avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime de muncă în mineritul de subteran ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime de muncă în mineritul de subteran transferați din Germania în România

Nelămurirea mea constă în faptul că doresc să plec la muncă în Germania ca miner subteran în bazinul minier Ruhr având calificare și experiența celor aproape11 ani de muncă ca miner subteran în Motru-Gorj,iar întrebările mele sunt următoarele :Se pot transfera anii de muncă din mineritul de subteran făcuți în Germania,iar aceștia să conteze în România ca ani de lucru în condiții speciale,cu avantajele reducerii vârstei de pensionare ?,anii lucrați în mineritul din Germania contează și pentru cuantumul pensiei ?
Cel mai recent răspuns: viomarmi22 , utilizator 23:17, 23 Iunie 2015
1. Anii lucrati in Germania se vor lua in calculul stagiului de cotizare la pensie in Romania.

2. Veti primi pensie si din Romania si din Germania.

3. La calcularea stagiului de cotizare din Germania se va avea in vedere si stagiul de cotizare din Romania.

4. - Pensia din Romania se va acorda in baza legislatiei din Romania.
- Pensia din Germania se va acorda in baza legislatiei din Germania.
Mulțumesc pentru răspuns,dar vroiam să știu dacă transferând anii lucrați în mineritul de subteran din Germania,voi primi aceleași drepturi ca și în România,adică pentru fiecare an lucrat să primesc acel spor de 6 luni care îmi va reduce vârsta de pensionare,apoi dacă acești ani vor conta pentru cuantumul pensiei ?.Din câte știu vechimea de muncă transferată în România dintr-un stat UE,se calculează doar ca stagiu de cotizare,dar anii respectivi,nu vor fi luați în calcul pentru cuantumul pensiei,caz în care nu mă avantajează cu nimic !.Am un total de 14 ani de fosta grupă 1-a,înainte de 2001,adică 10.5 ani de lucrați în mineritul subteran și 3.5 ani lucrați în siderurgie la fabrica de var,100% grupa 1-a trecută pe vechea carte de muncă și mi-ar mai trebui 6 ani de lucru în condiții speciale pentru a îndeplini baremul minim de 20 de ani,la care se adaugă ultimii 6 ani lucrați în foraje petroliere și aproape 5 ani lucrați pe cartea de muncă italiană în construcții.Am doar 49 de ani neînpliniți și din calculul meu cu tot cu sporurile de grupă specială reiese că aș avea 27 de ani de muncă,fără să-i adaug cei 5 ani din Italia și 2 ani de șomaj din România,astfel dacă aș îndeplini stagiul minim de cotizare de 35 de ani,aș putea ieși la pensie la împlinirea vârstei de 58 de ani în noiembrie 2024.
1. Nu cunosc legislatia de pensii din Germania si nu stiu sa va raspund.

2. Puttei intreba si la Casa de Pensii de care apartineti sau direct la CNPP, pe e-mail, la: cnpp.ro/intreaba-un-consultant
Voi întreba la casa de pensii despre această situație în care mă aflu,deoarece că voi începe într-o lună lucrul în Germania ca miner subteran și vreau să știu ce mă așteaptă în următorii ani știindu-mă bolnav de artroză și reumatism articular,chiar dacă mi-aș dori să mai lucrez,sănătatea nu m-ajută prea mult și cei care nu știu ce înseamnă să lucrezi în noroaie,aer viciat și condiții de periculozitate în subteran,interpretează doleanțele mele ca și cum mi-aș dori să ies la pensie cu orice chip,dar adevărul este că doar medicamentele și calmantele mă mai țin pe picioare să mai rezist încontinuare să pot munci !.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire varsta pensionare in 2013 WriTor WriTor Va salut cu toata stima.Numele meu este O.Marcel si doresc sa aflu care este varsta mea de pensionare prin prisma noilor modificari legislative.Pentru inceput ... (vezi toată discuția)
Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate? ContSters61634 ContSters61634 Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv ... (vezi toată discuția)
Pensionare mineri Ginodino Ginodino Buna ziua. Am o mare nedumerire.Cu 1 iulie 2015 incetez activitatea ca miner subteran 100%. Perioada lucrata ca si miner subteran 17-feb.1993-1 iulie ... (vezi toată discuția)