avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate CBM

Activitate CBM

Copilul îmi spune că a fost bruscat din prima zi de grădiniță de către educatoare, a fost scos afară din clasă, i se spune constant că este un copil rău ,că nu merită nimic și trebuie să plece de la ei.
Din modul violent în care am fost agresați verbal și noi, adulți fiind, îmi imaginez ce se întâmplă cu copiii care cad în dizgrația doamnei educatoare.
Mai adaug că am îndrăznit să întreb de ce nu există camere video în unitatea de învătământ, să văd și eu cum se manifestă copilul meu și mi s-a spus că ele, doamnele educatoare au decis că nu au nevoie de camere,că nu se simt confortabil să apară în filmări, că " se mai schimbă de papuci, haine, etc și nu vor să fie filmate"...
Există vreun avocat care mă poate îndruma ce să fac în situația dată( în afară de plecat la altă grădiniță)???
Mulțumesc anticipat!
Ordinul Deca și violența în grădinițe/ bullying și altele...

Bună ziua!
Sunt mama unui copil minunat ,adoptat.
Copilul are 4 ani și este înscris într-o grădiniță de stat.Este un copilaș isteț, vesel, sociabil, vorbește frumos, se exprimă elevat pentru vârsta lui,face sport, se joacă frumos, desenează și adoră poveștile citite seara de mami.
L-am adoptat când avea 2 ani, pe atunci nu vorbea, se comporta ca un bebeluș, fusese în grija unui asistent maternal.
A mers la creșă, grupa mică ,iar anul acesta i-am schimbat grădinița cu una mai apropiată de casă...mare greșală...
Abia a început anul școlar, iar din prima zi, educatoarea a pus tirul pe copilașul meu : că nu o ascultă, că nu face ce îi cere, că aleargă prin clasă,etc...am văzut că are ceva cu el.Am zis că d-na educatoare are calificare și va depăși aceste mici năzdrăvănii ale copilului ,inerente vârstei.Dar nu a fost așa.In a doua săptămână de cursuri, m-a abordat foarte violent verbal, de față cu alți părinți din grupă,mi-a adus la cunoștință , urlând,că al meu copil a împins un alt copilaș și că " ea nu permite așa ceva, că acum este cadru legal pt violență și vom plăti".Părintele copilului " împins" de către al meu, fiind de față, a încercat să o tempereze pe educatoare, spunând că nu este grav,așa fac toți copiii mici.Al meu și-a cerut scuze de la copilașul" agresat", dar asta nu a făcut-o pe educatoare să se oprească din urlat.
Însă,educatoarea a țipat într-una, m-a pus să semnez un PV scris de ea, cu descrierea contextului , apoi a organizat o ședință cu părinții,un soi de execuție în direct,în care a continuat să ne acuze ,direct,pe mine și pe soț, a montat mai mulți părinți din clasă împotriva noastră și a amenințat că va solicita monitorizarea copilului nostru la clasă,va anunța poliția, DGASPC și pe ...Sf Petru,dacă ar fi posibil...
Între altele, tot de față cu alți părinți, ne-a acuzat, ba că nu educăm bine copilul, ba că este timid și sperios( deci, sigur nu ne purtăm cum trebuie cu el acasă), ba că îl răsfățăm prea tare și îi facem toate poftele...
Am ieșit de la sedința cu părinții cu o mare durere de cap și în suflet, știind cât de mult ne-am implicat în creșterea acestui pui de om, minunat.
Am fost în audiență la directorul instituției,care s-a scuzat pt comportamentul edicatoarei, dar, aceadta este de neoprit.A dat copilul afara din vlasă și i-a spus că îl dă afară și din gradiniță.
Am înregistrat audio toată ședința de execuție, tot ce ni s-a pus în cârcă...Am ieșit de acolo cu sufletul frânt.Ce poate, oare, un astfel de dascăl, să îi învețe pe copii??
Ce putem face( în afară de a retrage copilul de la acea grădiniță)??Mulțumesc!
Update:

