avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Activitate CBM

Activitate CBM

Update:

După expirarea celor 14 zile( angajatul aflându-se în CM în acest răstimp), mai precis în a 15-a zi, angajatul în burnout formulează o cerere de CO pentru o singură zi, întrucât are multe zile de CO neefectuate, gândind că după ziua respectivă se va întoarce la muncă pentru a efectua restul de 14 zile rămase din acord.
Angajatorul îi răspunde ferm că ultima zi de muncă a fost cea de-a 14 zi, conform înțelegerii și refuză acordarea de o zi de CO și reluarea muncii,recunoscând într-un e-mail că știe situația vulnerabilă in care se află angajatul în burnout și întreținător unic al părintelui bolnav grav, însă, refuză să îi acorde ziua de CO.
Îl îndrumă pe angajat să solicite medicului său
un alt CM(?!),deși nu mai are CIM valid(?!!) începând cu cea de-a 15 zi ( ziua solicitată ca fiind CO).Poate obține angajatul un alt CM dacă nu mai are CIM??
Ce se întâmplă cu zilele de CO neefectuate( 10 zile), se pierd??
Când a semnat încetarea CIM prin acordul părților i s-a spus că trebuie să își ia și toate zilele de CO rămase în august, până la expirarea termenului de 14 zile.
Lucru pe care ,angajatul,tocmai a încercat să îl facă, a cerut 1 zi din cele 10 zile de CO cuvenite,însă i s-a răspuns că nu se poate.

Ar putea solicita,retroactiv, concediul de 5 zile pentru îngrijirea părintelui bolnav, apoi să revină la muncă pentru cele 14 zile din acord ?
A procedat corect angajatorul?
Ce se mai poate face în acest caz?
Mulțumesc!



Cornel Vasile a scris:

In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Ce înseamnă " cu excepția situațiilor în care CIM încetează de drept" în situația dată?
Dacă ,în demisia prin acordul părților este specificat termenul de 14 zile, ultima zi fiind 14 august, dar angajatul a intrat în concediu medical din 5 august până în 13 august?
Înseamnă că în 14 august revine la muncă pentru echivalentul de zile de medical,sau îi încetează cim în 14 august??

Cornel Vasile a scris:

In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Dreptul muncii
Am și eu nevoie de îndrumare.In urma presiunilor multiple și îndelungate ale angajatorului( multinațională) ,angajatul decide să plece din firmă, prin acordul părților.Se decide, de comun acord, un termen de 14 zile de încetare a contractului de muncă.
Numai că, datorită burnout-ului, angajatul intră în CM în timpul perioadei de 14 zile.Ce se întâmplă cu CIM-ul? Se suspendă perioada de 14 zile și se poate relua după ieșirea din CM( la fel ca in cazul demisiei cu preaviz),sau contractul încetează după expirarea celor 14 zile, indiferent de data ieșirii din CM ?
Mulțumesc!
Ce înseamnă PV necomunicare date în cazul meu?
Repet , eu NU am primit vreun act,amenda,/ bon, nimic mi-ar fi solicitat să comunic date.
Pur și simplu, în timp ce parcasem mașina și îmi plăteam prin SMS o oră de parcare, am văzut un tip care stătea la câțiva metri de mașina mea și tasta ceva în aparatul lui.NU mi-a dat vreo hârtie ,nu mi-a lipit nimic pe parbriz, doar m-a amenimțat că voi plăti 500-1000 lei și a plecat.
Întrebarea mea era ,cum.pot eu să aflu acum dacă am sau nu am de plată ceva și cum pot plăti imediat, pt că vreau să plec din țară în vacanță pt o perioadă mai lungă și nu pot sta 6 luni să păzesc cutia poștală să văd când trimite poliția locală solicitarea de date și apoi PV-ul de amendă.
Chiar nu există,în țara noastră,o cale civilizată de a afla dacă ai vreo amendă de plătit și să o poți achita,prompt??
6 luni este un termen incredibil de lung, să aștepți să afli dacă ai sau nu o amendă.
Chiar nu se poate afla în alt mod,mai curând??

latka a scris:

În maxim 6 luni, conform OG 2/2001, ar trebui ca să aveți un PV de contravenție pentru necomunicare date, deci cam în maxim 6 luni fără vreo săptămână ar trebui sa primiți o astfel de comunicare. Termenul de comunicare e de 5 zile, de la data primirii plicului.

