Recent am descoperit o eroare in Declaratia 200 depusa pentru anul 2015 in 27.01.2016 ( deci am depasit cu mult teremnul de depunere a unei declaratii rectificative in termenul prescris).
Pentru prestarile de servicii efectuate pe 2015 am emis facturi inclusiv pentru luna decembrie 2015, dar plata acesteia s-a facut in ianuarie 2016. Din greseala in Declaratia 200 pentru anul 2015, la venitul brut realizat am inclus si valoarea facturii de prestari servicii pe luna decembrie 2015 care a fost incasata in ianuarie 2016. Deci venitul brut trecut in declaratie este mai mare decat cel realizat. Intre timp am platit si regularizarea ( diferenta intre venitul realizat si cel estimat).
Intrebarea la care va rog sa-mi raspundeti este daca mai pot depune o declaratie rectificativa in aceasta situatie.
Avand in vedere ca venitul declarat este mai mare decat cel realizat , deci taxele si impozitele platite sunt mai mari, banuiesc ca nu voi avea "bucuria" sa fiu incadrat la fals in declaratii sau mai stiu eu ce alt articol de lege care sa-mi provoace necazuri.
In situatia ca se poate depune o declaratia rectificativa , fara a genera alte probleme, se mai pot recupera sumele platite in plus ?
buna ziua,
sunt pensionar si vreau sa pornesc o activitate ca PFA
Ca pensionar platesc CAS si impozit pe pensie.
1.Dupa infiintarea PFA ce taxe si impozite sunt obligat sa mai platesc ?
2.Venitul ce trebuie declarat de PFA pentru calculul taxelor si impozitelor include si venitul din pensie ?
3.Care sunt cheltuielile deductibile uzuale care se pot face ? Daca inchiriez cu contract un spatiu de lucru ce va fi declarat ca sediu, plata chiriei se poate deduce?
Se poate deduce costul ( total sau partial) al abonamentului de telefonie mobila?
4.Care este suma maxima ce poate fi platita pentru achizitia de mijloace fixe sau de inventar ( calculator, soft.. etc)
multumesc
gne
buna dimineata,
va rog sa ma ajutati in clarificarea urmatoarei situatii.
In luna aprilie/mai 2012 am efectuat un drum la Constanta fara a plati taxa de drum ( polita veche expirase cu o luna inainte). Am fost " taxat" si la dus si la intors, la dus pe 27 aprilie , la intors pe 1 mai 2012.
Am primit cele doua procese verbale de contraventie si am platit, pentru prima amenda : valoarea amenzii + valoarea tarifului de despagubire ( 28 euro) , pentru a doua amenda : numai valoarea amenzii, fara plata tarifului de despagubire.
Recent , pe 22 mai 2015 am primit de la ANAF o somatie pentru plata a 250 lei, reprezentand cred, suma tarifului de despagubire + penalitati, neplatit atunci.
In acea perioada se discuta foarte mult despre acest "tarif de despagubire" si era considerat de multi un abuz legislativ.
In final stiu ca s-a renuntat la plata tarifului de despagubire dar nu stiu de cand si deasemenea incepad cu ce data.
Va rog sa ma sfatuiti care este calea de urmat:
1. plata sumei inscrisa in somatie
2. contestatia, daca exista calea legala de urmat cu sanse favorabile
In Codul Fiscal 2015, la ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Se poate incadra activitatea de consiliere ( inginerie, legislatie europeana) descrisa anterior la alineatul (2) - prestari de servicii sau la alineatul (3) - practicarea unei meserii?
In primul rand multumesc pentru raspuns. Din pacate notiunea de profesie liberala nu este definita clar in legislatie. Am gasit o lista cu profesii liberale, dar aceasta este restrictiva si cuprinde un numar restrans de profesii si numai in anumite domenii. Am absolvit Facultatea de Instalatii pentru Constructii si sunt inginer in domeniul incalziri, ventilatii, aer conditionat si refrigerare.In ultima perioada am preluat in cadrul firmei si activitatea de consultant pe probleme de mediu si in special legislatie , norme si standarde europene. Contractul pe care urmeaza sa-l semnez cuprinde ca activitate de baza pe care o voi desfasura pe cea de consultanta in domeniu legislatiei de mediu si al ingineriei in domeniile mentionate anterior.
Nu stiu daca aceasta activitate poate fi incadrata intr-una din profesiile liberale ce apar de exemplu in Ghidul ANAF cu profesii liberale.
Nu inteleg de ce numai profesiile din anexa nr. 2 (LISTA profesiilor reglementate în Romania) din Legea 200/2007 pot fi luate in considerare. Oare plata unei cotizatii pentru a deveni membru al unei asociatii profesionale este o garantie a calitatii si profesionalismului in exercitarea unei profesii ?
multumesc / GNE
Buna ziua,
situatia mea actuala: in prezent sunt angajat la o firma privata ( multinationala), iar din august ma voi pensiona ( 65 ani). Firma mi-a propus continuarea unei parti a activitatii desfasurate in prezent in baza unui contract incheiat intre firma si mine ca liber profesionist.Un aditional la contract va cuprinde toate activitatile ce trebuie sa la desfasor pentru firma. Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie urmati pentru a activa ca liber profesionist in situatia descrisa mai sus.
cu multumiri
GNE