avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Activitate COTYS

Activitate COTYS

Legea 291/2013 - modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, la Art. 2 (2) d) "interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice;"
Exista o serie de cazuri in care,impreuna cu alimentele respective (carne, lapte, oua, ulei, etc.), este refuzata achizitionarea de bere, cu tichetele de masa, motivandu-se ca berea este bautura alcoolica! Cu toate acestea, se cunoaste ca berea - prin Lege - nu face parte din aceasdta categorie a bauturilor alcoolice - ca atare, neintrand nici la accizarea ca atare si nepurtand nici timbrul holografic - altmineri, OBLIGATORIU - precum toate bauturile alcoolice! Ar mai fi de adaugat si faptul ca pentru donatorii de sange voluntari, in cadrul alimentelor care li se dau, este asigurata si o canititate de bere - socotita a fi un aliment - necum o bautura alcoolica - total neindicat a se consuma dupa donarea de sange!
Intrebare: Care este raspunsul celor care nu observa ca berea face parte din categoria alimentelor, nu este accizata si nu poarta timbru holografic in regim de bautura alcoolica? Cu multumiri anticipate pentru raspunsul dumneavoastra.
Scrisul cu majuscule-pentru care inca odata imi cer scuze-nu se datoreaza faptului ca mi s-au spart ochelarii de vedere, ci deficientelor de vedere datorita carora trebuie sa port ochelari! Cei care sufera de asemenea afectiuni, inteleg foarte bine ce inseamna-ceilalti n-au cum! Este ca si cum am lua la rost, ori chiar la bataie pe cineva care, datorita deficientelor de auz si in pofida protezei auditive, vorbeste mai tare decat maximul cu care sensibilitatea fiecaruia poate suporta, acuzandu-l ca ne-a afectat grav auzul!!! Chiar daca majoritatea inteleg perfect si nu fac nici un fel de remarci in acest sens!
Intr-alta ordine de idei, desi spuneti ca: "In privinta cazurilor semnalate sa nu va suparati pentru ce o sa spun: ma cam indoiesc ca ati avut personal de a face cu toate aceste exemple (...)", ma vad nevoit sa va spun ca acestea sunt cateva dintre problemele cu care m-am confruntat personal in ultimii ani, iar ecuatia in care dvs. puneti girul de incredere, nu are nici un fel de lagatura cu realitatea, in contextul in care nu pot fi acuzat nici direct si nici indirect de MINCIUNA in cele relatate!
Marturisesc sincer, este regretabil-dar, oarecum specific culturii inserate poporului roman in decursul ultimelor decenii-de a transforma pagubasul in pagubitor, pe cei agresati in agresori, femeile si fatele violate in prostituate care au atras in scopuri cel putin josnice, barbati inocenti si cu o probitate socio-morala vecine cu sfintenia!
Insa, deoarece ne aflam pe un foarte onorabil si frumos for de consultatie juridica, inclin sa cred in prezumtia de nevinovatie, la fel de tare ca si in cel dintai cetatean al Raiului: talharul cel din dreapta lui Hristos!
Cu privire la ceea ce vand comerciantii, consider ca, sunt obligati a cunoaste ca, intre LEGE, politicile interne ale fiecrui agent economic si regulile stabilite in mod individual dupa alte criterii decat cele legale, de catre fiecare producator, importator, reprezentant, distribuitor, etc., NIMENI NU POATE FI MAI PRESUS DE LEGE!
Fiecare este obligat sa cunoasca legile, ca si una dintre specificatiile de baza ale unei anumite legi: NECUNOASTEREA LEGII, NU POATE ABSOLVI DE CONSECINTELE NERESPECTARII ACESTEIA!
Mai mult, poate constitui o circumstanta AGRAVANTA! Cum poate sa vanda cineva un produs fara garantie, ori sa-l vanda cu practica de inselaciune, spunand cumparatorului, fie ca "distribuitorul/importatorul NU OFERA GARANTIE", fie ca "GARANTIA OFERITA DE IMPORTATOR/DISTRIBUITOR ESTE DE 30 DE ZILE, IN BAZA BONULUI DE CASA!"???
In situatia in care daca ceri sa ti se dea scris aceasta declaratie, refuza acesta!
Comerciantul nu poate depine mai mult de un importator, decat de LEGILE TARII SI CELE INTERNATIONALE LA CARE ROMANIA A ADERAT SI AU FOST RATIFICATE DE PARLAMENT SI PUBLICATE IN MONITORUL OFICIAL! Mai mult, este hilar a spune cuiva ca -de exemplu-nu conteaza ca firma Tefal ofera garantie intre 3-5 si pana la 10 ani, produselor sale!