De obicei apare în cutia dvs. poștală un aviz, precum că aveți ceva la oficiul poștal, pentru care se solicită prezenta la oficiu pentru a semna de ridicare.




În cât timp ar trebui să ajungă prin poștă solicitarea pentru a completa datele șoferului?( estimativ)
Sau, unde as putea să aflu, mai rapid, dacă am sau nu vreo sancțiune înregistrată și să pot plăti cât mai repede??Menționez că voi pleca din țară în aprox 3 saptămâni și vreau să clarific situația și să plătesc ,să pot merge în concediu fără stress.

Pot întreba la serviciul parcări primărie/ poliție locală??Nu mi s-a înmânat vreo hârtie/ foto/ PV, nici SMS pe tel nu am primit,nici pe mașină nu mi-a lăsat vreo înștințare.Tipul a plecat bombănind că voi încasa o amendă de 500-1000 ron...Atât!
Când el tasta pe aparatul lui, eu tocmai achitasem parcare o oră prin SMS...
Please,help!

latka a scris:

Veți afla când va sosi pe adresa dvs., ca proprietar, o solicitare (de fapt e un aviz de la poștă, pentru a ridica cu semnatura plicul ) de a da toate datele șoferului care a condus mașina respectivă în data de 3 mai. Dacă nu veți răspunde cerințelor, va veni după aceea un PV de contravenție pentru nerespectarea prevederilor art.39 din Oug 195/2002, iar amenda, neplatibila la jumătate va fi de minim 1485 RON. Dacă trimiteți datele, veți primi tot un PV cu amendă pentru parcare, de valoare mult mai mică. Oricare din PV e contestabil în instanță. Plângerea contravențională se poate depune în termen de maxim 15 zile ( față de data sosirii stampilata pe plic) la judecătoria de care aparțineți.

Cum pot afla dacă s-a emis o amendă pentru parcare ?
Bună ziua!
Astăzi, în zi legal liberă,03 Mai, am parcat pentru fix 5 minute ( după ceas) într-o parcare publică din Brașov.
În timp ce eu stăteam pe trotuar și îmi plăteam online parcarea pentru o oră, am văzut un individ de la serviciul parcări că a iesit "din pământ" ,chiar lângă mașina mea și tasta ,de zor, o amendă să mi-o pună pe parbriz.
L-am întrebat ce face și de ce face acest lucru,deoarece eu tocmai achitasem parcarea,iar el s-a enervat,a început să țipe că nu era plătită când a început el să inițieze amenda și că o să plătesc intre 500 și 1000 de lei și a dispărut.Nu mi-a dat nici procesul verbal,nici alt act.
Cum pot afla dacă am primit sau nu amendă și dacă da,cum o pot contesta.
Tipul părea, efectiv ,la vânătoare de amenzi.
Subliniez că nu am staționat decât 5 minute,am dovada, sunt multe camere video în zonă și am și dovada pe telefon.
PFA/PFI și Startup Nation
Bună seara!
Aș vrea să știu dacă pot accesa programul Startup Nation 2024 ca PFA/PFI sau trebuie să înființez un SRL.Mulțumesc!
Bună ziua!
Aș dori să aflu cum pot îmi brevetez un produs alimentar dietetic( destinat paciențior cu diabet zaharat)?Ce presupune aceasta?Care sunt pașii?

Cărei autorități competente trebuie să mă adresez: ministrului sănătății/ autoritatea sanitar veterinară/alții?
Mulțumesc!
Bună seara!
Am un contract de muncă full time ( în cazul meu ,7 ore/zi, 35 ore/săpt) .Aș vrea să-mi mai iau un job, tot de 7 ore/zi.Este posibil?Sau ar trebui să fie un job cu timp parțial( 4 ore)?
Ambele joburi sunt la stat( spital și cabinet medical școlar).Orele nu se suprapun.
Mulțumesc anticipat!
Ce reguli trebuie să respecte un producător de cosmetice naturale?
Este nevoie să am anumite calificări / cursuri și certificări?
Am ca hobby producția artizanală de cosmetice naturale( șampon,săpun din ingrediente naturale, creme, loțiuni).
Ce reglementări există pentru a putea vinde pe piață produsele mele serie mică( nu am fabrică de cosmetice, eu vreau să produc diverse cosmetice din ingrediente naturale pentru mine și familie/ prieteni apoi să le vând online?
Mulțumesc!