avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Activitate ada-adutza

Activitate ada-adutza

Se da următoarea speta: într-un apartament din blocul în care locuiesc stau în chirie prostituate. Vin zilnic foarte mulți bărbați. Stau câteva luni, pleacă și vin altele, merg prin rotație sa nu atragă atenția. Proprietarul care a dat în chirie apartamentul a luat la cunoștință situația, el zice ca cel la care a închiriat pare o persoană serioasa, nu crede ce se intampla (m-am gândit și la situația ca poate fi sub-închiriat). Acum întrebarea e: e legal sa ii tina de chiriași dacă a fost informat de ce se întâmplă în apartamentul lui? Susține ca are contract și nu poate sa ii dea afara. Este o scuza destul de puternica, dat fiind ca e vorba de activități ilicite? Specific ca nu avem asociație de locatari dar s-a deschis de nenumărate ori acest subiect la ședințe, fără vreun rezultat. Poate fi tras la răspundere proprietarul apartamentului?
Prelungirea concediului de creștere a copilului de la 2 la 3 ani - e nevoie de Copia cererii solicitantului înregistrată şi aprobată de către angajator, din care să rezulte prelungirea concediului pentru creșterea copilul; Copie după: act adițional, decizia, dispoziția de prelungire a perioadei de suspendare a contractului individual de muncă al solicitantului ————— cum se procedează in cazul in care firma s-a închis între timp???
Sunt in concediu de risc maternal începând cu data de 1 Iulie 2019 și angajatorul refuza sa îmi plătească. Ce pot sa fac? Sunt șanse sa pierd acei bani? Am făcut sesizare la Casa de Asigurări de Sănătate in urma cu 2 săptămâni însă nu am primit nici un răspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In aceasta categorie intra cezariana, ținând cont ca se face cu programare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca nu scrie nicăieri in lege ce înseamnă înainte de termen. De exemplu, copilul este considerat prematur din punct de vedere medical doar dacă se naște înainte de săptămâna 37. Deci dacă se ia așa, atunci născutul in săptămâna 38 nu ar fi considerat prematur.
Buna ziua! In situația de mai jos, ce se intelege prin nașterea înainte de termen? Copilul este considerat prematur daca se naste inainte de saptamana 37 de sarcina. Înainte de termen înseamnă înainte de 37 săptămâni sau se considera ca și 38-39 săptămâni este înainte de termen?

“In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni (necesară acordării indemnizației de creștere a copilului) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Ma poate afecta pe mine intr-un fel dacă el nu depune hârtiile pentru recuperarea banilor la Casa de Asigurări? La ITM am fost personal și am depus dosarul de risc maternal.

Cornel Vasile a scris:

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate (nu ITM-ului).

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

Buna ziua! Sunt in concediu de risc maternal și angajatorul refuza sa plătească cu motivul ca nu are bani. A zis ca el nu va depune concediul + celelalte documente necesare la Casa de Asigurări de Sănătate (pentru recuperare bani) deoarece nu vrea sa se încurce cu ei, ca are datorii la stat. Ce pot sa fac?
Buna ziua! Sunt pe concediu de risc maternal pe perioada 1 Iulie - 30 Septembrie, urmând sa intru pe concediu prenatal din data de 1 Octombrie. Dacă firma la care lucrez se inchide in timp ce eu sunt pe concediu de risc maternal, o sa pot beneficia de concediu prenatal?
Printre actele necesare pentru dosarul de risc maternal se numără și adresa de înaintare a dosarului. Adresa de înaintare se face și către CAS sau numai către ITM?