avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Activitate nelvex

Activitate nelvex

Buna ziua,
locuiesc intr-un oraș la parterul unui bloc. Mulți ani am avut in fata apartamentului o mica grădinița cu flori. Cam toate apartamentele de la parter au avut aceste mici grădini. Pentru ca Primaria a dorit sa construiască parcări au fost distruse aceste grădini si in spațiul care a mai rămas pana la bloc a semănat iarba, nepermițându-ne sa mai plantam flori. Spațiul este uniform verde, dar fără petele de culoare pe care le-au dat florile. Noi suntem doritori sa plantam totuși câteva ronduri aproape de peretele blocului. Ni se spune ca este spațiu public pana la geamul apartamentului, ceea ce este neplăcut pentru noi. Acum va întreb; avem un spațiu permis pentru noi, de a planta flori de la peretele blocului sau este tot public?
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
din februarie 2017 lucrez la o firma comerciala foarte cunoscuta. Mi s-a spus de la inceput ca in lunile cand este Pastele si Craciunul nu se poate lua concediu intrucat este afluenta mare de clienti. Am inteles acest lucru, dar aici exista o practica pe care nu o inteleg. La programarea lunara a schimburilor se stabilesc aleatoriu cateva zile de concediu pe respectiva luna. M-au pus in concediu in martie cateva zile. Am stabilit cu seful respectiv ca doresc sa-mi iau restul de concediu in septembrie. M-am pomenit ca in iulie m-a obligat sa merg in concediu 4 zile spunandu-mi ca nu are pe cine sa puna in concediu pe luna respectiva. In felul acesta concediul imi este fragmentat, eu neputand sa-mi iau macar o perioada de mai multe zile si atunci cand am nevoie. Cred ca in domeniul privat se fac multe abuzuri, iar lucratorilor le este teama sa-si spuna parerea pentru ca oricand sunt fortati sa-si dea demisia fara ca acestia sa o ceara. Este corecta fragmentarea concediului fara ca macar sa fie asigurate10 zile de concediu?:(
Buna ziua.
Firma la care am lucrat a intrat in insolventa in 2013. Saptamana trecuta, datorita faptului ca nu au mai fost contracte, am primit toti preaviz cu exceptia catorva persoane, adica administrator, secretara, paznic, calculatorist si cam atat. La plecarea din aceasta firma am fost atentionati ca nu avem voie sa ne luam caietele personale, cartile personale pe care am dat bani si care nu apartin firmei. Mentionez ca cei care au condus aceasta firma au fost de cateva luni arestati si deasemenea sunt si acum. Datorita infractiunilor comise de conducatori, acum cateva luni a avut loc si o perchezitie din partea DIICOT.
Cand am dorit sa ne luam , asa cum am mentionat, caietele personale si cartile personale, am fost opriti de a scoate pe poarta institutului de proiectare de catre adminstratorul special aceste bunuri personale. Administratorul special spune ca trebuie aprobarea procurorului care se ocupa de insolventa firmei. Noi cei care am lucrat la acest institut de proiectare consideram ca este un abuz.
Vrem sa stim daca asa este si daca asa este ce putem face. Acest material ne este necesar pentru a continua activitatea la alta firma.
Multumim.
Buna ziua,
deoarece cei de la "Pensii" au foarte mult de lucru este greu ca sa-i contactez asa ca am scris aici. Sotia, nascuta in dec. 1960 are posibilitatea de a iesi la pensie anticipata partiala in nov. 2017. Are 35 ani vechime lucrati, deci mai mult decat este prevazuta vechimea minima de 31 ani si 11 luni pentru pensie anticipata partiala. Iesind din somaj in febr. anul acesta si negasind de lucru i s-a recomandat sa plateasca din mana contributia de 224 RON, in acest sens facand un contract cu Casa de Pensii. Alta persoana insa i-a spus ca nu are sens aceasta plata odata ce are vechimea minima de 31 ani si 11 luni, deoarece va conta prea putin la calculul pensiei anticipate partiale. Va rog sa ne lamuriti in aceasta problema. Multumim anticipat.
ionut2001 a scris:n
Salut, am un bun amic care are urmatoarea intrebare:n\"Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana tot ce trebuie platit, cat as plati lunar si as avea aceleasi drepturi ca si cand as fi angajat? Adica: pensie, sanatate, somaj, dreptul de paternitate in cazul in care sotia ramane insarcinata si ea nu lucreaza? Mentionez ca nu mai lucrez de 3ani.\"nnVa multumescn


Referitor la plata din mana a contributiiilor pentru pensie si sanatate imi este clar, dar atunci cand am dorit sa platesc din mana si contributia pentru somaj mi s-a spus ca nu se poate plati din mana decat in situatia ca sunt angajat. Asa este oare?
Multumesc.