Ma confrunt cu urmatoarea problema:
Am un SRL platitor de TVA trimestrial, inscris in ROI.
In luna mai am comandat online un autoturism de la o firma din sua, am primit factura pe mail si am achitat-o prin transfer bancar.
In luna iunie autoturismul a ajuns in Germania, unde s-au efectuat formalitatile vamale de catre o firma din Germania, care mi-a transmis facturi cuprinzand taxe vamale, manipulare, transport.
Deoarece se apropie termenul de depunere a declaratiilor, apelez la ajutorul dvs. pentru intocmirea decontului de tva si a declaratiei 390.
Am intrebat la ANAF si mi s-a spus ca: deoarece bunurile au fost livrate de pe teritoriul Germaniei, operatiunea reprezenta pentru mine o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care se aplica regimul de taxare inversa.
Nu inteleg ce suma declar in declaratia 390: doar sumele din facturile primite din Germania sau se adauga si valoarea facturii emise de firma din sua?
Va multumesc tuturor celor care imi pot explica aceasta situatie.
Buna ziua!
O PJ din Romania platitoare de tva a achitat in luna septembrie un avans achizitie auto catre o PJ platitoare de tva UE. Nu s-a primit factura aferenta avansului.
In luna octombrie s-a depus declaratia 390 pentru septembrie, inscriindu-se suma avansului achitat in UE.
In data de 15 octombrie s-a intocmit autofactura.
In noiembrie s-a depus decontul de tva aferent lunii octombrie in care a fost declarat avansul pentru achizitia intracomunitara.
Astfel, avansul a fost declarat in decl.390 pentru luna septembrie, iar in decl.300 pentru luna octombrie.
Va rog sa-mi spuneti cum era corecta declararea avansului si ce consecinte sunt (amenzi, etc.)
Va multumesc si astept raspunsurile dvs.
Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
O societate din Romania platitoare de TVA a realizat in luna august 2010 o achizitie intracomunitara de servicii din Cipru (servicii consultanta). Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. Societatea din Cipru imi emite factura cu sau fara TVA?
2. Sunt obligata sa retin si sa achit impozit pe veniturile nerezidentilor? Care ar fi procentul de impozitare?
3. Ce declaratii se depun?
Va multumesc!
E clar, m-am lamurit intr-o privinta: majoritatea consultantilor fiscali nu au habar de lege si de interpretarea acesteia. Nu stiu cum de ati obtinut acest titlu!?! Iar tu, ghola, faci parte din aceasta categorie. Nu ai ce cauta pe acest forum! Raspunsurile tale nu le pricepi nici tu! Cred ca nu ai vazut vreodata(ce sa mai spun de completarea) declaratiei 205.
Sunt total dezamagita de participantii de pe acest forum. O zi cat mai buna!
Raspunsul acesta l-am primit si de la administratia financiara, numai ca nici dvs. si nici dansii nu ati citit pana la capat.
(6) "Venituri din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil" se bifeaza de platitorii de venituri care au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual, potrivit art.52 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.
Daca nu stiti sa raspundeti unor intrebari, acuzati pe cei care intreaba ca sunt confuzi...
Mesajul meu era destul de clar daca citeati cu atentie.
Repet situatia mea:
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi în cadrul unei asociaţiei de proprietari au optat pentru impunerea venitului brut cu cota de 16 % , aşa cum este prevăzut în art. 78-79 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit unei adrese de la administratia financiara, suntem informaţi că am depăşit termenul legal pentru depunerea Declaraţiei informative privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit – cod 205 – pentru anul 2007 (prevăzut la art. 93, alin.(2), (3) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare).
În legătură cu acest aspect eu consider ca Asociaţia de Proprietari nu are obligaţia legală de a depune o astfel de declaraţie, deoarece aceasta vizează situaţia în care impunerea veniturilor prin reţinere la sursă se face cu cota de 10 %.
Având în vedere dispoziţiile pct. 66’ din normele metodologice de aplicare a art. 52 Cod Fiscal care stabilesc că veniturile obţinute în baza convenţiilor civile se încadrează într-o categorie sau alta (categoria veniturilor impuse cu 10 %, respectiv 16 %) ţine de opţiunea beneficiarului de venit, persoanele care desfăşoară activitate în cadrul asociaţiei de proprietari în baza convenţiilor civile, au optat prin declaraţie pe propria răspundere pentru impozitarea venitului obţinut cu cota de 16 %, impozitarea făcându-se la sursă şi fiind finală.
În aceste condiţii, Asociaţia de Proprietari şi-a îndeplinit toate obligaţiile fiscale, respectiv a calculat, a reţinut şi a virat lunar la bugetul de stat impozitul aferent veniturilor realizate, a depus în termenele legale fişele fiscale aferente fiecarui an.
In consecinta, trebuia sa depun o astfel de declaratie sau nu? Trebuie sa dau curs solicitarii administratiei financiiare sau nu?
In speranta ca de aceasta data nu mai sunt confuza si ca mesajul meu are coerenta, va multumesc anticipat pentru raspuns. Clarisa.
Nu m-ati lamurit deloc. Eu am mai completat declaratia 205 pentru impoziutul pe dividende.
Cf. codului fiscal. veniturile obtinute in baza conventiilor civile se impoziteaza cu 10% (art.52) SAU cu 16% (art.78-79).
Situatia asociatiei de proprietari este :
- impozitul pe veniturile obtinute in baza conventiilor civile de prestari servicii este in cota de 16% (cf art. 78 -79 Cod fiscal)
- in declaratia 205, la randul 6 scrie ca se completeaza de platitorii de venituri in baza art. 52 cod fiscal( adica impozit 10%).
Va rog mult, lamuriti-ma!!!
Are sau nu dreptate administratia fin.?!?
Eu am primit de Administratia Financiara o adresa prin care sunt instiintata ca am depasit termenul pentru depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa - cod 205.
Mentionez ca, in cazul meu, ( o asociatie de proprietari) persoanele sunt angajate in baza conventiilor civile de prestari servicii si la angajare au dat declaratie ca veniturile sa fie impozitate cu 16%. Lunar depun declaratia 100 si la inceputul anului am depus fisele fiscale. Din cate stiu, declaratia 205 se depune de cei carora li se aplica o cota asupra veniturilor de 10%. Insa, dupa ce am explicat intr-un memoriu toata situatia aceasta, cei de la administratia financiara tot sustin depunerea declaratiei 205(bineinteles, cu plata amenzii). Va rog frumos sa ma lamuriti ce trebuie facut si va multumesc anticipat.