Multumesc!
M-a dus in deruta citatul de mai jos, aparut pe site-ul finradar
"Pentru veniturile obținute din dobânzi și investiții, datorezi contribuții pentru asigurări sociale de sănătate (CASS), atunci când veniturile tale depășesc un anumit prag.
Acest prag este egal cu echivalentul a 6 salarii minime brute pe economie. În acest scop, se ține cont de salariul minim existent la data depunerii declarației anuale.
În prezent, salariul minim brut pe economiei este de 3.300 lei, ceea ce înseamnă ca datorezi CASS daca obții venituri anuale de cel puțin 19.800 lei."
Buna ziua,
la baza de calcul CASS pentru anul 2023, salariul minim este 3000 lei pana in octombrie, si 3300 lei pe ultimele trei luni? sau nu se tine cont de aceasta marire, si se ia in calcul 3000 lei X 12 luni?
Multumesc!
Buna dimineata,
am o intrebare in legatura cu plati in valuta intre rezidenti;
Am incheiat un Contract de promisiune cu un dezvoltator imobiliar, in care este stipulat, ca platile se pot efectua atat in lei cat si in euro, fiind indicate cele doua conturi bancare.
O parte a banilor le detin in euro, intr-o banca din Romania.
Ar fi mai avantajos pentru mine sa le transfer catre dezvoltator in euro, fara pierderea acelei diferente intre cursul BNR si cursul bancii, care mi-ar schimba euro in lei.
In Regulamentul 4/2005 al BNR, Anexa2, sunt stipulate cazurile cand plata se poate efectua si in valuta intre rezidenti. Printre acestea pct.e:
e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;
Ma incadrez in aceasta situatie?
Multumesc pentru raspuns!
Curtea de conturi, cu ocazia unei verificari in anul 2016, a constatat sporuri stabilite gresit pe anii 2011-2015. Institutia emite la finele anului 2017 Decizie de recuperare a sumelor catre beneficiarii acestora (angajati). Care este perioada in care sumele se recupereaza de la angajati? Eu stiam de 3 ani, s-a modificat intre timp?
Pr. de succesiune după defuncții decedați in 1942 respectiv 1994 - succesiunea a avut loc în 1995, acum ar urma o pr. suplimentară asupra unui teren intravilan, unde proprietarii sunt bunicul, decedat în 1942 respectiv tata, decedat in 1994. Notarul solicită Certificat fiscal ANAF pentru ambii proprietari (care figurează în Cartea funciară de la Oficiul de Cadastru), iar ANAF nu eliberează Certificat Fiscal decât pe bază de CNP ? Notarul spune ca această cerință a fost introdusă din 1 ianuarie 2016. Cum se procedează în acest caz? Multumesc pentru răspuns !
Între timp am mai studiat problema și am găsit următoarele:
conform noului Cod civil (2012),
dacă locatorul are un contract de închiriere sub semnătură privată, dar înregistrat la organul fiscal şi chiriaşul nu plăteşte chiria sau nu predă bunul la expirarea contractului, locatorul poate obţine direct executarea silită a chiriaşului.
Chiriasul fiind din Bucuresti, iar eu, locator, din jud.Covasna, va trebui să-mi găsesc un executor din București?
Care ar fi demersul, dacă cineva mă poate ajuta? Mulțumesc!
Am inchiriat un apartament unei societati din Bucuresti, printr-o agentie imobiliara.
(utilizat ca locuinta de serviciu pentru angajatii societatii).
In Procesul verbal de predare-primire a fost stipulat ca plata utilitatilor se va face de catre locator si acesta transmite spre decontare chiriasului.
Chiriasul este dator cu plata chiriei si a utilitatilor pe ultimele 4 luni si acum s-a retras din apartament.
Mi-au transmis un Act ad, (nesemnat de catre reprezentantii societatii!), cu rugamintea sa-l semnez, si sa retransmit catre ei.
L-am retransmis cu rugamintea sa-l semneze reprezentantii societatii si ca il voi semna si inregistra la ANAF cand mi se vor achita chiriile si utilitatile din urma.
As avea doua intrebari:
1. Cum pot rezilia contractul la ANAF, daca chiriasul nu coopereaza? (ca sa nu platesc in continuare impozit anticipat pentru chiriile neincasate)
2. Ce cai as avea sa-mi recuperez banii ? Doar Tribunalul? Si agentul imobiliar are vreo responsabilitate in cazul de fata?
Poate a mai fost cineva in aceasta situatie si ma poate ajuta:
Multumesc pentru raspunsuri!
În completarea întrebării mele:
Nu am primit de la ANAF nici o Notificare sau Decizie în sensul că am fost trecut din oficiu la raportor TVA lunar. Nici la solicitarea mea nu au putut prezenta o astfel de înștiințare.
