avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... despre incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

despre incetarea contractului de munca

Mi s-a terminat perioada de concediu de ingrijire a copilului si as vrea sa intru in somaj pentru cateva luni, urmand sa nasc al doilea copil in aprilie (pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pt al doilea copil). Problema este ca am avut 2 zile lucrate in invatamant in aceasta perioada in care eram in c.i.c. si contractul de munca a fost desfacut in baza art.55. Mi s-a spus ca nu pot bebeficia de somaj decat daca se modifica contractul de incetare in baza art.56. Dar nu stiu cum s-ar putea asta... m-as putea incadra la art. 56 lit.d)? Ca nu inteleg exact la ce se refera. M-am gandit ca fiind in perioada cic, eu nefacand cerere de intrerupere si intrare in campul muncii, am putea inceta contractul cu litera d). Ce parere aveti? Ce solutii am?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 29 Ianuarie 2015
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.
1. Ce fel de contract individual de munca (CIM) ati avut: pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata (de cand pana cand?)?

2. Nu se poate inceta un CIM cu art.55 din Codul muncii decat daca este coroborat cu alte articole din acelasi cod:

Art. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

3. - Daca a incetat CIM cu art.55, lit.b) inseamna ca ati facut dvs. cerere in acest sens si in aceasta situatie nu mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Uitati-va pe decizia de incetare a CIM si spuneti exact articolul cu care a incetat.

4. - Daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) pentru al doilea copil atunci puteti prezenta certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi e va plati dupa care puteti intra in concediu crestere copil pentru al doilea copil (CCC2).
- Luati legatura cu CJAS care o sa va spuna si ce acte sa aduceti la prima depunere de certificat medical de concediu de maternitate.


Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am rezolvat , mi-am dat seama ca nu pot beneficia de somaj din cauza contractului de munca incheiat cu art 55. Ar fi fost contract pe per det 1 oct-31august, dar mi-am dat demisia.
Iar pentru a beneficia de cic pt al doilea copil, am inteles (conform oug 111/2010 art.2, alin. 1 si 5) ca singura solutie e sa ma angajez pentru minim cateva zile in luna ianuarie, pentru a avea venit impozabil si pe aceasta luna (pe lunile din urma am avut, fiind cic1, iar din februarie voi fi in prenatal). M-am angajat la o firma si sper sa fie bine. Singura chestiune nelamurita este daca pot sa duc concediile de maternitate la CAS, in situatia in care nu voi mai fi nici angajata si nici in somaj ( conform oug 158/2005 art.23 si 25 am inteles ca indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul fondului national de asigurari de sanantate.)
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
...

2. - Asadar daca ati incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata la data expirarii acestuia puteti solicita CJAS sa va plateasca concediul de maternitate.
- Luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte sa depuneti la prima depunere de certificat medical.

4. Dupa terminarea concediului de maternitate puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu prenatal si post natal florentina_hender florentina_hender Buna ziua Vin si eu cu o solicitare. Sunt insracinata in 6 saptamani, ar trebui sa nasc pe 3 mai 2015. Insa sunt angajata pe prioada determinata de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Statut in perioada de lauzie- contract pe perioada determinata Elisabeta C. Elisabeta C. Buna ziua, sunt insarcinata si cu contract pe perioada determinta pana in 30 sept. 2010 -exact data posibila a nasterii. Conform O.U.G. nr. 96/2003 (art.2,g) ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil din contract de munca pe perioada determinata sandragrigore sandragrigore buna ziua,cum pot sa beneficiez de indemnizatie crestere copil daca am contract de munca pe perioada determinata 01 09 2011 01 09 2012 iar eu ar trebui sa ... (vezi toată discuția)