avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Activitate GMRO

Activitate GMRO

Pana la urma cum ati rezolvat legal problema accesului?
Pana la urma cum ati rezolvat legal problema accesului?
Caut recomandare de avocat cu experienta in infiintarea de CAR salariati sub forma de ONG. Preferabil din zona Clujului dar nu exclud si din alte zone.

Daca sunteti sau stiti un astfel de avocat cu experienta practica in acest domeniu (adica a infiintat cel putin 1-2 astfel de entitati) va rog mentionati aici datele de contact, poate vor mai avea si altii nevoie pe viitor.
Multumesc.
george-neagu a scris:
Nu confundati acea directioanare de 3,5% din impozitul pe venitul din salariu strict catre un ong sau institutie de cult cu bursa privata care trebuie sa fie clar identificata ca valoare.


Nu cred ca e nici o confuzie, din 1 aprilie 2019 nu mai exista limitarea directionarii doar catre entitati nonprofit. Prin modificarile aduse de legea 30/2019, Codul Fiscal permite in prezent directionarea celor 3.5% inclusiv catre burse private ( art. 123 indice 1 alin. (1) din Codul Fiscal).

In ceea ce priveste cuantumul bursei, intradevar legea bursei private prevede ca obligatoriu in contractul de bursa mentionarea cuantumului bursei, de aceea am si postat aici cum s-ar putea face contractul astfel incat sa fie ok dpdv al legii nr. 376/2004.

Intre timp, discutand subiectul si cu alte persoane, am ajuns la concluzia ca:
1) partile contractului de bursa privata sunt angajatul si beneficiarul bursei private, nu angajatorul si beneficiarul.
2) singura varianta pentru a respecta legea nr. 376/2004 e sa fie mentionat in contract un cuantum variabil de genul: "Cuantumul bursei private este de 3.5% din impozitul pe venit datorat bugetului de Stat de persoana care acorda bursa privata".
Cum poate un angajator sa incheie cu un elev un contract de bursa privata cu cuantum lunar variabil si necunoscut la data incheierii contractului de bursa pentru a putea directiona in mod direct si lunar 3.5% din impozitul pe venitul din salarii al angajatiilor care doresc sa directioneze cei 3.5% catre respectiva bursa privata?

Practic, in baza legii nr. 30/2019 si a art. 123 indice 1 al. 1-10 din Codul Fiscal, un numar de angajati din firma solicita angajatorului sa directioneze lunar si ca plata directa (nu prin intermediul ANAF) 3.5% din impozitul lor pe venitul din salarii retinut la sursa de catre angajator catre un copil elev ca si bursa privata.

Suma directionata lunar de catre angajator va fi variabila, in functie de impozitul calculat si retinut la sursa lunar si nu poate fi prevazuta la incheierea contractului.

Pentru a putea face aceasta directionare angajatorul trebuie sa semneze cu elevul beneficiar un contract de bursa privata.

Intrebarea e: cum trebuie formulata prevederea din contractul de bursa privata incheiat intre angajator si elevul beneficiar al bursei in ceea ce priveste cuantumul lunar necunoscut / variabil al bursei astfel incat sa fie corect si legal atat dpdv al Codului Fiscal (art. 123 indice 1 al. 1-10) cat si al legii nr. 376/2004 privind bursele private care solicita mentionarea cuantumului bursei la incheierea contractului.
Un SRL poate acorda legal burse private unui copil al unui asociat majoritar care e si administrator al SRL-ului si unui frate al unui angajat al SRL-ului care nu nici asociat nici administrator, ambii beneficiari de bursa fiind elevi?

Stiu ca prevederile art. 7 din legea 376/2004 prevede ca ”bursa privata nu poate fi acordata rudelor sau afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv” dar in cazul SRL-urilor nu reusesc sa gasesc argumentatie legala la ce categorii de persoane din cadrul SRL-ului care acorda bursa privata se aplica aceasta interdictie: la asociati si/sau la administratori si/sau la angajatii din management si/sau la orice angajat din societate?

Stiu ca prev. art. 144^4 din legea 31/1990 interzic acordarea de avantaje financiare administratorilor societatii si rudelor acestora pana la gradul al IV-lea inclusiv daca aceste avantaje depasesc cumulat 5000 euro echivalent lei. Dar interdictia impusa de legea 31/1990 se aplica doar administratorilor, nu si asociatiilor care nu sunt administratori sau angajatiilor SRL-ului, si chiar si la administratori nu se aplica daca valoarea totala a bursei e sub 5000 euro sau echivalent lei.