Cum se poate afla istoricul proprietarilor unui apartament din cadrul unei asociatii de proprietari. Cine, unde si ce demersuri se pot face? Multumesc.
Am sesizat Primaria ca nu s-a realizat implementarea solicitarilor lor in termen de 30 de zile. Am primit un mail ca solicitarea dvs a fost inregistrata cu nr..... Dar in nota primita de la Primarie este scris..in cazul in care nu se va aduce o informare scrisa cu dovada indeplinirii recomandarilor in termenul stabilit de catre noi, vom transmite o nota interna la Directia Generala Politia locala din cadrul institutiei noastre in vederea aplicarii sanctiunilor ce se impun persoanelor responsabile. Cele 30 de zile au trecut de....3 saptamani. Oare nu ar fi trebuit sa fiu tinuta la curent cu nota interna, sau nu s-a facut? Fiica admin a lucrat la biroul care se ocupa de Asociatii a primariei. Persoane din bloc mi-au spus ca datorita acestui fapt....ma lupt cu morile de vant. De asta sunt derutata. Ieri m-a sunat admin sa imi spuna ca azi sa ne intalnim sa imi dea copii xerox ale unor documente pe care le-am cerut...la inceputul lui oct anul trecut. Mi-a spus ca a sunat-o Meda ( consilierul de la primarie care se ocupa de caz) ca sa ii spuna sa mi le dea. Vorbea de Meda foarte...familiar...fiind fosta colega de job a fiicei. Oare Meda, in afara de faptul ca scoate cu forcepsul copiile xerox, nu ar trebui sa instiinteze politia pt contraventii? Una din contraventii este ca admin functiona ilegal neavand atestat valabil De asemenea nu au fost convocate AG, nu se foloseste contul Asociatiei pt plata ultilitatilor. Banii se accepta doar cash pt plata cheltuielilor de bloc si nu se depun in cont, iar contul IBAN nu este afisat la avizier desi am solicitat asta. La cererile depuse de mine nu mi s-a raspuns in termen de 10 zile....alta contraventie. De asemenea Primaria a solicitat sa prezinte registrul bancar si....nu au facut-o. Eu nu inteleg, toate acestea raman in coada de peste? Ce pot sa imi inchipui de aceasta asociatie daca e luata la bani marunti?
Am facut o sesizare la Primaria Cluj in legatura cu unele abateri de la legea 196/2018 in cadrul asociatiei in care locuiesc. Ca urmare, Primaria mi-a trimis un comunicat in care detaliaza aspectele semnalate de mine i ceea ce au constatat ca urmare a verificarilor facute de ei. La mai multe puncte concluzia este ca...nu a fost respectata legea 196/2018 ceea ce constituie contraventie. Li s-a pus in vedere un termen de 30 de zile in care sa comunice in scris la Primarie corectarea deficientelor, in caz contrar se va sesiza Politia locala. Au trecut aproape 2 luni si...nimic. Ce ma sfatuiti sa fac?
In Asociatia de proprietrari a blocului in care locuiesc nu s-a facut o adunare generala de mai bine de 10 ani Conform legii 196/2018 art 46, presedintele este ales pe 4 ani, dupa care, poate fi prelungit mandatul daca este reales. In cazul acesta, presedintele este ilegal?
In Asociatia de la blocul in care locuiesc am observat nereguli, am facut cerere la biroul primariei si au fost amendati. De atunci, semnatarii reclamatiei sunt supusi unor controale (numai ei) din partea asociatiei. De ex una dintre semnatare are in bloc o garsoniera inchiriata si a fost controlat nr de persoane care locuiesc. Sunt de acord ca este ceva legal dar din 116 ap dar acesta a fost verificat.
Acum am primit o somatie ca urmeaza sa ne fie verificate (doar noua) apometrele si sigiliu din ap. Avem cerificat de verif metrologica din august anul trecu pt 1 apometru, iar pentru celalalt apometru avem cerificat (l-a luat nou) tot din aceeasi perioada.
Admin. sustine ca sigiliul este valabil doar cel pus de asociatie. Noi avem sigiliul intact, pus de un instalator in mod corespunzator, sigiliul furnizat de metrologie.
