avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune din partea bunicii, tatal decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune din partea bunicii, tatal decedat

Buna seara,

vin spre comunitate cu problema unei prietene, asta ca sa nu va surprinda exprimarea la persoana I feminin, folosita in text.

"Tatal meu a decedat in martie anul curent. Matusa mea doreste sa demareze procedura de succesiune a bunurilor de la bunica mea (decedata de 15 ani), fara a ma implica pe mine ca si nepoata a ei si unica fiica a defunctului.

Mentionez ca tatal meu avea domiciliul in Bucuresti, a decedat in Bucuresti, insa locuia in fapt in casa bunicii mele, jud. Calarasi. Acesta a divortat de mama mea, cu partaj definitivat.

Acesta nu are pe numele lui bunuri mobile sau imobile, exceptand eventuale datorii la ANAF, insa are drept de mostenire asupra unei case + terenuri in jud. Calarasi, din partea mamei acestuia. La vremea decesului acesteia, acum ~15 ani, nu s-a făcut succesiunea către el si sora lui.

** Nu știu cat importă acest detaliu, insa la decesul tatălui lor (bunicul meu), tatăl meu si sora lui și-au cedat părțile lor din mostenire către mama lor, bunuri care acum trebuie sa se intoarca către ei (succesiunea neefectuata despre care vorbeam mai sus).

Acum cateva luni mătușa mea a încercat sa demareze singura, in jud. Calarasi, procedura succesorala necesara pentru ca bunurile bunicii să îi revină numai ei. Ba chiar a încercat sa rezolve la un notar fără notificarea mea, insa a fost refuzata.
Mătușa mea a dat dovada de rea credinta si atunci cand am cerut sa fac copii dupa certificatul de deces al tatălui (ea detinand originalul) si am fost refuzata, motiv pentru care am scos eu, in București, un duplicat dupa acesta.

Ca urmare, eu am dat la notar, in Bucuresti, o declarație de acceptare a succesiunii dupa tata, pentru a nu se interpreta cumva ca renunț la ea. Declarația am facut-o luna aceasta, deci înainte de a se împlini termenul de 1 an de la deces.
Nu-mi este clar, insa, ce trebuie sa fac in continuare. Am multe întrebări si puține răspunsuri.

• Întrebare 1: Aceasta declarație de acceptare a succesiunii dupa tata are aplicabilitate si pe succesiunea către tatăl meu si sora lui, din partea bunicii sau doar pe succesiunea dupa el? O poate bloca pe mătușa mea in a demara succesiunea fără sa ma instiinteze si pe mine pe cale oficială? Nu as vrea ca sora acestuia sa efectueze acea succesiune singura, scotandu-ma pe mine din ecuatie. Sunt mostenitor si reprezentant al lui.

• Întrebare 2: Poate mătușa mea sa demareze procedura de succesiune dupa bunica fără notificarea mea pe cale oficială? Și care ar fi procedura de notificare a mea in acest caz? Prin posta? Ar putea ea să pretindă ca nu imi cunoaste domiciliul si că poate da un simplu anunț de notificare într-un ziar, de exemplu? (În fapt imi cunoaste adresa din buletin, aceeași cu a tatălui)

• Întrebare 3: Este adevărat ca eu trebuie sa imi întocmesc un certificat de calitate de mostenitor al tatălui, pentru a putea participa la succesiunea dupa bunica, in numele tatălui? Eu sunt singurul lui copil. Nu am aceasta calitate pe cale naturala? Mai ales ca el nu deține bunuri pe numele lui, doar eventuale datorii.

• Întrebare 4: Legat de certificatul de calitate de mostenitor, ce acte sunt necesare? Trebuie sau nu sa aduc 2 martori? Cum procedez cu ANAF in legatura cu eventualele datorii ale acestuia samd.

In rezumat, ce încerc eu sa obtin:
••• Succesiunea a jumătate din mostenirea din partea bunicii, cu mine ca reprezentant legal al tatălui, el nedetinand bunuri pe numele său

Am nevoie de ajutor, va rog, cu pașii ce trebuiesc urmati si ce acte mai sunt necesare, pentru ca am auzit/citit despre N variante pe internet si nici notarul nu a fost dispus sa ma lamureasca omeneste.

Va mulțumesc mult pentru răbdare si înțelegere"
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2020
Alexandru-Alexe, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:46, 14 Decembrie 2020


1. Dacă citiți declarația de acceptare, veti constata ca suna "accept in mod expres succesiunea tatălui meu X".
Deci acceptarea dvs priveste doar succesiunea după tată. Este utila doar la momentul dezbaterii moștenirii după tata. Este declarația și defunctul.
La notarul din Călărași se va dezbate succesiunea după bunica, iar Registrul Național Notarial de Evidență a Opțiunilor Succesorale va fi interogat doar in privinta eventualelor declarații de acceptare/renunțare ale succesiunii bunicii.
Asta înseamnă că nu, nu o poate împiedica pe mătușa dvs să nu vă declare. Nici pe tata, nici pe dvs.

2. Da, poate. Exista procedura citării pe care o regasiti detaliat in Codul de procedură civilă. Însă dacă intenționează să nu vă declare existenta, este evident că nu veti fi nici citată.

3. Da, este adevarat. In momentul de fata dvs sunteti succesibil. Oficial și legal, nu aveti niciun document doveditor al calitatii de mostenitor. Iar faptul că sunteți nepoata, nu e suficient.

4. Da, trebuie să aduceți 2 martori. Pentru actele necesare, va adresați unui birou notarial din Bucuresti. Datoriile nu intereseaza, pentru că certificatul de calitate de mostenitor nu cuprinde bunurile și datoriile defunctului, ci doar ca atestă calitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ... Aida2016 Aida2016 Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului ... (vezi toată discuția)