avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Activitate CTL Consulting srl

Activitate CTL Consulting srl

"(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
......
n) cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcţii de conducere şi de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit art. 21 alin. (4) lit. t), la cel mult un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuţii.
....
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
.....
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice,cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului"

"Utilizarea în scopul activităţii economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto."

In concluzie, daca masina este folosita exclusiv in scopul activitatii economice, lucru demonstrat cu foile de parcurs intocmite corect, atunci cheltuielile cu masina sunt deductibile 100%.

In ceea ce priveste limitarea amortizarii fiscale lunare la 1500 lei/masina se aplica pentru "mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere".
Sunt exceptate de la aceasta limitare, adica pot considera amortizarea deductibila fiscal si daca este peste 1500 lei/masina pentru autovehiculele care se incadreaza in urmatoarele categorii : " 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi."
Răspuns la discuția Deducere impozit salarii
Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv. Deducere suplimentara (fata de cea de baza de 250 lei) se acorda daca exista persoane aflate in intretinerea salariatului respectiv.

"(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.
(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi."

Daca veniturile lunare din bursa si pensie ale copilului student sunt mai mari de 250 lei acesta nu poate fi considerat in intretinere si salariatul nu poate beneficia de deducere suplimentara.
Cheltuielile cu sponsorizarea sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal atunci cand se calculeaza impozitul pe profit. Exista insa prevederea din Codul Fiscal ce permite ca intreaga suma sau o parte din sponsorizarile efectuate intr-un an fiscal, ce se incadreaza in limitele de 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit calculat, sa se scada din impozitul pe profit pentru anul fiscal respectiv.
Suma care nu se scade din impozitul pe profit intr-un an fiscal se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, respectiv se va putea scadea din impozitul pe profit calculat in anii urmatori.
De exemplu, daca in anul 2014 a ramas suma de 1000 lei ce nu a putut fi scazuta din impozitul pe profit (deoarece nu s-a incadrat in limitele fiscale), iar in anul 2015 nu am cheltuieli cu sponsorizarea deloc, insa prin aplicarea limitelor de 3 la mie din CA si 20% din impozitul pe profit rezulta ca as putea totusi sa i-mi diminuez impozitul pe profit cu suma de 1500 de lei, pot sa folosesc cei 1000 de lei din anul 2014 pentru a face asta. Si in acest exemplu, nu voi mai avea nimic de reportat in perioada urmatoare din punct de vedere al sponsorizarii.