avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Activitate DianaGherea

Activitate DianaGherea

Ba, de fapt, chiar asta cautam.
O lege pe care sa i-o arat, prin care sa inteleaga ca actiunile au si consecinte, ca daca ai niste drepturi de tata, ele vin la pachet cu obligatii de tata.

Cumva am crezut ca ceea ce se spune de ofiterul starii civile in momentul casatoriei fix asta exprima: ca sotii au drepturi si obligatii la fel.

Ca si cand ai un abonament la telefon, nu stiu. Ai beneficii nelimitate, dar daca nu platesti abonamentul si nu iti indeplinisti obligatia, ti se taie si drepturile.

A fost o perioada in care eu am lucrat intr-o multinationala si castigam mult de tot peste el. El statea acasa cu copilasul de doi ani (statea e cuvantul potrivit, pentru ca vasele, hainele, scutecele, curatenia erau tot ale mele cand ma intorceam la 19 de la serviciu).

Asa ca faptul ca fix acum castiga mai mult ca mine nu cred ca ii da dreptul sa astepte de la mine sa ma ocup eu exclusiv de copil. Asa a facut dintotdeauna, nu e vorba de vreo intelegere tacita si echilibrare a sarcinilor bani/copil.

Iar legat de divort....nu ma incanta nici pe mine. Stiu ca daca divortez, in loc sa i se taie din drepturi, are si mai multe drepturi.....In plus, am auzit destule de la prieteni divortati. Tati care primesc copilul in week-end, il cara dupa ei pe la piscine si terase, iar duminica seara, cand copilul face febra din cauza neglijentei tataului, il aduc mamei sa il ingrijeasca.

Asta este. Presupun ca varianta ce imi ramane e sa accept in continuare.

Ideea cu ajutor in casa, menajera, bona, e buna, nu m-am gandit. Sa vad cum il conving sa impartim costul ei.
Cred ca de tolerat am tolerat destul. Si acceptat. Nu imi place ca eu ca mama am obligatii iar el are mai mult drepturi. Din punct de vedere legal.

Dar daca, in timp ce inca suntem casatoriti, ies din tara cu copilul, cu acordul sau, cand el nu poate veni din cauza PFA si nu ma mai intorc? Intr-o tara non-UE? Are atunci vreun drept legal asupra mea sau a copilului?
Deci sa inteleg ca daca divortez are drepturi legale sa primeasca un week-end intreg copilul si drepturi sa participe la decizii legate de educatia copilului....dar obligatii legale de ingrijire cat timp e casatorit nu are?


Asa discrimatorie e legea pentru mame?
Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
Răspuns la discuția Contributie pensie
Eu stiu ca pentru PFA este obligatorie contributia la pensie (CAS) indiferent unde mai lucrezi sau ce contract ai. Nu asa scrie in codul fiscal?
Buna ziua,

Inteleg ca in cazul unui salariu, se poate pune poprire doar pe 1/2 din salariu. Eu sunt PFA, nu sunt angajata in alta parte.

Atunci de ce ANAF Cluj are dreptul, pentru a doua luna, consecutiv, sa imi puna poprire pe tot, adica pe absolut 100% din banii ce ii am in conturi? Repet, deja pentru a doua luna, consecutiv. Adica si in iulie si in august.

Am de platit taxe catre ei de 2400 de lei. ANAF Cluj pune poprire fara instiintare de poprire, pe tot ce ai in cont, daca taxele datorate depasesc 6 luni.

In schimb, stiu persoane juridice inregistrate la ANAF Dej, Gherla sau Turda sau alte sucursale din tara, persoane care au datorii si de 20000 ramase de acum doi ani si inca nu au poprire pe conturi. Este normal? Adica este legal? Nu toate ANAF-urile fac parte din aceeasi institutie si ar trebui sa functioneze in baza aceleasi legi?
Răspuns la discuția Declaratia 201
Pai acum nu mai inteleg nimic. Am intrebat-o pe doamna de la ghiseu asa:

"am un pfa, am venituri DOAR din strainatate (non UE), din Romania nu am avut nici o incasare, deci care declaratie o depun? 200 sau 201? Sau ambele?"

Mi-a zis ca 201 doar. Mi-a zis sa aduc si extras bancar din care sa poata fi verificat venitul total ce il declar eu in D201.

Deci ANAF se asteapta ca venitul declarat in D201 sa fie egal cu totalul incasarilor in cont.

Inseamna ca nu am voie sa scad de acolo cheltuielile deductibile, ci sa scriu fix doar incasarile...si atunci unde declar cheltuielile deductibile?


Discuție Declaratia 201
Buna ziua.

Am un PFA CAEN 6201 (realizarea software la comanda). Am lucrat doar cu clienti din strainatate si tot ce am incasat, am incasat prin contul bancar.

Trebuie sa depun la ANAF declaratia 201 (venituri din strainatate)

Ce ar trebui sa scriu in declaratia aceasta 201 la total, la fiecare tara?

varianta 1:
toate incasarile in contul bancar

varianta 2:
toate incasarile in contul bancar minus cheltuielile deductibile (birotica, etc)

Doamna de la ghiseu de la ANAF mi-a zis ca trebuie sa ii duc si un extras bancar, dar daca ei aduna toate incasarile aparute in extras si ma impoziteaza pentur suma aceea, nu e in regula, pentru ca am avut si cheltuieli deductibile

Multumesc
Răspuns la discuția Website Invatare Online
Este nevoie de o forma juridica cu siguranta. Daca sunteti la prima afacere poate e mai convenabil cu SRL-D.

Puteti vorbi cu un contabil sa vedeti daca e mai convenabil PFA sau SRL-D sau altceva (ca de exemplu intreprindere individuala).

Eu chiar va sfatuiesc sa cereti sfatul unui contabil, eu am CAEN 6201 (Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)) iar in 2015 am platit statului aproape 50% din ce am castigat, respectiv:

26,6% (pensii) + 5,5% (sanatate) + 16% (impozit) = 47,5% din tot ce am castigat a luat statul, ceea ce e mult, eu nu stiam ca imi pot face SRL-D (si atunci taxele catre stat ar fi fost mai mici, dar ar fi existat inconvenientul ca nu aveam acces la profit decat prin divindede ca la SRL)

Revenind la CAEN, eu as zice ca aveti nevoie de
6311
Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
mai multe detalii: [ link extern ]

- eu il am si pe acesta pentru ca administrez website-uri si prelucrez date aferente acestora

Mult succes cu proiectul dumneavoastra!
Numai bine.
Si pe mine ma intereseaza raspunsul mai precis la aceasta intrebare. Ne poate ajuta cineva totusi, sa ne spuna macar numarul articolului (articol, paragraf, orice), sa putem face cautare mai exacta. Codul fiscal e cam lung totusi, daca fiecare ar trebui sa il citim, plus normele sale de aplicare, nu am mai avea timp sa ne desfasuram activitaea de PFA, doar am face contabilitate si drept toata ziua.