avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie pensie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie pensie

am un contract cu casa de pensii la valoare minima [gen 247 RON pe luna].

am deschis in luna aug 2016 [deci in luna curenta] un pfa [in IT] cu norma de venit, unde cotizez de asemenea cu valoarea minima corespunzatoare [10.5%], raportata la norma de venit.

- de la finante mi-au zis ca nu e obligatoriu sa inchid contractul cu casa de pensii.

- de la casa de pensii mi-au zis la fel, contractul cu casa de pensii fiind optional.

ambele parti mi-au zis inca ca nu vad rostul a 2 contributii la pensii paralele.

totusi, intrebarea mea: pot sa continui si cu contractul cu casa de pensii? adica au dreptate cele 2 institutii? :) banuiesc ca au, dar stiti cum e romanul, sa fie sigur :)

! in ideea ca la pfa, nu platesc la valoarea intreaga a punctului de pensie, ci numai 1/3. iarasi aici nu prea m-a lamurit nimeni. si nici nu pot sa platesc cat vreau, suma e fixa. si cum pensia se anunta un lux cu valoare mica :), e bine sa cotizez mai mult - un pic mai mult :)

multumesc anticipat pt lamuriri,
D
Cel mai recent răspuns: DianaGherea , utilizator 15:07, 31 August 2016
Ca liber intreprinzator ce sunteti faceti un calcul de rentabilitate.

Varsta de pensionare la barbati este 65 ani iar dvs. veti trai pana la 95 ani, Deci, 30 ani de pensie.

Cat e pensia? Cat ati contribuit? Cred ca in cazul prezentat mai sus e avantajos sa dai cat mai mult in perioada activa.

Dar daca traiti 70 ani sau nici nu apucati pensia?

O mica/mare loterie si pensia asta...
Asa cum ati constatat singur, cas-ul de la pfa nu duce la un stagiu complet de cotizare, asa ca daca va permiteti, platiti pentru ambele caci tot dumneavoastra vi se vor cumula la data pensionarii. Daca nu, ramaneti doar cu plata la cas-ul de la pfa.
cate zile imi da Domnul, atatea o sa am. nici sa exagerez cu contributia, cum bine sugerati. sa ma sfatuiesc si cu nevasta :)

va multumesc frumos pentru lamuriri si gandurile bune.

Daniel
Eu stiu ca pentru PFA este obligatorie contributia la pensie (CAS) indiferent unde mai lucrezi sau ce contract ai. Nu asa scrie in codul fiscal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata gheniga gheniga Buna ziua. Am o varsta de 57 ani si11 luni,si o vechime de 34 ani(inclusiv cu grupa a doua de munca).la casa de pensii 31 ani cotizati. A- si dori ... (vezi toată discuția)
Cas la pfa in 2016 steef steef Incepind cu 2016 conform noului cod fiscal PFA-urile vor datora CAS (casa de pensii)calculat la venitul net obtinut,chiar daca se obtin venituri din ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma in it - cum ma afecteaza elucubratiile guvernului? cristi71000 cristi71000 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit si lucrez pe contract de colaborare cu o firma de soft. Cum ma afecteaza noua lege a impozitarii activitatilor ... (vezi toată discuția)