avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Absenta tatalui de la ingrijirea si cresterea copilului

Buna ziua. Eu si sotul meu avem o fetita de 9 ani, suntem casatoriti de 10 ani, dar stateam oricum deja de 10 ani impreuna cand ne-am casatorit.

As dori sa stiu ce obligatii legale se pot impune unui tata care:

Sustine clar si raspicat ca rolul sau ca tata in familie este doar sa contribuie cu bani in familie. Plateste facturi, rate, face cumparaturi, nu ne bate, nici pe mine nici pe copil, avem o viata aparent normala......

Dar si-a construit la alta scara un mic atelier dintr-un fost garaj, unde sta intreaga zi, chiar daca lucreaza sau nu. Are PFA, la fel ca mine; nu suntem angajati la o firma.

Eu lucrez pentru PFA-ul meu in timp ce ingrijesc copilul, sus in apartament. Deci, implicit, am venituri mai mici, desi in domeniul meu se castiga extrem de bine, dar e mai greu sa lucrezi si sa fii eficient in timp ce cresti un copil.....

El, in schimb, lucreaza linistit, fara copil, jos la atelier, pentru PFA-ul sau. Pleaca dimineata la 8 si vine seara la 23, indiferent ca are de lucru sau nu....

Initial a spus ca scopul atelierului e sa separe munca de familie si sa lucreze acolo 6 ore dupa care sa vina acasa. In scurt timp, si-a facut acolo o mica garsoniera. Acolo mananca, acolo lucreaza, acolo da telefoane, acolo aduce clienti dar si prietenii seara la o bere/suc sau se uita la film. Vine acasa doar ca sa se schimbe, sa faca baie, sa doarma.

Considera ca tatii nu au aptitudini de ingrijit copii, ca mamele sunt facute pentru asta si ca rolul sau este sa aduca bani in casa.

In 9 ani, nu a stat nici o noapte langa copilul bolnav. Eu am stat. Si in spital, in (prea) multele internari tot eu am stat. Eu singura imbaiez copilul de 9 ani incoace, ii gatesc, ii dau sa manance, ii dau medicamente (el nici macar Nurofenul nu stie ce efect are), eu schimb fetita, eu ii spal haine, vase, fac curat dupa ea, fac teme.

Cu exceptia catorva zile pe an, cand eu, care am probleme de spate de la nasterea fetitei, nu ma pot misca - si atunci face el cateva lucruri in locul meu prin casa.

As vrea sa stiu daca exista mijloace legale prin care un tata poate fi obligat sa participe efectiv la cresterea si ingrijirea ZILNICA a copilului. Nu doar cu bani.

De ce nu il parasesc? Nu stiu nici eu. Poate ca la 40 de ani sunt prea obosita si plictisita sa caut altceva. Si poate ca ma gandesc la binele copilului, care, din pacate, (inca) isi iubeste tatal neconditionat.

Ce vreau? Sa impartim sarcinile legate de cresterea si ingrijirea copilul. ZILNIC. Nu o data pe an. Am discutat cu el, se pare ca nu intelege, probabil si din cauza propriului model familial din copilarie, cand mama sa a ingrijit singura copiii, iar tatal era mereu plecat cu treburi, afeceri, etc.

Va rog de la inceput sa ma scutiti de comentarii de prietenie barbateasca in care imi spuneti ca poate il bat la cap prea mult sau ca asta e rolul femeii, sa stea cu copilul. Suntem amandoi oameni cu facultate (doua, chiar, eu), caut niste sfaturi LEGALE, nu de "men brotherhood"
Pe scurt, nici dvs si nici altcineva nu il poate obliga sa se ocupe fizic de ce inseamna treburile gospodaresti sau ingrijirea copilului.
Daca nu il puteti convinge sa participe.. ori il acceptati asa ca si pana acum, ori.. nu.


Deci sa inteleg ca daca divortez are drepturi legale sa primeasca un week-end intreg copilul si drepturi sa participe la decizii legate de educatia copilului....dar obligatii legale de ingrijire cat timp e casatorit nu are?


Asa discrimatorie e legea pentru mame?
Ultima modificare: Luni, 5 Iunie 2017
DianaGherea, utilizator
Stimată mămică, dacă divorţaţi, domnul va avea dreturi mai multe ca acum, drepturi care vă vor deranja în activitatea dvs. mult mai mult.
Dvs. aveţi scriptic o lungă perioadă de convieţuire, în consecinţă, instanţa ar stabili autoritate părintească comună, domiciliul fetei la dvs. şi program de relaţii cu fetiţa larg, după amieze în cursul săptămânii , tradiţionalele weekenduri, sărbătorile şi vacanţele. Dar, ATENŢIE !!! acestea sunt doar drepturi ale domnului, nu şi obligaţii.
Spre deosebire de actuala dvs. situaţie, când faceţi ce vreţi, cum vreţi, dacă există un program de relaţii stabilit, în zilele, orele acelea trebuie să staţi să-l aşteptaţi, dacă vrea, vine, dacă nu, nu. La fel, acum nu vă deranjează dacă duceţi fetiţa la pian sau la paraşutism, după - se poate opune, poate face circ, etc.
Vă atenţionez că şi dacă divorţaţi, tot dvs. veţi spăla, călca, veţi face teme cu fetiţa, exact ca acum, dar, de exemplu, dacă vreţi să plecaţi cu fata peste graniţă şi domnul nu vrea să vă semneze acordul notarial, pur şi simplu că nu vrea, nu veţi pleca.
Asta e.
Cred ca de tolerat am tolerat destul. Si acceptat. Nu imi place ca eu ca mama am obligatii iar el are mai mult drepturi. Din punct de vedere legal.

Dar daca, in timp ce inca suntem casatoriti, ies din tara cu copilul, cu acordul sau, cand el nu poate veni din cauza PFA si nu ma mai intorc? Intr-o tara non-UE? Are atunci vreun drept legal asupra mea sau a copilului?
Ultima modificare: Luni, 5 Iunie 2017
DianaGherea, utilizator
Da, vă poate acuza de răpire internațională de minori, iar asta este faptă penală.

Alte discuții în legătură

Minori si familie raluca_barbulescu raluca_barbulescu Buna ziua! Sunt despartita de 3 ani, am 2 copii de 4 ani si resp 8 ani. Copiii nu au fost vizitati de tatal lor de 2 ani. Acum prin programul de vizita ... (vezi toată discuția)
Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)