avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Activitate ecateftpensie

Activitate ecateftpensie

Buna ziua,
Pe un teren cumparat prin notariat am construit o locuinta in 2 etape cu 2 autorizatii de constructie: initiala in 2014 pentru o varianta mai mica si finala in 2020 pentru extindere. La finalizarea lucrarilor am obtinut certificat de conformitate al constructiei.
In anul 2021 am primit notificarea ca, coordonatele terenului pe care am construit nu corespund cu cele ale terenului din actul de vanzare-cumparare deci ca terenul pe care am construit are alt proprietar iar al meu este la 2 locuri diferenta de acesta. Ca urmare nu se poate obtine intabularea.
Intr-o audienta la primar mi s-a spus ca noi (eu si sotul) ne-am asezat gresit, ca trebuia sa stim noi sa solicitam la cadastru pozitionarea locului si ca primaria nu avea nicio responsabilitate in a verifica acest lucru sau in a ne solicita noua mergerea la cadastru. Ca solutie ni s-a propus sa luam legatura cu persoana proprietara a locului conform actului si sa-i solicitam schimbarea terenurilor prin notariat. Am incercat dar persoana este in strainatate si nu am reusit.
Fixarea coordonatelor de catre un cadastrist nu ne-a fost solicitata nici la notariat cand s-a intocmit actul de vanzare-cumparare si nici la intocmirea dosarelor pt autorizatii de constructii terenul avand limitele de proprietate fixate anterior de catre vecinii din stanga si din dreapta.
Va rog sa-mi spuneti daca intr-adevar conform legii, autoritatile nu au nicio vina ca s-au intocmit acte cu incurcaturi, ca nu s-a facut si/sau nu s-a cerut initial, inainte de construire verificarea coordonatelor locului. Ce sfat imi dati, cum anume sa procedez pt a rezolva situatia?
Va multumesc.
Discuție Dauna totala
In urma unui accident din 05.07.2015, masina Logan 1.5 dci, an fabricatie2007, 101000km la bord,stare f.buna cu ITP recent, a fost avariata si am primit polita RCA de la soferul vinovat.
Asiguratorul RCA mi-a notificat :
- a stabilit dauna totala si valoarea masinii de 7832 lei, conform normelor ASF nr 23/2015, aplicand programul electronic.
- Imi ofera despagubirea in 2 variante: a. Suma de 5874 lei si epava ramane la mine b.suma de 7832 lei pentru reparatia masinii pentru care sa aduc documente doveditoare si verificarea masinii.
Va rog sa-mi spuneti cum se stabileste valoarea unei masini pentru despagubire conform legislatiei. Va intreb intrucat cu suma mai sus mentionata nu pot achizitiona o masina similara, majoritatea ofertelor din piata fiind de peste 3000 euro. Pentru reparatie de asemenea ar trebui sa suport mult cost suplimentar. Astfel stand situatia cred ca exista o greseala de evaluare. Va multumesc.
Sunt nascuta in septembrie 1959, am facut 5 ani de facultate in perioada 1978 – 1983, lucrez din 1983 pana in prezent din care 15 ani de grupa I.
In anul 2013 m-am informat referitor la data cand voi avea dreptul sa primesc pensie pentru limita de varsta. Pentru situatia mea mi s-a raspuns: la 57 ani respectiv, in septembrie 2016.
La o noua evaluare in acest an am aflat ca datorita unor modificari ale legislatiei (legea 380/2013) as fi avut dreptul sa ies la pensie de anul trecut intrucat am lucrat 15 ani in conditii de grupa I de munca.
Am depus cerere de pensionare in 09.02.2015.
Totodata am aflat ca dupa stabilirea pensiei , voi primi drepturile banesti incepand cu data solicitarii, respectiv cu 09.02.2015.
Eu consider ca ar fi corect sa primesc pensia incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare la limita de varsta conform legislatiei in vigoare.
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa primesc pensie si pentru perioada de la data indeplinirii conditiilor de pensionare la limita de varsta (respectiv intrarea in vigoare a modificarilor legii pensiei) si pana la depunerea cererii de pensionare, intrucat este o perioada in care am avut acest drept legal dar pentru ca nu am stiut de modificarea legislatiei nu m-am prezentat pentru depunerea dosarului de pensionare.
Va multumesc.