avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum colector si acces la drumul national
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum colector si acces la drumul national

Detin un teren extravilan cu o deschidere de 185m la marginea DN2, invecinat cu o statie de carburanti. Indentionez sa dezvolt o mica afacere pe acel teren , motiv pentru care de cativa ani am demarat un PUZ (plan urbanistic zonal pentru includere in intravilan). Cel mai dificil aviz care trebuie obtinut este avizul de la drumuri pentru accesul in drumul national.

Voi fi invitat saptamana viitoare la Directia de drumuri si poduri regionala intrucat va trebui sa imi exprim acordul/dezacordul asupra :

1. extinderii benzilor de decelerare/accelerare a unui acces existent in DN2 a unei pompe de carburanti vecine, precum si a

2. proiectarii unui drum colector de-a lungul proprietatii mele, spre sud , catre proprietarii vecini.

Benzile de decelerare/accelerare vor fi realizate de propritarul statiei de carburanti iar realizarea drumului colector mi-ar reveni mie. Doar banda de decelerare trece prin fata proprietatii mele.

Statia va avea acces direct din banda de decelerare iar eu voi avea acces din drumul colector, a carui racordare va fi proiectata la 15m inainte de accesul in statia de carburanti, din aceeasi banda de decelerare.

Drumul colector cu doua benzi (inclusiv raza de racordare la banda de decelerare) va ocupa aproximativ 1800mp din proprietatea mea.

Conform conditiilor impuse tuturor de Directia de drumuri si poduri, va trebui sa le dau o declaratie notariala prin care voi permite neconditionat accesul vecinilor pe acel drum colector citez din declaratia tip:

"că suntem de acord şi consimţim să constituim în favoarea proprietarilor tuturor terenurilor situate de o parte şi de alta a terenului mai sus menţionat un drept de servitute de trecere la DN...... pe o adâncime de ...…metri liniari spre interiorul proprietăţii noastre, precum că permitem necondiţionat executarea şi utilizarea unui drumul colector precum şi racordările acestuia la DN…... în condiţiile prevăzute în Planul Urbanistic Zonal nr…..."

Va rog sa ma sfatuiti cum ar fi bine sa le pun problema celor de la DRDP, astfel incat sa nu fac vreo greseala, in defavoarea mea, regretabila ulterior.

Aici ma gandesc la urmatoarele elemente:

1. obligatiile si responsabilitatile mele viitoare privitoare la acel drum colector, in urma unei asemenea declaratii notariale. Ma intreb ce valoare juridica poate avea o asemenea declaratie, fara o inscriere in cartea funciara.
2. dreptul de proprietate care se va restrange
3. constrangerea de a oferi neconditionat accesul vecinilor, implicit publicului, indiferent de activitatea acestora.
4. eventuale conditii pe care le pot pune in calitate de proprietar, atat celor de la DRDP cat si utilizatorilor viitori ai drumului colector.
5. costul proiectarii, realizarii, intretinerii, dezapezirii drumului colector, etc...
6. fiind un drum privat destinat publicului nu este exclus sa devin responsabil eventualelor accidente care s-ar putea produce in timp.
7. ma intreb daca nu intervin inconveniente cu privire la banda de decelerare (lungime totala 130m/5m) care se va construi la limita proprietatii mele, banda paralela cu drumul colector.
8. accesul in proprietatea mea facandu-se dintr-un drum colector, (asadar nu direct din banda de decelerare cu face statia de carburanti), ma intreb daca voi fi obligat sa platesc si eu taxa de trecere la DN2 si daca pot solicita o scutire de la plata acestei taxe pentru firme.

Am rugamintea sa ma sfatuiti asupra drepturilor mele, asupra detaliilor juridice care intervin si a conditiilor pe care le-as prezenta celor de la Directia de drumuri sau vecinului, cu ocazia realizarii acestui vast proiect.

Va multumesc anticipat pentru opinia dumneavostra.
Cel mai recent răspuns: GMRO , utilizator 12:26, 6 August 2024
Pana la urma cum ati rezolvat legal problema accesului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accesul in dn2 a unei proprietati din extravilan, printr-o portiune de intravilan rombest rombest De cativa ani buni ne lovim de conditiile de acces in DN , impuse de CNAIR. Pe scurt: Am cumparat, la marginea DN2 un teren extravilan de 12400mp, deschidere ... (vezi toată discuția)
Acces la drum national dn2 respectiv european e85 marturie marturie Am drept de proprietate dar nu obtin drept de servitute ? ..... Am cumparat un teren extravilan de 5000m2 cu deschiderere mare (70m) la DN2/E85 cu scopul de a ... (vezi toată discuția)
Constituire servitute in instanta, pentru acces la drum national marturie marturie Sper sa primesc parerile dva la urmatoarea situatie paradoxala. Am cumparat un teren extravilan de 7300m2 la DN2/ E85 cu o deschidere la drum de 100m pentru a ... (vezi toată discuția)