Și ce vină au angajații cu perioadele înregistrate pe cărțile de muncă, dacă niște escroci de angajatori, nu plătesc taxele către stat ? Aceasta este o hibă legislativă care este pusă în cârca angajatului care de fapt și de drept trebuie să fie doar responsabilitatea statului pentru recuperarea taxelor neplătite de angajatorii rău platnici, nu mi se pare corect ca perioada muncită și înregistrată în vechea carte de muncă, să-mi fie ștearsă din cauza unor escroci !
Eu am o perioadă de 6 luni și câteva zile lucrate în grupă specială 100% în 2001 ca miner subteran la închideri de mină, înregistrată pe vechea carte de muncă, dar pentru care angajatorul nu a plătit taxele CAS către stat, notificat chiar pe cartea de muncă de către CAS mulți ani mai târziu ! Cum pot recupera această perioadă de grupă specială, ținând cont că angajatorul a fost o firmă privată numită SC. Olservmin SRL, care din câte am citit în presa vremii a făcut numai inginerii financiare pe spatele minerilor disponibilizați, însușindu-și fonduri de la UE, fiind căpușată inclusiv de firmele lui Marin Condescu ! Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia la acea dată condusă de către Marin Condescu fiind singurul asociat al SC Olservmin SRL iar această societate furată și căpușată s-a desființat de cel puțin 16 ani ???
Voi întreba la casa de pensii despre această situație în care mă aflu,deoarece că voi începe într-o lună lucrul în Germania ca miner subteran și vreau să știu ce mă așteaptă în următorii ani știindu-mă bolnav de artroză și reumatism articular,chiar dacă mi-aș dori să mai lucrez,sănătatea nu m-ajută prea mult și cei care nu știu ce înseamnă să lucrezi în noroaie,aer viciat și condiții de periculozitate în subteran,interpretează doleanțele mele ca și cum mi-aș dori să ies la pensie cu orice chip,dar adevărul este că doar medicamentele și calmantele mă mai țin pe picioare să mai rezist încontinuare să pot munci !.
Mulțumesc pentru răspuns,dar vroiam să știu dacă transferând anii lucrați în mineritul de subteran din Germania,voi primi aceleași drepturi ca și în România,adică pentru fiecare an lucrat să primesc acel spor de 6 luni care îmi va reduce vârsta de pensionare,apoi dacă acești ani vor conta pentru cuantumul pensiei ?.Din câte știu vechimea de muncă transferată în România dintr-un stat UE,se calculează doar ca stagiu de cotizare,dar anii respectivi,nu vor fi luați în calcul pentru cuantumul pensiei,caz în care nu mă avantajează cu nimic !.Am un total de 14 ani de fosta grupă 1-a,înainte de 2001,adică 10.5 ani de lucrați în mineritul subteran și 3.5 ani lucrați în siderurgie la fabrica de var,100% grupa 1-a trecută pe vechea carte de muncă și mi-ar mai trebui 6 ani de lucru în condiții speciale pentru a îndeplini baremul minim de 20 de ani,la care se adaugă ultimii 6 ani lucrați în foraje petroliere și aproape 5 ani lucrați pe cartea de muncă italiană în construcții.Am doar 49 de ani neînpliniți și din calculul meu cu tot cu sporurile de grupă specială reiese că aș avea 27 de ani de muncă,fără să-i adaug cei 5 ani din Italia și 2 ani de șomaj din România,astfel dacă aș îndeplini stagiul minim de cotizare de 35 de ani,aș putea ieși la pensie la împlinirea vârstei de 58 de ani în noiembrie 2024.
Nelămurirea mea constă în faptul că doresc să plec la muncă în Germania ca miner subteran în bazinul minier Ruhr având calificare și experiența celor aproape11 ani de muncă ca miner subteran în Motru-Gorj,iar întrebările mele sunt următoarele :Se pot transfera anii de muncă din mineritul de subteran făcuți în Germania,iar aceștia să conteze în România ca ani de lucru în condiții speciale,cu avantajele reducerii vârstei de pensionare ?,anii lucrați în mineritul din Germania contează și pentru cuantumul pensiei ?
Am uitat să menționez în mesajul de mai sus că mai am încă 5 ani lucrați pe cartea de muncă în Italia,dar după cum am înțeles acești ani dacă i-aș transfera în România ar putea conta doar pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani,dar nu și pentru cuantumul valoric al pensiei,ceea ce mi se pare o nedreptate pentru suferința pe care o îndur an de an departe de familie,așa că prefer să-i las acolo în Italia și dacă voi mai lucra câțiva ani la ei,atunci este mai bine să-mi cer drepturile către INPS Italia pentru o minimă pensie când voi împlini 67 de ani,dacă voi ajunge până acolo...O altă întrebare este dacă pot plăti din mână către fondul de pensii din România încă 8/9 ani pentru îndeplinirea stagiului de cotizare de 35 de ani,pentru că din calculele mele aș avea cca.27 de ani de muncă cu sporul de grupa 1-a și către cine mă pot adresa să plătesc și care sunt condițiile.
Sunt născut în 1966,am 48 de ani împliniți în noiembrie și o vechime de 13 ani și 9 luni în fosta grupă 1 de muncă 100% pe cartea de muncă până în 2001 (minerit subteran 10 ani și 3 luni și siderurgie 3.5 ani ) și încă 6 ani în domeniul forajelor petroliere,dar nu știu dacă acești ani intră în grupa de condiții deosebite,de aceea prefer să-i adaug ca ani obișnuiți fără nici un spor de grupă de muncă.Mai am încă 2 ani de șomaj și 6 luni de stagiu militar,de aceea aș dori să știu câți ani ar trebui să mai lucrez efectiv pentru a îndeplini stagiul de 35 de ani și la ce vârstă aș putea ieși la pensie de drept cu reducerea anilor din grupa 1 de muncă.Din calculul meu reiese că am acumulat până acum aproape 27 de ani de muncă cumulați cu sporul de la grupa 1-a de muncă și aș mai avea nevoie de cca 8.5 ani ca să totalizez cei 35 de ani,astfel din calculul meu,vârsta de pensionare ar fi undeva sub 59 de ani.Aștept un răspuns pertinent din partea dvs.pentru a mă dumiri cum stau lucrurile și departe de mine gândul că tânjesc încă de pe-acum la pensie la vârsta de doar 48 de ani împliniți,dar vreau să fiu informat să știu cât mai am de tras pentru că am deja mari probleme de sănătate cu reumatismul articular,căpătat în bălțile și nămoalele din mineritul de subteran și mă chinui zi de zi cu această boală,încercând din greu să mă mențin pe picioare !.Stimă