Daca am revenit la lucru cu mai mult de 60 inainte de implinirea varstei de 2 ani de la nasterea copilului si mi s-a aprobat acordarea stimulentului de reinsertie, dar am demisionat dupa 1 luna si jumatate, voi pierde stimulentul sau il voi primi de acum pana la jmplinirea varstei de 3 ani, indiferent daca schimb locul de munca sau renunt la el?
Am un contract de munca pe perioada determinata la o firma, suspendat pana in martie 2017, cat sunt in CIC. De la 1 septembrie voi incepe sa lucrez in invatamant.
1. Ce trebuie sa fac? Imi reiau activitatea la firma pentru o zi, obtin adeverinta de venit necesara pentru stimulentul de insertie si apoi imi dau demisia in ziua urmatoare, sau in aceeasi zi?
2. Cand trebuie sa duc cererea pentru stimulentul de insertie? (inainte de inceperea lucrului la 1septembrie? si atunci de unde am adeverinta de venit?)
3. Cand trebuie/poate sa iși ia soțul acea luna de concediu de ingrijire a copilului? Atunci cand ies eu din concediu (septembrie)?
Am ales sa stau 2 ani in concediu de ingrijire a copilului, insa an cel de-al doilea an mi s-a facut un contract de munca pe per. det. (In invatamant, pana la 31 august anul urmator), eu nestiind ca trebuia sa fac cerere de incheiere a cic. Dupa 3 zile mi-am dat demisia, nu am mai anuntat intreruperea cic-ului. Dupa putin timp am primit plata pentru cele 3 zile, iar indemnizatia pentru cresterea copilului am primit o in continuare, lunar. As vrea sa stiu cum pot corecta acum greseala, ce sa anunt si unde, unde pot sa restitui banii primiti ilegal (din indemnizatie pentru cele 3zile in care am fost angajata sau plata pentru cele 3 zile), fara a avea probleme.
Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am rezolvat , mi-am dat seama ca nu pot beneficia de somaj din cauza contractului de munca incheiat cu art 55. Ar fi fost contract pe per det 1 oct-31august, dar mi-am dat demisia.
Iar pentru a beneficia de cic pt al doilea copil, am inteles (conform oug 111/2010 art.2, alin. 1 si 5) ca singura solutie e sa ma angajez pentru minim cateva zile in luna ianuarie, pentru a avea venit impozabil si pe aceasta luna (pe lunile din urma am avut, fiind cic1, iar din februarie voi fi in prenatal). M-am angajat la o firma si sper sa fie bine. Singura chestiune nelamurita este daca pot sa duc concediile de maternitate la CAS, in situatia in care nu voi mai fi nici angajata si nici in somaj ( conform oug 158/2005 art.23 si 25 am inteles ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul fondului national de asigurari de sanantate.)
Mi s-a terminat perioada de concediu de ingrijire a copilului si as vrea sa intru in somaj pentru cateva luni, urmand sa nasc al doilea copil in aprilie (pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pt al doilea copil). Problema este ca am avut 2 zile lucrate in invatamant in aceasta perioada in care eram in c.i.c. si contractul de munca a fost desfacut in baza art.55. Mi s-a spus ca nu pot bebeficia de somaj decat daca se modifica contractul de incetare in baza art.56. Dar nu stiu cum s-ar putea asta... m-as putea incadra la art. 56 lit.d)? Ca nu inteleg exact la ce se refera. M-am gandit ca fiind in perioada cic, eu nefacand cerere de intrerupere si intrare in campul muncii, am putea inceta contractul cu litera d). Ce parere aveti? Ce solutii am?