avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Activitate keenox

Activitate keenox

Salut!
In caz de culpa comuna, am vreo sansa sa obtin alt procentaj/cuantum al despagubirii decat 50%? Am inteles ca in unele cazuri politia poate stabili alte procentaje.
Am facut amiabila si dosarul este deschis la firma de asigurari. Mi-am sustinut punctul de vedere, dar acestia au decis tot la 50% cuantumul culpei comune.
Nu stiu cat poate invoca o greseala in masura in care le-am dat mura in gura articolele din lege si codul civil. In plus le-am atras atentia din nou in urma raspunsului primit si astept sa vad ce zic (daca au bunavointa sa raspunda, ca m-au ignorat cu brio pana acum). I-am contactat de mai multe ori pana sa primesc acest raspuns.
Am avut o speta identica in trecut si dupa ce initial m-a refuzat, comerciantul m-a sunat si m-a rugat sa-mi retrag plangerea si mi-a zis ca pot trimite produsul. Acum ca s-a speriat si a acceptat de buna voie nu stiu. Un efect e clar ca are, ca de asta exista ANPC. Daca nu ar avea efect nu ar mai exista, nu? Nu stiu daca e rationamentul corect, dar eu asa vad problema.
La ce va referiti cu art 15 CC? Sa ma indrept impotriva ANPC sau a comerciantului?
Buna ziua,

Despre ce legislatie vorbiti? Termenul de 14 zile este pentru notificarea comerciantului. In OUG 34/2014 scrie clar ca returnarea (predarea personala sau prin curier) se face in 14 zile DE LA NOTIFICARE (vedeti art. 14 alin 1).
In fine, nu asta era intrebarea mea, ci despre calcului termenelor.
Am o problema cu un comerciant care nu mi-a acceptat un retur. Produsul a fost primit in data de 25.07.2024 si am notificat comerciantul in data de 09.08.2024, la implinirea termenului de 14 zile conform OUG 34/2014 si art. 2553 Cod Civil.
Am depus si o plangere la ANPC, care profesionisti cum sunt, mi-au raspuns dupa doar 49 de zile de la depunerea plangerii. ANPC zice ca nu poate face nimic pentru ca termenul a fost depasit si indica art. 24 din OUG 34/2014. Eu din ce am citit acel articol, inteleg ca e in deplina concordanta cu Codul Civil.
1. Cum se calculeaza termenul corect? Cine are dreptate?
2. Ma pot indrepta impotriva ANPC civil, eventual penal pentru abuz in serviciu?
EUROINS este actionata deja în penal pentru practicile respective.

Aveti mai multe detalii in acest sens? Un link sau un numar de dosar? Multumesc!
Dacă ați primit notificarea de la EUROINS direct, nu e nici valabila, nici legala.

Scrie ca e societate in faliment si ca e reprezentata legal de CITR FILIALA BUCURESTI SPRL in calitate de lichidator judiciar provizoriu
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

În cazul unui litigiu faceți toate apărările necesarebprinnintampinare.Probabil Euroins încearcă prin administratorul judiciar/lichidator sa recupereze cu orice mijloace din pierderi..

Voi face asta, dar as vrea sa evit cu totul distractia asta.
Imi puteti raspunde daca se pot adresa direct unui executor (si daca da in baza carui act/legi)? Din cunostintele mele limitate de juridica ar trebui sa treaca printr-un proces prima data, nu?
Buna ziua!
Am primit azi de la Euroins o notificare de plata in legatura cu un dosar RCA din noiembrie 2020, platit in ianuarie 2021.
In acel dosar am fost declarat partea vatamata si am primit despagubiri.
In notificarea primita astazi scrie ca din analiza dovezilor de la dosar as fi vinovat si imi cer suma platita atunci plus penalizari calculate de la data platii.
Imi dau 5 zile in care sa fac plata intr-un cont, in caz contrar zic ca se vor indrepta catre un executor judecatoresc.
Mi-au dat si un email la care pot sa-i contactez in caz ca sunt nelamuriri, dovezile de plata si constatarea amiabila.

Daca are vreo relevanta, pot sa dau si detalii suplimentare despre ce cred ca a declansat aceasta reactia din partea Euroins.

As avea cateva intrebari, pentru ca situatia mi se pare foarte dubioasa.
1. In primul rand, ce le da dreptul sa se adreseze unui executor? Din ce stiu pentru asta trebuie un act executoriu, in principiu o decizie judecatoreasca sau alt act cu aceasta putere. Ce ii indreptateste pe cei de la Euroins sa se duca direct catre un executor?
2. Din ce citesc cf. legii Lege 132/2017 art. 21 alin (2) "(2) Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii."
Din ce inteleg daca voiau sa respinga dosarul, trebuiau sa faca asta in termen de 30 zile, altfel trebuie sa plateasca. Deci chiar daca as accepta faptul ca eram vinovat (desi vreau sa contest aceasta (re)analiza), Euroins sunt pasibili de plata pentru ca nu mi-au comunicat acest lucru in 30 de zile.
Este corecta interpretarea mea?
3. De ce se indreapta impotriva mea? Desi ei sustin acum ca sunt vinovat, atunci au acceptat dosarul si l-au platit. Nu este aceasta o eroare din partea comaniei, respectiv a inspectorului de asigurari, care era angajat Euroins la vremea respectiva?
4. Presupunand ca sunt eu vinovat si ca ei au dreptul sa imi ceara banii inapoi, tinant cont ca eroarea a fost a lor, cu ce drept imi cer dobanda din data platii si nu de la un eventual refuz al meu? Ei invoca OG 13/2011, care vad ca reglementeaza numai dobanzile maxime, nu si baza legala in care ei imi cer aceasta dobanda fara nicio justificare.
5. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa le raspund pe mail sau sa ignor si sa astept sa ma dea in judecata/execute? Am avut in trecut o contestatie a unei executari catre CNAIR cu o rovinieta si a fost o distractie pe care nu as vrea sa o repet.
6. Unde pot contesta (re)analiza dosarului de catre Euroins? Exista un organism legal/tert caruia ma pot adresa pentru o contestatie si/sau analiza independenta a dosarului?
Stiti ce baza legala are Posta Romana de a cere taxa de prezentare vama si TVA in conditiile in care TVA-ul a fost colectat de vanzator conform noilor reglementari UE de la 1 iunie 2021?
Am ajuns in situatia aberanta ca posta sa-mi ceara 9 lei taxa prezentare vama + 1 leu TVA pe un colet in valoare de 10 lei (cu transport si TVA platit la Aliexpress).