Conteaza ca un obscur (ca entitate reala, cu ca si cifra de afaceri!) importator, reprezentant zonal/local, sau distribuitor, calca in picioare legile tarii, calca in picioare legislatia UE care prevede ca in intreg spatiul statelor membre ale UE, garantia minima a produselor serviciilor este valabila si identica celei eliberate de producator, ia decizia peste toti ceilalti, de a nu oferi garantie, de a oferi o garantie falsa, infatisand termenul de returnare de 30 de zile al produsului, drept garantie oferita, ori ofera alta garantie net inferioara celeI STIPULATA DE LEGe, ca si celei oferite de catre producatorul REAL! Consultati cazuistica la fata locului-atat la Ministerul de Finante, cat si aceea ce se afla la ORGANELE DE SPECIALITATE: ANPC, ANAF, POLITIE, etc. si veti vedea ce spun statisticile reale-nu cele gen electoral: majoritatea produselor pirat, ori provenind din alte surse decat cele corecte, sunt sunt produse vandute fara garantie, cu "garantie" de 30 de zile, cu o garantie inferioara celei specificate de catre producatorul real, legislatia UE si legile tarii! Ca fost jurnalist de investigatii speciale, am cunoscut multe cazuri, avand dincolo de acei "Acari Paun" de tip "Kamikadze", despre care presa si rganele de pe la noi mai mult tac-asadar, avand dincolo de aceste "aparente" foarte bine platite pentru sacrificiul lor, "Stele" de prima marime de ordin politic, juridic, ori din alte "zone sensibile"! Ca atunci cand s-a descoperit importul de catre asemena "marimi politice" a unui intreg vapor -"Hamadeh Shipping" de bulion procesat cu rosii cultivate in zona 0 si 1 de la Cernobal: bulion radioactiv cu destinatia consumului uman! Chiar daca toata lumea cunostea acest lucru teribil!
TACEREA IMBRACA UNEORI ASPECTE AGRAVANTE-CA SI INACTIUNEA, CA SI ACTIUNEA STATICA, LA FEL CA SI INFATISAREA SI/SAU REDIRECTIONAREA PARTIALA A ADEVARULUI!
Revin acum, in final, citand: "In privinta magazinului din Constanta: cumparati si daca nu-si respecta obligatiile (2 ani garantie la produsele de folosinta indelungata) ii puteti reclama. Altfel sunt doar discutii fara rost."
Cu alte cuvinte, cumpara-ti un apartament, o masina, sau altceva cu ochii (semi) inchisi, fa pe prostul si mergi sa reclami! Poate-poate, dai peste cine nu trebuie sa aplice legea! Iar daca nu-ti place, cheltuieste sanatate, bani si timp, prin tribunale si...
"Cam atat-restul-discutii fara rost!" Sau cum a iesit dupa DE CATEVA DECENII, " o vorba din popor " (dar care este acel popor???): "Pana la Dumnezeu, ne mananca sfintii!..."
IN ACEST CONTEXT, DE FAPT, CUM ESTE CORECT: "VOI, CEI CE INTRATI AICI, LASA-TI-VA ORICE SPERANTA!" sau "VOI, CEI CE INTRATI, AICI LASA-TI-VA ORICE SPERANTA!" ???...
CONCLUZIA???
APELE LIN-CURGATOARE, TACEREA DIN TOIUL FURTUNII SI APARENTELE INSEALA!
IAR DISCUTIILE TOATE AR FI CU ROST, DACA CINE TREBUIE SA-SI FACA DATORIA, SI-AR FACE-O, DIN MOMENTUL IN CARE A ALES ACEASTA CALE!
MACAR TOT ATAT DE CONSTIINCIOS PRECUM O FAC CEI CE INCALCA LEGEA-FIE SI INDIRECT, PRIN "FORMAREA DE OPINII"-IN SENSUL DE A-I FACE PE OAMENII DE RAND SA-SI PIARDA ORICE NADEJDE, MAI ALES ATUNCI CAND SI UNDE SUNT TOATE SANSELE SI LEGEA INSASI SE AFLA DE PARTEA LOR-INDIVIDUALIZAND PANA LA DISIMULAREA TOTALA DIN CONTEXTUL GENERAL-AJUNS FENOMEN LA SCARA MARE-A UNOR CAZURI, PE ZI CE TRECE MAI EVIDENTE! PANA CAND, ILEGALITATEA INSASI, SE METAMOR-FOZEAZA IN LEGALITATE, IN POFIDA OPTIUNII COVARSITOARE A POPORULUI INSUSI!
