avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Activitate CBM

Activitate CBM

Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale?
Este nevoie să am anumite calificări / cursuri și certificări?
Am ca hobby producția artizanală de cosmetice naturale( șampon,săpun din ingrediente naturale, creme, loțiuni).
Ce reglementări există pentru a putea vinde pe piață produsele mele serie mică( nu am fabrică de cosmetice, eu vreau să produc diverse cosmetice din ingrediente naturale pentru mine și familie/ prieteni apoi să le vând online?
Mulțumesc!
Respectivul moștenitor rezervatar trăiește în afara țării de mulți ani și nu dorește să vină să dezbată succesiunea,dar nici nu vrea să dea o procură de acceptare/renunțare.Cum se poate rezolva în instanță?Mulțumesc!

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

În aceasta situație probabil trebuie sa va adresați instanței de judecata


Prescripția succesorală.
In cât timp intervine prescripția succesorală ?Unul dintre moștenitorii rezervatari îngreunează în mod voit dezbaterea succesiunii( nu se prezintă, nu îsi dă acordul și nu refuza dezbaterea moștenirii)?
Îmi pot înființa un cabinet medical individual( medicină de familie) într-un spațiu închiriat în care este înregistrat sediul social al altui medic (cabinet medical dermatologie)?Medicul proprietar al spațiului nu își desfășoară activitatea în sediul social, are alt punct de lucru.
Cum îmi poate afecta activitatea faptul că spațiul pe care il voi închiria conține un sediu social al altui cabinet?Nu vom fi asociați,avem activități diferite,doar chiriaș ,respectiv proprietar de spațiu.
Din discuția cu proprietarul a reieșit că nu dorește să schimbe titularul de contract al utilităților,deci îi voi achita lui contravaloarea acestora.
În această situație, eu îmi voi putea deduce aceste cheltuieli pe cabinet?
Bună ziua!
Am nevoie de un model de contract vânzare-cumpărare praxis medicină de familie.
Mă puteți ajuta?
Mulțumesc anticipat!
Testament olograf- cum se repartizează bunurile?
În urma discuțiilor purtate cu un notar,mama s-a hotărât să intocmească un testament olograf.Pentru că este mai simplu și se simte mai confortabil să repartizeze ea bunurile , după cum dorește.
Suntem 2 frați.Eu locuiesc în aceeași localitate cu părinții și mă ocup de ani buni de îngrijirea acestora, de tot ceea ce au nevoie.Fratele meu este plecat din țară, de foarte mulți ani, și-a format acolo o familie și nu prea mai ține legătura cu noi.Din acest motiv, după discuția cu notarul,mama dorește să îmi lase mie, prin testament, apartamentul părintesc și un teren intravilan, iar fratelui meu ii va lăsa un teren agricol.
Este vreo problemă , din punct de vedere juridic, dacă partea mea , prin testamentul olograf al mamei, este mai mare decât cota fratelui?Trebuie să fie cote egale?
Mama consideră că în acest fel mă recompensează pentru îngrijirea ce i-o acord de foarte mulți ani.
Mulțumesc!
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util

Stimabilă raluk0207, presupun că sunteți notar public.
Presupun că deontologia profesiei dvs cuprinde și niște referiri legate de cuviință, respect și empatie, vis a vis de toate categoriile de clienți pe care îi serviți. Nu știu de ce ,aveți un mod belicos de a vă susține punctul de vedere,lansând acuzații a priori la adresa unor persoane pe care nu le cunoașteți,fără a avea vreo dovadă că aveți dreptate( sunteți citez" pornită împotriva celor ca mine, care se așteaptă ca alții să încalce legea pentru ei și să le rezolve problemele").
Mă rog, cu ce se încalcă legea, dacă un cetățean ,aflat în imposibilitate de a se deplasa, solicită deplasarea unui notar la domiciliu pentru întocmirea unei procuri?!
De asemenea, vă reamintesc, legea NU prevede o anumită limită de vârstă de la care se începe solicitarea unui certificat psihiatric INML , întrucât există tineri cu boli psihice compensate( medicamentos sau nu) și seniori cu mintea-brici.Așa că notarul deplasat la domiciliu nu comite vreo ilegalitate , dacă în momentul semnării actelor vede că există semne de suferință psihiatrică, are liber să solicite un certificat medico-legal psihiatric, indiferent de vârsta clientului.Și mult mai relevant ar fi un certificat de la medicul de familie, care știe toate diagnosticele pacientului, act care se poate obține mult mai repede.Un certificat INML se obține în 45-50 de zile!
De asemenea, în redactarea actului notarial clientul declară PE PROPRIE RĂSPUNDERE că nu suferă de boli psihice.Deci, dacă declară fraudulos că este sănătos psihic și nu este, clientul este în culpă, nu notarul.
Și o ultimă remarcă legată de sarcasmul și cinismul pe care le afișați: să știți că nedeplasabili nu sunt numai cei care" au fost recalcitranți ani de zile, iar acum, când sunt cu un picior în groapă, doresc să facă acte" .Nedeplasabili sunt și tineri , care au trecut printr-un accident/cancer/operații /traumatisme /etc cu impact asupra integrității lor fizice ( nu psihice)și au nevoie de un notar la domiciliu, însă,cf criteriilor dvs sunt aruncați en gros în tomberonul cu nedeplasabili pe care îi desconsiderați atât de mult.

raluk0207 a scris:

