avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate ionutjimborean

Activitate ionutjimborean

Va scriu legat de concediul medical al sotiei mele.Ea a intrat in concediu maternal la 1 octombrie 2018 si a nascut in 25 noiembrie 2018.Cele 126 de zile s-au implinit in 3februarie 2019.
Angajatorul ei trebuie sa-i plateasca concediul aferent lunilor decembrie,ianuarie si cele 3 zile din februarie,dar trage de timp motivand ca nu are bani,ca el a platit contributii,etc.
Ce trebuie sa facem ca sa recuperam banii astia? Speram sa nu fie prea tarziu!
Mentionez ca i-a platit pentru lunile octombrie si noiembrie,in transe,sume care au totalizat 2000lei,dar nu a semnat stat de plata sau orice altceva legat plata acestui CM.
Multumesc pentru raspuns.Incercam sa rezolvam amiabil problema si daca nu reusim,vom face o sesizare catre Casa de asigurari si de acolo se vor descurca ei.Ma intereseaza sa stiu totusi cum pot dovedi ca nu a platit concediul.Deja a trecut si a doua luna,sotia a nascut si a reusit sa recupereze 500lei de pe luna octombrie.Statul de plata,care nu a fost semnat de sotie reprezinta o dovada a neplatii???

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.


Revin cu o problema legata de plata concediului prenatal.Sotia mea este insarcinata si ar fi trebuit sa primeasca in data de 15 noiembrie salariul.Ea este in concediu de sarcina si lauzie din luna octombrie.In cazul in care angajatorul nu ii plateste concediul,ce ar trebui sa facem si la cine trebuie sa apelam???
Am o intrebare legata de conditiile care trebuiesc indeplinite pt acordarea indemnizatiei de crestere a copilului.Ma intereseaza sa stiu daca sotia mea va primi aceasta indemnizatie in cazul in care va naste dupa trecerea celor 84 de zile care ii pot fi acordate.Exista posibilitatea sa nu primeasca indemnizatia daca va naste la 2 sau mai multe zile dupa parcurgerea celor 84 de zile,din cauza faptului ca nu va primi 42 de zile de concediu de lauzie?
Am o problema legata de plata concediului medical de catre angajator.Sotia a avut concediu medical in perioada 1-14 septembrie de la medicul specialist si apoi in perioada 17-21 septembrie si 24-28 septembrie de la medicul de familie.Acesta ia platit doar 307lei pentru concediul medical de pe luna septembrie pe motiv ca nu a avut concediu de la specialist si ca nu-si poate recupera banii de la stat.Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un calcul al salariului pe baza acestor concedii medicale.Salariul de incadrare este 1900 lei.Mai am o nelamurire legata de plata concediului de sarcina si lauzie.Acest concediu de catre cine se plateste?De angajator sau de stat?
Va multumesc
Răspuns la discuția Intrare concediu prenatal
Va beneficia de indemnizatie chiar daca va depasi data estimata pt nastere?Adica daca va naste in 25 decembrie si vor trece cele 84 de zile care pot fi date?

Valeriu TUDOR a scris:

Va beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) imediat dupa terminarea concediului de maternitate (sarcina si lauzie = prenatal si postnatal).

Am o intrebare legata de intrarea in concediul prenatal.Sotia mea incepand cu data de 1 octombrie a intrat in concediu prenatal,avand 31 de saptamani.Data preconizata a nasterii este 20 decembrie.Exista posibilitatea sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului daca depaseste perioada de 84 de zile care se poate acorda pana la nastere???
Am o nelamurire legata de concediul medical.Sotia mea este insarcinata si data probabila la care va naste este 20 decembrie.Pana in prezent a beneficiat de concediu medical eliberat de medicul specialist,ea avand probleme cu tensiunea.Mentionez ca acest concediu a fost eliberat de la data de 1 august pana la 15 august,apoi a fost internata si i s-a prelungit concediul pana in 31 august,existand posibilitatea de a fi prelungit dupa data de 1 septembrie .Ma intereseaza sa stiu daca aceste concedii medicale afecteaza in vreun fel concediul prenatal pe care ea o sa il aiba pana la nastere,inclusiv perioada de lauzie.
Multumesc
Adresa catre unitatea angajatoare...Trebuie semnata si stampilata de angajator si apoi sa se faca evaluarea riscurilor de la locul de munca.Angajatorul afirma ca nu sunt riscuri pt sarcina la locul de munca si ca nu are de ce sa semneze respectiva adresa.Pentru el hipertensiunea arteriala nu reprezinta risc pt sarcina..
I se solicita la dosar la medicina muncii sa aiba o cerere adresata angajatorului pe care acesta sa o semneze si sa o stampileze.Angajatorul ei refuza sa faca acest lucru