Domnule Gigi Popa,
Tin sa va multumesc pentru raspuns.
In ceea ce priveste :
În cazul în care operatorii economici prevăzuţi la alin.(1) refuză emiterea şi înmânarea bonului fiscal clientului, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (8), acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia.
, este putin probabil ca in momentul in care ai schimbat butelia de aragaz fie la o statie de benzinarie, fie la un punct volant, fie la domiciliu, in baza comenzii, sa iei butelia acasa nestingherit de cel care ti-a adus-o la usa, fie de catre vanzatorii si agentii de protectie/paza ai unitatii respective-dintre care, unele mai au in dotare si caini de paza, dresati-ori nu. La fel pot sta lucrurile si in privinta altor produse si a altor agenti economici. Cine este atat de naiv sa-ti dea mai intai marfa-chiar si fara bon fiscal/factura fiscala, fara sa fi platit in prealabil?...
Iar cand la nivel national are loc acelasi fenomen in intreaga retea de vanzare/distributie a unor produse de catre acelasi agent comercial, ori de mai multi agenti comerciali, insa cu referire la acelasi produs: buteliile de aragaz, in situatia in care acest fenomen se cunoaste, dar nimeni nu intreprinde nici o actiune de revenire la normalitate in cadrul strict legal, atunci ce se poate face?...
Răspuns la discuția Inregistrare audio la gradinita
Cu permisiunea Dvs., doresc a face cateva mentionari pe aceasta tema-atat ca fotograf amator cu o experienta de peste 20 de ani, cat si ca fost jurnalist de investigatii speciale.
Inregistrarile realizate sub forma imagini foto/video, sau audio, realizate in vederea dovedirii unor fapte de incalcare a legilor in vigoare, savarsite de catre o persoana, ori un grup de persoane, fie asupra unei persoane, a unui grup, ori asupra unei comunitati, precum si/sau ca proba pentru semnalarea unor probleme majore care pot genera accidente de munca, ori catastrofe naturale (de ex. fisura unei cladiri, a unui baraj al unui lac de acumulare, etc.), probleme de mediu, etc. nu pot avea in instanta putere juridica, daca nu au fost realizate dupa normele legale, de catre persoanele mentionate in lege, in urma autorizarii lor de catre instanta mentionata de catre lege, putand avea insa, un caracter consultativ.
De exemplu, camerele de supraveghere video, montate de catre firme/specialisti ce detin autorizatie in domeniu, ori inregistrarile realizate de catre un detectiv particular, au o anumita putere probatorie, comparativ cu inregistrarile realizate de catre o persoana fizica. Chiar si asa, ele pot fi interpretabile nu doar de catre procuror, ori judecator, dar chiar si de catre avocatul acuzarii, comparativ cu inregistrarile realizate de catre organele de cercetare penala.
Exista apoi prevederile legii cu privire la realizarea de inregistrari de imagini foto-video si/sau audio, intr-o zona de siguranta (zone de frontiera, obiective militare, centrale nucleare, etc.), precum si pe domeniul privat.
Nu in ultimul rand, aceste inregistrari se fac de regula, cu consimtamantul scris al persoanelor respective-realizat in doua exemplare datate si semnate si de catre cel care solicita realizarea inregistrarilor respective.

Totusi, exista o prevedere legala care mentioneaza ca, in situatia in care ai fost martor al unui potential pericol, al unui eveniment, accident, etc., prin care a fost afectat mediul, sanatatea oamenilor sau a pus in pericol viata unei persoane, grupuri, ori comunitati, esti obligat sa sesizezi organele de specialitate, punand la dispozitia acestora, eventualele probe pe care detii.
Ne intrebam totusi, de ce exista o anumita prudenta a legiuitorului, cu privire la cele relatate mai sus.
Poate, as pune in prim-plan, dreptul la prezumtia de nevinovatie. Sunt insa si cazuri chiar de ordin penal care se incadreaza in acest subiect: inregistrari realizate d.p.d.v.d. tehnic intr-un mod dezavantajos pentru cei inregistrati, fie prin inregistrari trunchiate, fie prin unghiuri favorabile/defavorabile, fie prin alterarea contextului, constituindu-se astfel in material incriminator.
