avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Activitate baboska

Activitate baboska

Astazi am reusit sa vorbesc cu cineva de la Casa de Pensii Covasna, si mi-a comunicat, ca iar s-a amanat intrarea in drepturi, pana la data de 01.01.2026, printr-o ordonanta de guvern. Nu mi-a putut comunica numarul si data ordonantei. Credeti ca as avea castig de cauza, daca as da in judecata ?
Am o Hotarare din 2022, privind acordarea drepturilor prevazute de O.G. 105/1999, republicata. Comisia pentru aplicarea O.G.105/1999 stabileste ca ma incadrez la art.3 alin.3 si am dreptul la indemnizatie, incepand cu data de 01.01.2023. Casa de Pensii Covasna nici pana in ziua de azi nu mi-a elaborat Decizie in acest sens, ca urmare nu am primit nici o indemnizatie. Se schimba ceva in 2025? Multumesc pentru ajutor.
Multumesc!
M-a dus in deruta citatul de mai jos, aparut pe site-ul finradar
"Pentru veniturile obținute din dobânzi și investiții, datorezi contribuții pentru asigurări sociale de sănătate (CASS), atunci când veniturile tale depășesc un anumit prag.

Acest prag este egal cu echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie. În acest scop, se ține cont de salariul minim existent la data depunerii declarației anuale.

În prezent, salariul minim brut pe economiei este de 3.300 lei, ceea ce înseamnă ca datorezi CASS daca obții venituri anuale de cel puțin 19.800 lei."
Buna ziua,
la baza de calcul CASS pentru anul 2023, salariul minim este 3000 lei pana in octombrie, si 3300 lei pe ultimele trei luni? sau nu se tine cont de aceasta marire, si se ia in calcul 3000 lei X 12 luni?
Multumesc!
Buna dimineata,
am o intrebare in legatura cu plati in valuta intre rezidenti;
Am incheiat un Contract de promisiune cu un dezvoltator imobiliar, in care este stipulat, ca platile se pot efectua atat in lei cat si in euro, fiind indicate cele doua conturi bancare.
O parte a banilor le detin in euro, intr-o banca din Romania.
Ar fi mai avantajos pentru mine sa le transfer catre dezvoltator in euro, fara pierderea acelei diferente intre cursul BNR si cursul bancii, care mi-ar schimba euro in lei.
In Regulamentul 4/2005 al BNR, Anexa2, sunt stipulate cazurile cand plata se poate efectua si in valuta intre rezidenti. Printre acestea pct.e:

e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;

Ma incadrez in aceasta situatie?
Multumesc pentru raspuns!
Curtea de conturi, cu ocazia unei verificari in anul 2016, a constatat sporuri stabilite gresit pe anii 2011-2015. Institutia emite la finele anului 2017 Decizie de recuperare a sumelor catre beneficiarii acestora (angajati). Care este perioada in care sumele se recupereaza de la angajati? Eu stiam de 3 ani, s-a modificat intre timp?
Pr. de succesiune după defuncții decedați in 1942 respectiv 1994 - succesiunea a avut loc în 1995, acum ar urma o pr. suplimentară asupra unui teren intravilan, unde proprietarii sunt bunicul, decedat în 1942 respectiv tata, decedat in 1994. Notarul solicită Certificat fiscal ANAF pentru ambii proprietari (care figurează în Cartea funciară de la Oficiul de Cadastru), iar ANAF nu eliberează Certificat Fiscal decât pe bază de CNP ? Notarul spune ca această cerință a fost introdusă din 1 ianuarie 2016. Cum se procedează în acest caz? Multumesc pentru răspuns !
Între timp am mai studiat problema și am găsit următoarele:

conform noului Cod civil (2012),
dacă locatorul are un contract de închiriere sub semnătură privată, dar înregistrat la organul fiscal şi chiriaşul nu plăteşte chiria sau nu predă bunul la expirarea contractului, locatorul poate obţine direct executarea silită a chiriaşului.

Chiriasul fiind din Bucuresti, iar eu, locator, din jud.Covasna, va trebui să-mi găsesc un executor din București?
Care ar fi demersul, dacă cineva mă poate ajuta? Mulțumesc!
Am inchiriat un apartament unei societati din Bucuresti, printr-o agentie imobiliara.
(utilizat ca locuinta de serviciu pentru angajatii societatii).
In Procesul verbal de predare-primire a fost stipulat ca plata utilitatilor se va face de catre locator si acesta transmite spre decontare chiriasului.
Chiriasul este dator cu plata chiriei si a utilitatilor pe ultimele 4 luni si acum s-a retras din apartament.
Mi-au transmis un Act ad, (nesemnat de catre reprezentantii societatii!), cu rugamintea sa-l semnez, si sa retransmit catre ei.
L-am retransmis cu rugamintea sa-l semneze reprezentantii societatii si ca il voi semna si inregistra la ANAF cand mi se vor achita chiriile si utilitatile din urma.
As avea doua intrebari:
1. Cum pot rezilia contractul la ANAF, daca chiriasul nu coopereaza? (ca sa nu platesc in continuare impozit anticipat pentru chiriile neincasate)
2. Ce cai as avea sa-mi recuperez banii ? Doar Tribunalul? Si agentul imobiliar are vreo responsabilitate in cazul de fata?

Poate a mai fost cineva in aceasta situatie si ma poate ajuta:
Multumesc pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția TVA impus din oficiu
În completarea întrebării mele:
Nu am primit de la ANAF nici o Notificare sau Decizie în sensul că am fost trecut din oficiu la raportor TVA lunar. Nici la solicitarea mea nu au putut prezenta o astfel de înștiințare.