După expirarea celor 14 zile( angajatul aflându-se în CM în acest răstimp), mai precis în a 15-a zi, angajatul în burnout formulează o cerere de CO pentru o singură zi, întrucât are multe zile de CO neefectuate, gândind că după ziua respectivă se va întoarce la muncă pentru a efectua restul de 14 zile rămase din acord.
Angajatorul îi răspunde ferm că ultima zi de muncă a fost cea de-a 14 zi, conform înțelegerii și refuză acordarea de o zi de CO și reluarea muncii,recunoscând într-un e-mail că știe situația vulnerabilă in care se află angajatul în burnout și întreținător unic al părintelui bolnav grav, însă, refuză să îi acorde ziua de CO.
Îl îndrumă pe angajat să solicite medicului său
un alt CM(?!),deși nu mai are CIM valid(?!!) începând cu cea de-a 15 zi ( ziua solicitată ca fiind CO).Poate obține angajatul un alt CM dacă nu mai are CIM??
Ce se întâmplă cu zilele de CO neefectuate( 10 zile), se pierd??
Când a semnat încetarea CIM prin acordul părților i s-a spus că trebuie să își ia și toate zilele de CO rămase în august, până la expirarea termenului de 14 zile.
Lucru pe care ,angajatul,tocmai a încercat să îl facă, a cerut 1 zi din cele 10 zile de CO cuvenite,însă i s-a răspuns că nu se poate.

Ar putea solicita,retroactiv, concediul de 5 zile pentru îngrijirea părintelui bolnav, apoi să revină la muncă pentru cele 14 zile din acord ?
A procedat corect angajatorul?
Ce se mai poate face în acest caz?
Mulțumesc!



Cornel Vasile a scris:

In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Ce înseamnă " cu excepția situațiilor în care CIM încetează de drept" în situația dată?
Dacă ,în demisia prin acordul părților este specificat termenul de 14 zile, ultima zi fiind 14 august, dar angajatul a intrat în concediu medical din 5 august până în 13 august?
Înseamnă că în 14 august revine la muncă pentru echivalentul de zile de medical,sau îi încetează cim în 14 august??

Cornel Vasile a scris:

In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Dreptul muncii
Am și eu nevoie de îndrumare.In urma presiunilor multiple și îndelungate ale angajatorului( multinațională) ,angajatul decide să plece din firmă, prin acordul părților.Se decide, de comun acord, un termen de 14 zile de încetare a contractului de muncă.
Numai că, datorită burnout-ului, angajatul intră în CM în timpul perioadei de 14 zile.Ce se întâmplă cu CIM-ul? Se suspendă perioada de 14 zile și se poate relua după ieșirea din CM( la fel ca in cazul demisiei cu preaviz),sau contractul încetează după expirarea celor 14 zile, indiferent de data ieșirii din CM ?
Mulțumesc!
Ce înseamnă PV necomunicare date în cazul meu?
Repet , eu NU am primit vreun act,amenda,/ bon, nimic mi-ar fi solicitat să comunic date.
Pur și simplu, în timp ce parcasem mașina și îmi plăteam prin SMS o oră de parcare, am văzut un tip care stătea la câțiva metri de mașina mea și tasta ceva în aparatul lui.NU mi-a dat vreo hârtie ,nu mi-a lipit nimic pe parbriz, doar m-a amenimțat că voi plăti 500-1000 lei și a plecat.
Întrebarea mea era ,cum.pot eu să aflu acum dacă am sau nu am de plată ceva și cum pot plăti imediat, pt că vreau să plec din țară în vacanță pt o perioadă mai lungă și nu pot sta 6 luni să păzesc cutia poștală să văd când trimite poliția locală solicitarea de date și apoi PV-ul de amendă.
Chiar nu există,în țara noastră,o cale civilizată de a afla dacă ai vreo amendă de plătit și să o poți achita,prompt??
6 luni este un termen incredibil de lung, să aștepți să afli dacă ai sau nu o amendă.
Chiar nu se poate afla în alt mod,mai curând??

latka a scris:

În maxim 6 luni, conform OG 2/2001, ar trebui ca să aveți un PV de contravenție pentru necomunicare date, deci cam în maxim 6 luni fără vreo săptămână ar trebui sa primiți o astfel de comunicare. Termenul de comunicare e de 5 zile, de la data primirii plicului.