La fel, ori chiar mai rau, stau lucrurile cand este vorba despre procesarea (prelucrarea) imaginilor foto, video, audio.
Nu in ultimul rand, mai sunt inca doua aspecte cu caracter profund juridic:
1/ In situatia in care chiar un grup de specialisti realizeaza o actiune de "FLAGRANT" pusa minutios la punct timp de zile, ori saptamani, sunt nu putine cazuri in care un avocat bine pregatit gaseste un mic defect in aceata actiune, iar faptuitorul, in pofida tuturor evidentelor, scapa complet de sub urmarire, se pune la adapost si dispare definitiv, ori pentru multa vreme. Uneori insa, acesta se intoarce chiar impotriva acuzatorului, dar si a anchetatorilor, intentandu-le un umilitor proces penal pentru... etc.
Atunci cand credem ca am realizat ceva gen "FLAGRANT", ne putem compara cu o intreaga echipa de experti, asumandu-ne si consecintele???...
2/ Sunt cazuri in care inregistrarile de orice tip, sunt folosite in cu totul alte scopuri: spionarea concurentei, intimidarea, chiar santajul, etc. - fapta penala pe care unii o cosmetizeaza cumva, trimitand uneori aceste "probe", ca forma de sesizare in unele aspecte care au si un sambure de adevar!
Am incercat prin cele de mai sus sa impartasesc cate ceva din putina mea experienta in acesata spinoasa si dilematica problema:

CE FACEM MAI INTAI: SIMTIM, GANDIM, SAU ACTIONAM???
CE CAUTAM MAI INTAI: PACEA SAU DREPTATEA???
In ultimul an, am intalnit tot mai multe cazuri in care se refuza acordarea garantiei pentru un produs, ori pentru un serviciu efectuat. Mai mult, atitudinea cu care esti tratat este dura, uneori agresiva si cu replici de tipul: "asta este politica firmei! Daca nu va place, mergeti in alta parte!" sau: "asa ne-a spus seful si directorul", sau "distribuitorul nu ofera garantii", sau "firma noastra isi selecteaza clientii!" cateva cazuri concrete: in vara anului trecut, la un mall "selgross" a aparut ca promotie un panou solar pentru incarcarea bateriei auto de la bricheta (panoul se poate pune pe bordul masinii). Pretul fiind atractiv, am vrut sa-l achizitionez pentru un proiect de inventie-ca parte de alimentare. Pe mabalaj, sfecificatiea importatorului-care era si distribuitor: "importatorul ofera o garantie de 30 de zile." costul panoului solar: 100 ron. Am intrebat seful de departament, care a dat din umeri, spunand ca atat se ofera garantia de catre...distribuitor!!! Un alt exemplu: cu ocazia a 30 de ani de casnicie, am dorit sa-i fac cadou sotiei o tigaie de teflon marca tefal. Tigaia fiind din gama celor semi-profesionale si stiind ca firma tefal-franta ofera garantii cuprinse intre3 si 5 ani pentru asemenea produse, am intrebat ce garantie se ofera. Mi s-a raspuns ca pentru nici un fel de asemenea porduse-tigai de teflon, ori chiar oale de presiune-chiar marca tefal, indiferent de pret (unele avand preturi se de 2-3 milioane), distribuitorul nu ofera garantie!!! In afara preturilor suficient de mari, mai exista un aspect deosebit: chiar in cazul unor produse periculoase, cum ar fi o oala de presiune, sau chiar o butelie, comerciantii nu ofera nici o garantie. Mai mult, se abuzeaza de lipsa de educatie juridica minima a majoritatii cumparatorilor, fiindu-le refuzat derptul de returnare al produselor achizitionate, pe motiv ca nu-i intereseaza ce spune legea, deoarece acestea sunt dispozitiile firmei! Si in incheiere si un apect pozitiv pe aceeasi tema-chiar daca singular, in ce priveste garantia pentru incaltaminte: vara trecuta, am achizitionat de la firma decathlon o pereche de pantofi sport de cca. 40-45 lei, din material sintetic-nu piele naturala. Surpriza: firma acorda garantie de 2 (doi) ani chiar si pentru acest produs, la acest pret!!! Chiar daca normal ar fi ca o pereche de cizme de iarna de 3-4 chiar 5-7 milioane, sa fie vandute cu certificat de garantie-dar nu sunt! In privinta noilor becuri economice cu led, desi exista importatori si comercianti care ofera aceeasi garantie ca si producatorul (2-3-5 ani), majoritatea refuza-indiferent de pret, spunand ca intra la categoria "consumabile"pentru care nu se acorda garantii-in pofida garantiiulor producatorilor! Stim dintr-o serie de cazuri mediatizate, ca deseori, refuzul de acordare a garantiilor a fost facut ca urmare a imposibilitatii de justificare a provenientei importurilor marfurilor puse la vanzare dar mai ales, in cazul marfurilor "pirat" care concureaza cu marfurile realizate de firmele reale. Din pacate, se pare ca lipsa de controale pe aceadsta tema, a produs un adevarat miraj de afaceri in aceasta bresa! Inchei, cerand scuze pentru scrierea cu majuscule, dar mi-am spart ochelarii de vedere de aproape.