Încerc să prezint problema pnctual:
1. Societate înregistrată cu perioada fiscală trimestrială, în iulie 2009 comite o eroare materială în D300 (pe trim II 2009) - achizitiile sunt trecute în rubrica celor intracomunitare (societatea nu a avut niciodată achiziție intracomunitară). Această eroare persistă și în D300 pe trim III 2009, trim IV 2009. În martie 2010 ANAF solicită depunerea D300 pe lunile oct, noi 2009, ian, febr 2010, deoarece datorita erorii comise in D300 pe trim II 2009, perioada fiscala s-a modificat automat din trimestriala in lunara (nu s-a mentionat lipsa D300 pe august 2009). Se depun declaratiile solicitate, societatea primeste un avertisment.
2. În ianuarie 2015 primește Somația xxx/29.12.2014, pentru o restantă la plata TVA de 5777 lei, cu Adresa xxx/12.01.2015 privind penalizările aferente de 5332 lei.
3. Consultând Fisa sintetică a contului TVA, constatăm că în februarie 2014 s-a impus din oficiu TVA pe august 2009 în valoarea de 5777 lei. Conform normelor privind imunerea din oficiu a TVA, aceasta suma este calculată pe un trimestru, și nu pentru două luni (iulie-august), cum era normal.
4. Societatea nu a primit nici o înștiințare despre această impunere în perioada în care putea remedia eroarea materială (pînă-n 31 decembrie 2014). La ANAF ni s-a comunicat că în august 2014 au trimis înștiințare prin poștă, care nu a fost preluată.??? Nu am primit-o, nu s-a transmis???
5. Societatea a solicitat în iulie 2014 un certificat fiscal (necesar la un contract de leasing), în care figura cu datorii zero.
6. În februarie am depus o cerere catre ANAF pentru corectarea măcar a erorii de calcul (impunerea să se facă pentru două luni și nu pentru un trimestru), și totodată am demonstrat prin documente că TVA colectat pe lunile iulie și august 2009 sunt cuprinse în D300 pe trim III 2009.
7. Verbal s-a recunoscut eroarea de calcul, dar nu s-a modificat Decizia de impunere. La fel nu au putut da explicație la întârzierea comunicării - din februarie până-n august ? sau 29 decembrie, când ne-a fost comunicată Somația.
8. Dacă mă puteți ajuta cu vreun sfat, dacă există norme privind perioada de comunicare a unor astfel de impuneri, și unde aș mai putea interpela pentru corectarea erorii comise în cadrul ANAF? Cei din teritoriu doar trag din umeri și m-au sfătuit să-mi caut dreptatea prin Tribunal, că voi avea câștig de cauză . Nu mi se pare normal, ca o eroare recunoscută să nu poate fi remediată de către ANAF!
de curand am intimpinat si eu o asemenea situatie.
Am facut contabilitatea unei firme mici in 2009. Firma era cu declaratii trimestriale. In iunie 2009, din greseala, in D300 achizitiile le-am trecut la cele intracomunitare.
In aprilie 2010 am primit o instiintare, ca nu am depus D300 petru oct-noi 2009 respectiv ian-febr 2010. Atunci a reiesit eroarea comisa si le-am depus declaratiile solicitate pentru cele patru luni.
Intre timp am predat firma la un alt contabil.
In iulie 2014 au solicitat un Certificat fiscal, necesar la un contract leasing si l-au primit, figurau cu datorii zero.
In ianuarie 2015 au primit somatie pentru nedepunerea D300 pe august 2009 si impunerea din oficiu a sumei de 5777 lei, cu penalizarile aferente de 5300 lei.
Din Fisa sintetica a TVA reiese ca a fost o Impunere din oficiu, in februarie 2014 ???.
Fiscul spune si ca le-a fost trimisa o instiintare in august 2014 ??? prin posta, pe care ei nu au ridicat-o. Daca se primea aceasta, cu depunerea declaratiei lipsa, impunerea se retragea.
Dar fiind iesit din cele 60 de zile, in care se putea face contestatie, nu mai este nimic de facut.
Suma ni s-a parut foarte mare (impunerea automata ia in calcul TVA colectata pe ultimele 12 luni si impune media acesteia ). Numai ca in cazul nostru a luat in calcul media celor 4 trimestre anterioare si nu a impartit la 12, cum era normal, ci la 4. Ca atare pentru august 2009 a impus un TVA colectat mediu pe un trimestru. Deci sumele trebuiau sa fie la o treime din cele comunicate.
Aveti vreo idee cum am putea iesi din acest impas? Fiscul sustine ca nu mai este nimic de facut pentru ca am iesit din perioada in care se putea face contestatie. Dar fiind vorba de o eroare soft, nu se pot corecta sumele?
Ma simt responsabila pentru eroarea comisa de mine, dar nu pot verifica daca intr-adevar le-a fost comunicata instiintarea din august 2014 si nu pot accepta ca o eroare soft nu se poate contesta chiar ulterior (banuiesc ca nu am fost numai noi in aceasta situatie, fiind vorba de impunere automata).
Dvs. cum ati rezolvat pana la urma situatia ?
Va multumesc pentru raspuns!