avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Activitate bubuc

Activitate bubuc

Locuiesc in Strainatate de 30 de ani, iar pensia mea , ca si a sotiei se depune in conturi in lei in Romania.(se banii se cheltuie tot in tara). Trimitem procuri la fiecare an si jumatate si am mandatat o persoana care sa ne reprezinta. Recent, persoana mandatata a fost refuzata la banca sa faca modificari de adresa sau de date personale, motivandu-se ca procura nu e valabila, ca procura trebuie certificata . validata de un notar. Procura de pensie e eliberata de consulatul Romaniei la Montreal, Canada , ca document notarial. Mie mi se pare ca este un abuz, Control notarial la un act perfect legal si valid? Va rog , daca puteti sa ma luminati.Multumesc.
Valabilitatea , validitatea unei procuri notariale pentru pensie?
Buna ziua! Locuiesc in strainatate, dar primesc pensia in Romania, intr-un cont in lei, pe baza deciziei de pensionare. In fiecare an , trimit procura surorii mele , pe care o mandatez sa ma reprezinte in toate cele..Intrebare: Am inteles ca cei care locuim in afara ("diaspora') , ca pensionari , va trebui sa completam un formular "de atestare de existenta" la fiecare 6 luni! Eu am inteles ca aceasta dovada de existenta trebuie completata numai de pensionarii care primesc pensia in tara de residenta (ceea ce nu e cazul meu), pensia mea ramanand in Romania intr-un cont in lei). Va rog respectuos sa ma ajutati sa lamuresc situatia. Va multumesc
Va multumesc, asta era ideea ca nu mai merge cu chitante de mana. !!
Buna ziua,
Scurt, am mostenit (succesiune facuta) niste pamant la tara (mai multe parcele, pasune si teren arabil). Eu locuiesc in Canada; un cetatean din sat vrea sa cumpere ceva pasune (1200 mpatrati) dar vrea sa cumpere pe baza unei chitante de mana (se pare ca e practica curenta) Am vorbit cu el si spune ca aceste "intelegeri" sunt legale; Eu stiu ca orice vanzare (pamant, case) presupeune in 2022, intocmirea actelor de cadastru, care costa. Intrebarea mea este : daca as accepta vanzarea pe baza de chitanta de mana , practic eu raman ca proprietar , desi pamantul e ocupat si in posesis "de facto" a altei persoane. Cum as putea sa gestionez problema? Ar merge eventual un act de inchiriere pe perioade determinate, cu posibilitati de prelungire? Va multumesc.
Tata a murit acum un an, vreau sa fac succesiunea,am toate actele, mai putin titlul de proprietate pentru o casa la tara si pamantul pe care se afla casa. Am gasit numai o adeverinta care zice "tine loc de titlu pana la eliberarea acestuia". Nu stiu nici macar daca titlul a fost eliberat vreodata. Ma indoiesc ca autoritatile competente mi-ar putea elibera un titlu dupa decesul proprietarului(tatalmeu). Credeti ca un notar ar putea face succesiunea pe baza adeverintei, numai? Va multumesc
Buna ziua. F scurt, am plecat legal din Ro dupa '90 si la plecare mi s-a retinut livretul militar.Nu am decat o copie (nelegalizata) dupa prima pagina (poza si informatiile personale). Ma apropii anul acesta de 65 de ani si vreau sa-mi revendic pensia pentru anii lucrati in Ro. Cum as putea sa obtin o copie sau o adeverinta echivalenta si care este autoritatea/organizatia care poate emite documentul amintit?
Va multumesc. Constantin Munteanu, Montreal , Canada.