P.s.
In constanta, exista unul dintre magazinele de desfacere a produselor gen "teleshoping", cu multe produse scumpe-dintre care majoritatea, electronice si electrice. Am dorit sa achizitionez un mixer si am intrebat in prealabil de garantie. Mi s-a rspuns mai mult decat taios ca nu se ofera nici un fel de garantie, dacat 30 de zile, specificandu-se in incheierea discutiei: "nu ne intereseaza ce spune legea, garantia legala este de 30 de zile pentru produsele electro-casnice-electrice si electronice, in baza bonului valabil fara stampila! La oale de presiune, vase teflonate, precum si la mobilier, etc., nu se ofera garantie! Mergeti si reclamati unde doriti dvs. Daca nu va place!
De foarte multi ani, in numeroase localitati din intreaga tara, atat la statiile peco, cat si la livrarea buteliilor de aragaz pe baza de comanda, se refuza sistematic si deseori de peozitii aproape de forta (discutii in termeni jignitori genul "nu-ti place, ai decat sa reclami si la garda financiara!!!, sau "nu-ti place, ia-ti din alta parte!" peronal am fost confruntat in constanta cu aceste aspecte, mergand pana a fi bagat intr-un fel de baza de date cu lista neagra a celor care solicita cu orice pret bon fiscal, de multe ori, in urma comenzii, fiind confruntat cu acea lista, nu mi s-a mai onorat comanda!

Problema este ca suferind de afectiuni cardiace severe, nu pot intotdeauna sa urc butelia in spinare pana la etajul 3 unde locuiesc! Mai mult, in urma cu 2-3 ani, am facut craciunul si pastele fara butelie, exact din acelasi motiv: neonorarea comenzii pentru ca am solicitat bon fiscal-invocand nu doar legea bonului fiscal, ci si faptul ca buteliile cu gaz lichefiat (aragaz, gpl, propan) au un regim special, la fel cu cel al armelor, munitiilor, artificiilor, etc. Si in caz de accident, nu poti dovedi provenienta recipientului care a generat un accident!

Dar nici acest aspect nu a contat, chiar daca in anii '90 am avut ocazia de a avea o butelie fisurata, care cu mare greutate a fost inlocuita de cie- care pe atunci se deplasau in asemenea cazuri la orice ora (azi, nemai existand acel serviciu!!!). In ultimii 20 de ani au fost numeroase accidente datorate unor defecte ale buteliiolr cu gpl, aragaz, ori propan (ma refer la cele datorate defectelor, nu la cele datorate utilizatorilor!).

Deseori, au fost descoperite butelii cu 1/4, ori chiar 1/3 cu apa, ori-caz foarte frecvent-cu gaz de sonda-caz care de asemenea, a generat grave accidente! In acelasi timp, se pare ca exista pe underground, o foarte mare frauda fiscala la nivel national, deoarece, exista unele informatii scapate din interior-chiar daca neverificate-conforma carora pretul final al buteliilor de aragaz ar fi altul decat cel care este solicitat-fapt ce ar confirma refuzul uneori chiar vehement al multor distrtibuitori-fie la benzinarii, fie in sistem de comanda, dar mai ales la sate - de a da chitanta/bon fiscal!

Intrebare: chiar nu se pot sesiza din oficiu organele fiscale pentru o verificare amanuntita la nivel national, a acestui refuz... National???... Dar ce te faci daca-in urma unui accident grav datorat unei defectiuni tehnice, nu ai cum sa justifici nici in fata organelor de control/ancheta (pompieri, politie, etc.), nici co-locatarilor blocului afectat, nici casei de asigurari unde a fost asigurat apartamentul tau si al vecinilor, dar si asigurarea in caz de accidente???...