De obicei apare în cutia dvs. poștală un aviz, precum că aveți ceva la oficiul poștal, pentru care se solicită prezenta la oficiu pentru a semna de ridicare.




În cât timp ar trebui să ajungă prin poștă solicitarea pentru a completa datele șoferului?( estimativ)
Sau, unde as putea să aflu, mai rapid, dacă am sau nu vreo sancțiune înregistrată și să pot plăti cât mai repede??Menționez că voi pleca din țară în aprox 3 saptămâni și vreau să clarific situația și să plătesc ,să pot merge în concediu fără stress.

Pot întreba la serviciul parcări primărie/ poliție locală??Nu mi s-a înmânat vreo hârtie/ foto/ PV, nici SMS pe tel nu am primit,nici pe mașină nu mi-a lăsat vreo înștințare.Tipul a plecat bombănind că voi încasa o amendă de 500-1000 ron...Atât!
Când el tasta pe aparatul lui, eu tocmai achitasem parcare o oră prin SMS...
Please,help!

latka a scris:

Veți afla când va sosi pe adresa dvs., ca proprietar, o solicitare (de fapt e un aviz de la poștă, pentru a ridica cu semnatura plicul ) de a da toate datele șoferului care a condus mașina respectivă în data de 3 mai. Dacă nu veți răspunde cerințelor, va veni după aceea un PV de contravenție pentru nerespectarea prevederilor art.39 din Oug 195/2002, iar amenda, neplatibila la jumătate va fi de minim 1485 RON. Dacă trimiteți datele, veți primi tot un PV cu amendă pentru parcare, de valoare mult mai mică. Oricare din PV e contestabil în instanță. Plângerea contravențională se poate depune în termen de maxim 15 zile ( față de data sosirii stampilata pe plic) la judecătoria de care aparțineți.

Cum pot afla dacă s-a emis o amendă pentru parcare ?
Bună ziua!
Astăzi, în zi legal liberă,03 Mai, am parcat pentru fix 5 minute ( după ceas) într-o parcare publică din Brașov.
În timp ce eu stăteam pe trotuar și îmi plăteam online parcarea pentru o oră, am văzut un individ de la serviciul parcări că a iesit "din pământ" ,chiar lângă mașina mea și tasta ,de zor, o amendă să mi-o pună pe parbriz.
L-am întrebat ce face și de ce face acest lucru,deoarece eu tocmai achitasem parcarea,iar el s-a enervat,a început să țipe că nu era plătită când a început el să inițieze amenda și că o să plătesc intre 500 și 1000 de lei și a dispărut.Nu mi-a dat nici procesul verbal,nici alt act.
Cum pot afla dacă am primit sau nu amendă și dacă da,cum o pot contesta.
Tipul părea, efectiv ,la vânătoare de amenzi.
Subliniez că nu am staționat decât 5 minute,am dovada, sunt multe camere video în zonă și am și dovada pe telefon.
PFA/PFI și Startup Nation
Bună seara!
Aș vrea să știu dacă pot accesa programul Startup Nation 2024 ca PFA/PFI sau trebuie să înființez un SRL.Mulțumesc!
Bună ziua!
Aș dori să aflu cum pot îmi brevetez un produs alimentar dietetic( destinat paciențior cu diabet zaharat)?Ce presupune aceasta?Care sunt pașii?

Cărei autorități competente trebuie să mă adresez: ministrului sănătății/ autoritatea sanitar veterinară/alții?
Mulțumesc!