avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru-Alexe

Activitate Alexandru-Alexe

Buna seara,

vin spre comunitate cu problema unei prietene, asta ca sa nu va surprinda exprimarea la persoana I feminin, folosita in text.

"Tatal meu a decedat in martie anul curent. Matusa mea doreste sa demareze procedura de succesiune a bunurilor de la bunica mea (decedata de 15 ani), fara a ma implica pe mine ca si nepoata a ei si unica fiica a defunctului.

Mentionez ca tatal meu avea domiciliul in Bucuresti, a decedat in Bucuresti, insa locuia in fapt in casa bunicii mele, jud. Calarasi. Acesta a divortat de mama mea, cu partaj definitivat.

Acesta nu are pe numele lui bunuri mobile sau imobile, exceptand eventuale datorii la ANAF, insa are drept de mostenire asupra unei case + terenuri in jud. Calarasi, din partea mamei acestuia. La vremea decesului acesteia, acum ~15 ani, nu s-a făcut succesiunea către el si sora lui.

** Nu știu cat importă acest detaliu, insa la decesul tatălui lor (bunicul meu), tatăl meu si sora lui și-au cedat părțile lor din mostenire către mama lor, bunuri care acum trebuie sa se intoarca către ei (succesiunea neefectuata despre care vorbeam mai sus).

Acum cateva luni mătușa mea a încercat sa demareze singura, in jud. Calarasi, procedura succesorala necesara pentru ca bunurile bunicii să îi revină numai ei. Ba chiar a încercat sa rezolve la un notar fără notificarea mea, insa a fost refuzata.
Mătușa mea a dat dovada de rea credinta si atunci cand am cerut sa fac copii dupa certificatul de deces al tatălui (ea detinand originalul) si am fost refuzata, motiv pentru care am scos eu, in București, un duplicat dupa acesta.

Ca urmare, eu am dat la notar, in Bucuresti, o declarație de acceptare a succesiunii dupa tata, pentru a nu se interpreta cumva ca renunț la ea. Declarația am facut-o luna aceasta, deci înainte de a se împlini termenul de 1 an de la deces.
Nu-mi este clar, insa, ce trebuie sa fac in continuare. Am multe întrebări si puține răspunsuri.

• Întrebare 1: Aceasta declarație de acceptare a succesiunii dupa tata are aplicabilitate si pe succesiunea către tatăl meu si sora lui, din partea bunicii sau doar pe succesiunea dupa el? O poate bloca pe mătușa mea in a demara succesiunea fără sa ma instiinteze si pe mine pe cale oficială? Nu as vrea ca sora acestuia sa efectueze acea succesiune singura, scotandu-ma pe mine din ecuatie. Sunt mostenitor si reprezentant al lui.

• Întrebare 2: Poate mătușa mea sa demareze procedura de succesiune dupa bunica fără notificarea mea pe cale oficială? Și care ar fi procedura de notificare a mea in acest caz? Prin posta? Ar putea ea să pretindă ca nu imi cunoaste domiciliul si că poate da un simplu anunț de notificare într-un ziar, de exemplu? (În fapt imi cunoaste adresa din buletin, aceeași cu a tatălui)

• Întrebare 3: Este adevărat ca eu trebuie sa imi întocmesc un certificat de calitate de mostenitor al tatălui, pentru a putea participa la succesiunea dupa bunica, in numele tatălui? Eu sunt singurul lui copil. Nu am aceasta calitate pe cale naturala? Mai ales ca el nu deține bunuri pe numele lui, doar eventuale datorii.

• Întrebare 4: Legat de certificatul de calitate de mostenitor, ce acte sunt necesare? Trebuie sau nu sa aduc 2 martori? Cum procedez cu ANAF in legatura cu eventualele datorii ale acestuia samd.

In rezumat, ce încerc eu sa obtin:
••• Succesiunea a jumătate din mostenirea din partea bunicii, cu mine ca reprezentant legal al tatălui, el nedetinand bunuri pe numele său

Am nevoie de ajutor, va rog, cu pașii ce trebuiesc urmati si ce acte mai sunt necesare, pentru ca am auzit/citit despre N variante pe internet si nici notarul nu a fost dispus sa ma lamureasca omeneste.

Va mulțumesc mult pentru răbdare si înțelegere"
[APEL] Caut avocati si juristi care sa ma ajute sa dau de pamant o data pentru totdeauna cu legea 60/1991 (rep 2004) a Adunarilor Publice.
Vreau sa deschid proces pt ce s-a intamplat ieri si vreau sa si atac constitutionalitatea legii. Ea a mai fost atacata, nu o luam de la zero, dar vreau sa mergem pana sus cu totul, sa o schimbam. Avem deja un proiect de lege mult imbunatatita la care au lucrat multi oameni de la diferite ONGuri.
Legea 60 este de o importanta CAPITALA pentru societatea civila, pentru lupta impotriva nedreptatilor si a sosit timpul sa ne ocupam de ea.
Va avertizez ca acest proces va dura cam 1 an si nu va fi lipsit de presiuni :)
Fac astfel un apel catre avocatii care sunt, sub robe, romani indignati, romani liberi, romani curajosi.

Date de contact: Alexandru Alexe, tel 0726 844 256, email attrexx@gmail.com

Detalii despre ce s-a intamplat ieri:
• aici: [ link extern ] /
• aici: [ link extern ]

Si detalii despre context aici:
• Hotnews: [ link extern ]
• APADOR-CH: [ link extern ] /