Mi s-a reținut întreaga sumă pentru cele 12 luni, conform Declarației.

Ulterior m-am angajat și am lucrat cu contract de muncă, prin urmare
s-a plătit contribuția pentru CASS direct din salariu, începând cu luna februarie 2021 (inclusiv). Asta înseamnă că, în afară de lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021, restul de 10 luni de asigurare până în noiembrie 2021 inclusiv le-am plătit din 2 surse. Adică odată din suma reținută pe baza Declarației unice și încă odată cu sumele reținute din salariu.

Aș vrea să recuperez ce am plătit de 2 ori pentru cele 10 luni.
Ce trebuie să fac?

Mulțumesc.
aș vrea mai multe detalii, pentru că cineva își amenință copiii că-i dă în judecată și pretinde drepturi, dar nu știu pe baza cărei legi.

și eu știam că soțul sau soția are dreptul la cotă parte din orice bunuri ale celuilalt, dar numai în cazul bunurilor dobândite în timpul căsătoriei.

ce mă interesează este care lege reglementează aceste lucruri.
o persoană divorțează și obține în perioada cât este divorțată, prin moștenire, bunuri imobiliare de la un părinte decedat.
se recăsătorește mai târziu. bunurile respective le donează prin act notarial copiilor, în cotă de 1/2. (2 copii)
noul soț are vreun drept asupra bunurilor amintite mai sus?