Am semnat actul adiţional, ceea ce inseamnă că încadrarea mea s-a schimbat din funcţie de conducere în funcţie de execuţie. Angajatorul insistă că trebuie să respect perioada de 45 de zile. Devreme ce acum deţin o funcţie de execuţie, perioada de preaviz nu ar trebui să se reducă la 20?
Bună ziua,
Sunt angajat în domeniul privat în funcţie de conducere. În urma cu trei săptămâni mi-am depus demisia cu menţionarea datelor in care începe, respectiv se termină perioada de 45 de zile de preaviz. Demisia a fost semnată de către patron, aşadar a luat la cunoştinţă. Săptămâna trecută am primit un act adiţional prin care am fost înştiinţat că nu mai figurez pe postul de conducere respectiv şi că sunt trecut pe un post "obişnuit". Am luat legătura cu un jurist care mi-a spus ca în acest caz, perioada de preaviz se reduce de la 45 de zile la 20, începând de la data de la care mi-am depus demisia. În schimb, patronul susţine că în actul adiţional nu se face referire la modificarea datei de preaviz şi că trebuie să respect cele 45 de zile menţionate în actul de demisie.
Legal, se modifică data de preaviz odată cu trecerea mea dintr-un post de conducere într-unul "secundar", sau rămâne cea de 45 de zile? Nu cunosc legislaţia şi aş dori să-mia flu drepturile legale. Vă mulţumesc!
Multumesc pentru raspuns, mai am o singura intrebare. Ce inseamna "a lua la cunostinta"? Nu am primit numar de inregistrare, doar o promisiune ca imi va semna demisia. Cu ce pot eu dovedi ca i-am prezentat demisia si ca dansul a luat la cunostinta? Ajunge e-mailul si/sau documentul tiparit?
Buna ziua,
Sunt angajat in domeniul privat si as dori raspuns la trei intrebari care ma framanta.In urma cu cateva zile mi-am depus demisia cu mentionarea datelor in care incepe, respectiv se termina perioada de preaviz. Demisia nu este inca semnata de catre patron, desi i-am prezentat documentul si l-am trimis si prin e-mail la adresa firmei.
1. In ce masura este patronul obligat sa-mi accepte demisia?
2. Daca pe demisie este mentionata data inceperii preavizului, poate angajatorul sa "traga de timp" si sa semneze demisia mai tarziu pentru a ma impiedica sa plec din firma la data mentionata de mine?
3. Odata ce angajatorul semneaza demisia,mai este posibil sa se invoce "acordul partilor" pentru incetarea contractului de munca (daca ambele parti sunt de acord in acest sens)?
Va multumesc!
Am contactat dezvoltatorul, vom avea o sedinta de scara cu privire la aceasta situatie, insa dansul nu poate fi prezent personal ci va fi reprezentat de sefa asociatiei prin intelegere verbala. As dori raspuns la intrebarile adresate mai sus, am mare nevoie de aceste informatii si as fi recunoscator pentru raspunsuri!
Buna ziua,
In urma cu doi ani am achizitionat un apartament intr-un bloc nou construit. Terenul este delimitat printr-un gard de alte imobile, fiind proprietatea privata a dezvoltatorului. Anul trecut, doi vecini au decis sa foloseasca spatiul verde pentru a crea un nisipar pentru copii fara sa ceara acordul asociatiei si fara a intreba pe nimeni. Nisiparul se afla in dreptul balconului meu. In acest an, nisiparul s-a mutat cu 10m mai spre lateral, insa tot in fata balconului meu, mai mult, dansii au amplasat si o umbrela de mari dimensiuni, o masa de picnic si banci de lemn, pentru 10 persoane. Incontinuu este zgomot, nu ma refer doar la copii (doar sunt copii), dar si la adulti, se aduna la bere, isi chema prietenii si nici nu vor sa auda de schimbari. Este imposibil sa folosim balconul, toate discutiile se aud in apartament deoarece distanta ntre bloc si acel amplasament este de 20m. Nu stiu ce sa mai fac, am cerut presedintei de asociatie sa organizam o sedinta. Repet, dansii nu au cerut acordul nimanui.
Intrebarile mele ar fi: 1) daca se poate face ceva, si de cate voturi au nevoie vecinii pentru a avea dreptul sa-si "adjudece" acel spatiu verde?
2) Foarte important: blocul are 3 scari, toate apartin de aceeasi asociatie; hotararea cu privire la problema descrisa mai sus se ia la nivel de scara sau de asociatie?
3) Ce se intampla cu voturile celor care nu se prezinta la sedinta?
Va multumesc anticipat!
Mulțumesc pentru răspuns, aş dori să aflu dacă situația se poate încadra totuşi intr-o altă categorie juridică, ori dacă domnul respectiv poate găsi căi de atac în instanță, pornind de la premisa / suspiciunea descrisă mai sus?
Bună ziua,
Aş dori să vă prezint un caz care a avut loc in urma cu o zi, şi aş dori o opinie avizată.
Sunt profesor la un liceu de prestigiu din judeţul Mureş cu o vechime de peste 12 ani. Ieri s-a prezentat la liceu un domn, părinte al unui elev care a terminat liceul in anul 2014 şi căruia i-am fost profesor cu 4 ore pe săptămână. Părintele, om influent, a avut o discuţie cu directorul unităţii şi cu fostul diriginte al elevului, în timpul căreia a afirmat că atât domnul diriginte cât şi subsemnatul (a amintit doar numele noastre) am pus la îndoială diploma de bacalaureat obţinută de fiul lui, sau cel puţin am discutat cu elevii sau colegii felul în care el a bţinut diploma, fără ca dânsul să numească exact care sunt acuzele. Se pare că a amintit de un posibil proces.
Elevul era cunoscut pentru desele absenţe de la şcoală şi notele slabe, iar bacalaureatul l-a trecut cu note mult mai bune. Ceea ce s-a discutat la şcoală, în clase, a fost mirarea noastră referitor la media mare cu care elevul a obţinut diploma de bacalaureat. Eu personal pot afirma cu tărie că nu am făcut iluzii la posibile ilegalităţi ori alte comentarii maliţioase despre elev, cu excepţia criticării absenteismului repetat al acestuia. Nu mă pot pronunţa cu privire la fostul diriginte, nu ştiu ce a discutat dânsul.
Întrebarea mea ar fi următoarea: În ce măsură are acest părinte temei legal pentru o acţiune în instanţă, ar trebui să mă îngrijorez? Aş dori să menţionez că, cel puţin împotriva mea, nu există probe materiale, inregistrări sau ceva asemănător. Discuţiile cu clasa la care sunt diriginte momentan fiind purtate pe un ton normal, fără ironii, acuze sau aluzii, singura greşeală fiind faptul că am amintit numele elevului.
Aş aprecia un răspuns şi o opinie, eventual sfaturi de la dumneavoastră.
Vă mulţumesc!