avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Activitate bulaieugen

Activitate bulaieugen

Am un PFA cu impozitare in baza normei de venit, in baza caruia este deschis un salon de intretinere corporala. Acum, din cauza volumului mare de munca, avem nevoie de inca un lucrator. Din anumite motive, persoana pe care dorim sa luam ca si inca un lucrator, nu poate fi angajata, in schimb poate sa lucreze ca si PFA.

Este posibil sa incheiem un contract de colaborare (sau orice altfel de contract) intre PFA-ul nostru si PFA-ul persoanei respective, ca ea sa presteze servicii la noi in salon (clientilor salonului) si la final de luna sa ne emita factura pentru munca prestata in urma carei sa o platim? Este legala aceasta forma de colaborare?

Vorbeam candva cu un contabil si spunea ca ar fi sub semnul intrebarii legalitatea acestei colaborari deoarece acel lucrator (PFA cu care incheiem contractul de colaborare) presteaza serviciile de intretinere corporala nu noua direct, ci clientilor nostri (clientilor salonului) si ca in acest caz practic efectuiaza munca unui angajat si, prin urmare, in cazul unui eventual control s-ar putea fi probleme.

Cat de adevarata sau falsa este aceasta afirmatie? Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Vorbeam candva cu un contabil si spunea ca ar fi sub semnul intrebarii legalitatea acestei colaborari deoarece acel lucrator (PFA cu care incheiem contractul de colaborare) presteaza serviciile de intretinere corporala nu noua direct, ci clientilor nostri (clientilor salonului) si ca in acest caz practic efectuiaza munca unui angajat si, prin urmare, in cazul unui eventual control s-ar putea fi probleme.

Cat de adevarata sau falsa este aceasta afirmatie? Va multumesc?
Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspuns la o intrebare.

Am un PFA cu impozitare in baza normei de venit, in baza caruia este deschis un salon de intretinere corporala. Acum, din cauza volumului mare de munca, avem nevoie de inca un lucrator. Din anumite motive, persoana pe care dorim sa luam ca si inca un lucrator, nu poate fi angajata, in schimb poate sa lucreze ca si PFA.

Intrebarea: Este posibil sa incheiem un contract de colaborare (sau orice altfel de contract) intre PFA-ul nostru si PFA-ul persoanei respective, ca ea sa presteze servicii la noi in salon (clientilor salonului) si la final de luna sa ne emita factura pentru munca prestata in urma carei sa o platim? Este legala aceasta forma de colaborare?

Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Am inteles ca si PFA cu norma de venit, care lucreaza pentru el (adica este titular si nu are angajati), care are o casa de marcat, trebuie sa detina acest, noul, registru de bani personali. E corect?

Ce se intampla, daca:

1. in timpul zilei, in pauza, persoana respectiva iese sa manance, si cheltuie din banii personali, sau chiar si fara pauza, ci in timpul serviciului vrea sa bea o cafea de la aparat, care NU DA NICI UN BON... Si ca rezultat avem bani MAI PUTINI decat la inceputul zilei de munca...

2. in pauza respectivul merge acasa, si mai ia ceva bani de acasa (ca sa mearga sa cumpere ceva dupa servici)... Si ca rezultat avem bani MAI MULTI decat la inceputul zilei de munca...

Cum se pocedeaza in aceste cazuri??? Unde si ce se noteaza / se declara, ca sa nu ai probleme la control???

Va multumesc!
Multumesc foarte mult de raspuns. A fost foarte clar !!!
Buna ziua!

Daca duc ceva (lucruri personale, mobila personala, alte lucruri personale pentru care nu neaparat am facturi, etc, etc) cu masina proprie (fie ea si o duba, adica autoutlilitara, pana 3.5 tone, sau chiar si mai mult), duc prin tara sau chiar si in strainatate.....

Oare am nevoie de ceva acte pentru aceste lucruri?

Are importanta daca masina e inregistrata pe firma, sau pe persoana fizica?
Are importanta daca foserul este chiar si proprietarul masinii, si lucrurile sunt ai lui...

Oare mai trebuie CMR si/sau alte acte pentru marfa?