Nu, sunt pornita impotriva celor ca dvs, care se asteapta ca altii sa incalce legea pentru ei si sa le rezolve problemele personale.
"Amaratii" sunt tratati dupa cum au stiut sa isi aranjeze viata. Nu toti sunt de plans.
Au fost recalcitranti ani intregi si cand sunt cu un picior in groapa, doresc sa faca acte.
Multi copii dau totul parintelui, ii fac conturi pe la banci, inmatriculeaza masini pe numele lor, fara sa isi puna practic problema ca la un moment dat starea de sanatate se va degrada si va ajunge nedeplasabil.
Nu e vorba de aroganta, ca procura nu v-a refuzat-o nimeni, si nici deplasarea, ci ar trebui sa fiti constienta ca niste acte si proceduri trebuie respectate.
Dvs aveti o problema ca vi se cere un certificat medico- legal ca omul e intreg la cap.
"Da, dar trrebuie sa il duc la IML". Este fix problema dvs! Va priveste!
Doriti procura? Asta trebuie sa faceti.
Daca nu, il duceti direct pe tatal dvs la banca, la casa de pensii sau unde trebuie, sa ii ia doamna de la ghiseu consimtamantul.


5 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Văd că sunteți foarte pornită împotriva amărâților nedeplasabili.
Văzând modul cum sunt tratați cetățenii vulnerabili( persoane cu handicap, vârstnici, copii) de către legiuitori și autorități, se poate aprecia gradul de civilizație al societății în care trăim.
Mai pe șleau: sunt tratați cu aroganță și dispreț, care răzbat lejer și din rândurile dvs.
Spre știința dvs nu toți nedeplasabilii sunt la prășit de cartofi ,duși cu pluta sau gata să mituiască notarii .Iar notarul are și această sarcină, să ajute persoanele nedeplasabile venind la domiciliul acestora , când situația o cere.De regulă , vârstnicii care solicită prezența notarului la domiciliu sunt persoane cu venituri modeste, iar acest lucru nu ar trebui să fie un obstacol în calea obținerii actului respectiv, dacă am trăi într-o societate normală, civilizată.
Să impute bietului om care nu poate să își părăseasca locuința/patul pe picioarele lui faptul că în acel timp notarul ar putea încheia 2 contracte la birou este mai mult decât cinic.Și să îl taxeze cu 1000 lei/ per deplasare arată de-a dreptul a răzbunare sau pedepsire a bietului om care nu comite vreo crimă, doar cere ajutor .
În privința certificatului INML, este un lucru excesiv și inutil, care implică plimbarea persoanei nedeplasabile , costuri mari,practic umilirea persoanei respective pentru simplul motiv că nu poate merge și este forțată și pusă pe drumuri , inutil.Un act care arată cu acuratețe starea de sănătate a unei persoane este și certificcatul/adeverința de la medicul de familie, act care se obține infinit mai ușor de către nedeplasabil.
Vă doresc, din suflet, să nu ajungeți, vreodată, dvs sau cei dragi, nedeplasabilă/i.
Atât!


raluk0207 a scris:

Da, legiuitorul s-a gândit foarte bine.
Mai e varianta sa îl duceți direct la instituția respectiva și sa își dea acordul acolo.
Dacă întrebați notarii, o sa auziți cel puțin o poveste, unde notarul s-a deplasat la domiciliu și "nedeplasabilul" era fresh, în gradina și prășea, dar nu avusese chef sa vina la notariat ori a gasit o persoană muribunda, care mai avea o suflare și era gata.
Mai e partea practica: caratul secretarului, cu registrul, cu sigiliul, cu timbrul sec, cu chitantierul, dacă nedeplesabilul mazgaleste, trebuie printat actul din nou etc etc etc.
Din punct de vedere practic, este un deranj destul de mare.
Apoi, e partea care naște suspiciuni: ca notarul a primit mita, ca să vina acasă și sa ii facă tăticu acte fratelui, deși tăticu era bolnav și nu știa ce semnează.
De unde concluzia ca notarul a fost mana în mana cu fratele.
De aia, toți evita. Nimeni nu își închide biroul o ora, doua (sau cât face pana acolo), lasand la o parte alti clienti, fără certificat medico-legal și pe 3 lei.
Da, poate costa și 1000 lei, ca în timpul ala, ar fi putut perfecta doua contracte.


Deci nu este obligatoriu certificatul inml dacă îl duc în brațe și notarul vede că este întreg la cap.Chiar dacă are 91 de ani.Am înțeles corect?

gi-jane2 a scris:

nu aveti ce face cu adeverinta. daca nu ar avea discernamant, va e necesar certificatul de la iml.
notarul v-a trimit dupa certificat pt ca i-ati zis ca are 91 de ani si ca nu se poate deplasa si n-are chef sa vina si sa plece cu buza umflata ca nu poate incheia actul pt ca omul pare bolnav si la cap.
daca vreti sa va alegeti cu procura aia, puneti-l in scaun sau pe brate pana la masina si deplasati-l la notar, pana la masina, se poate deplasa si notarul sau asistentul si sa il puna sa semneze.




Până acum 2 luni când a făcut COVID și a fost internat in spital, mergea bine, își făcea singur târguielile, mergea la piață, făcea treburi ușoare prin casă, își ajuta soția la prepararea hranei, aranjat masa.După externare nu mai are putere, nu îl susțin picioarele.Nu mai poate merge, doar câțiva pași prin casă, cu sprijin.Are 91 de ani.Psihic este normal.Asta este întrebarea, dacă medicul de familie îi eliberează adeverință, nu este suficient pentru notar???

gi-jane2 a scris:

cat de nedeplasabila e? poate imprumutati un scaun si merge transportata