Vor veni in control peste cateva zile (noroc ca legea spune ca trebuie sa ne anunte cu 5 zile inainte- v-am spus ca suntem hartuiti din cauza reclamatiei).
Doresc sa intreb daca se pot lega de faptul ca sigiliul e pus de instalator si nu de admin. Nu a fost niciodata la bloc anunt ca trebuie ei sa puna sigiliu, de asemenea nu s-a hotarat in nici o adunare a asoc ca e obligatoriu acest lucru.
E valabil sigiliul car-l avem?
In anul 2011 s-a stabilit in adunarea generala reabilitarea termica a blocului, fara sa se stabileasca nici un detaliu gen suma, firma, mod de realizare.
La cateva luni dupa aceasta, la plata cheltuielilor a aparut suma de 100 RON pentru reabilitare. Reamintesc ca aceasta suma a fost stabilita de Comitetul executiv in sedinta Comitetului nu de catre membrii asociatiei in adunare asa cum prevede legea. De atunci, au trecut aproape 5 ani, perioada in care fiecare apartament a achitat aprox 800 RON. Noi nu am platit aceasta suma si in fiecare luna suntem trecuti la cheltuielile de bloc restanti.
Acum, locatarii incep sa faca cererre pentru returnarea sumelor colectate, dat fiind ca deja au trecut ceva ani si reabilitarea nu s-a facut.
Li se raspunde de catre Admin ca nu se poate returna suma ca este ilegal. Ilegal a fost colectarea ei atata timp cat nu s-a facut inainte o adunare generala care sa stabileasca aceasta suma.
O vecina a depus la Administratie o cerere pentru returnarea banilor retinuti, au trecut deja vreo 40 de zile si nu a primit nici un raspuns in scris. Va rog sa ne ajutati cu un sfat cui ar trebui sa ne adresam in aceasta problema.
In timpul casatoriei impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament care a fost dat in chirie de aproximativ 2 ani. Apartamentul a fost achizitionat din bani comuni in proportie de aproximativ 40%, iar restul sumei a provenit de la mama lui prin transfer bancar (nu mostenire sau donatie). In caz de divort cum se imparte acest apartament.
Deşi Legea nr. 230/2007 spune că hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, luate cu majoritatea voturilor, sunt obligatorii, ele nu pot aduce atingere drepturilor fundamentale şi nu pot încălca dispoziţii legale în vigoare. Legile in vigoare spun ca nici o persoana nu poate fi filmata-inregistrata fara acordul personal, deci majoritatea nu-mi poate lua acest drept. Chiar Constitutia ne garanteaza dreptul la viata privata.
Cat despre faptul ca holul blocului nu e un loc in care suntem dezbracati ca sa ne deranjeze acest lucru, sunt si alte aspecte ale vietii nu doar cele legate de intimitatea fizica.
Exemplu: au acces la date despre mine (presedinte bloc, administrator) prin filmarile pe care le fac. Intr-o zi ma vad cu bagaje multe iesind din bloc. Deci pot deduce cu usurinta ca cel putin cateva zile voi lipsi de acasa. Voi sta linistita ca apartamentul e in siguranta?
De ce sa am incredere in acesti oameni, in fond sunt doar niste angajati ai blocului, de unde sa stiu eu care e moralitatea lor? Si exemplele ar putea continua.
De fapt chiar legea Asociatiei de Proprietari le limiteaza atributiile: “activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie” (art 35 aliniatul1)
La blocul in care locuiesc s-a decis instalarea de camere video prin vot majoritar (dar nu unanim) al locatarilor participanti la ultima sedinta de bloc. M-am documentat pe internet si am adresat o Instiintare Asociatiei de proprietari in care am invocat legi referitoare la prelucrarea si stocarea datelor cu caracter personal: Directiva 95/45/CE, Conventia nr108/198 a Consiliului Europei, Constitutia Romaniei, Decizia 52 din 31 mai 2012 luata de ANSPDCP, legea 677/2001.
In cazul in care Comitetul Executiv incepe colectarea de bani de la proprietari pentru aceasta actiune, ce ma sfatuiti sa fac? Sa incepem actionarea in instanta?
Vamultumesc