laleaua-neagra a scris:
Asigurarea facultativa este optionala.
Dar este conditionata de asigurarea obligatorie.:-/
www.avocatnet.ro/content/art...
Asigurarea obligatorie costa 10 eur ( chirpici, paianta, )sau 20 eur pe an ( caramida, boltari,material tratat termic), poliota ce acopera dioar riscurile de cutremur , alunecari de teren si inundatii din cauza naturii .La data de 01 august va trebui sa o reanoiasca. Asigurarea facultativa este optionala.
Nu isi poate primi banii pt asigurarile din anii anteriori.
Asiguraea locuintei este obligatorie, .In ceea ce priveste asigurarea facultativa sunt suficient de multe companii si pachete de asigurari pe piata asigurarilor din care sa va alegeti produsul care va avantajeaza atat ca si acoperire cat si pret.
Legea nr.416/2001
art. 28
(1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, precum şi în alte situaţii stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va cuprinde şi procedura şi/sau condiţiile de acordare.
(11) Ajutoarele de urgenţă acordate potrivit alin. (1) nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială.
(2) Primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite, stabilite prin hotărâre a consiliului local.
(3) Abrogat.
(4) În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.
1. Iata ce spune textul de lege invocat de Casa de Pensii:
Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
...
2. Copilul decedat nu intra in prevederile legale de mai sus pentru ca mama lui sa poata beneficia de ajutor de deces de la Casa de Pensii.
3. Sa incerce la Primarie poate i se acorda un ajutor de inmormantare.
Spuneti motivul (baza legala) invocat de Casa de Pensii cand a refuzat plata ajutorului de deces.