avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Activitate pojoga

Activitate pojoga

Mă refer la părțile comune ( holul blocului).

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Conform legii 196/2018 (art 75, alin 3), asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

- cheltuieliele cu materialele pt administrator se impart pe cota-parte indiviza (art 85)
- curatenia se repartizeaza tot pe cota-parte indiviza (art 85) mai putin colectarea deseurilor menajere care se repartizeaza pe persoane (art 82)

Pe apartament, conform aceleasi legi (art 88) sunt : cheltuielile cu privire la: citirea, calculul și gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, căldură, gaze, energie electrică, deșeuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spațiilor comune - boxe, casa scării, holuri, spațiu ghenă, terasă etc.; gestiunea financiară; gestiunea contractelor cu caracter individual; întreținerea interfonului și a părții de instalație din interiorul proprietății individuale; verificarea metrologică a contoarelor individuale de energie termică, în cazul distribuției orizontale; reviziile instalaților interioare de gaze, apă și încălzire; alte servicii individuale către proprietari.

Deci indiferent de numarul de proprietari care doresc aceasta schimbare si indiferent daca se aproba in sedinta AG, decizia de a imparti cheltuiala cu curatenia si cu administratia pe apartament este contrara legii 196/2018, iar legea spune clar ca orice decizie contrara este nula de drept.

Daca fac acest lucru, contestati in scris.

Totusi, nu mi-a clar cum cota-parte indiviza este exacta la toate apartamentele din moment ce spuneti ca sunt apartamente cu 2 si 3 camere. Au aceeasi suprafata? Daca au aceesi suprafata atunci da, cota-parte indiviza este identica si atunci practic indiferent ca impartirea se face pe cota-parte sau pe beneficiar este acelasi lucru din punct de vedere al costului.

Bună ziua!
Adunarea generală dintr-o asociație de proprietari poate propune și aproba următoarele aspecte:
Deoarece cota parte indiviză (pentru curățenie holul blocului este exactă la toate apartamentele), plata să se facă pe nr de apartamente,nu pe cotă parte indiviză. Specific că sunt apartamente cu două și trei camere.
Pentru cheltuielile cu materialele ptr administrator (hârtie, cartuș,etc) la fel pe apartament.
Așa vor câțiva proprietari.
Mulțumesc!
Este semnat doar de un membru din comiter. Nu a semnat președintele,un membru și nici cenzorul

BogdanGri a scris:

Buna ziua

A semnat cineva din conducerea asociatiei contractul cu noua firma?

Administratorul in baza carui document presteaza servicii si este platit?

Cenzorul ce zice?

Buna ziua!
Asociatia noastra are 3 blocuri. Anul trecut s-a facut o adunare generala fara a face si o reconvocare conf legii (au fost doar 14 ). Presedintele de asociatie nu a fost prezent si nici cenzorul. Nimeni din vechea conducere nu a semnat nimic. Au ales alta conducere, au schimbat firma de prestari servicii, au pus un punct in care s-a precizat ca unul din blocuri se desprinde. Procesul verbal de la acea adunare nu a fost afisat la avizier iar noi nu am stiut nimic. La avizier pe listele de plata a fost trecut tot vechiul presedinte,dar nu a semnat. De la primarie nu s-a spus ca acea adunare nu a fost legala si deci au ramas cei vechi iar toate listele afisate sunt comune in prezent si semnate doar de prestatorul de servicii.
Intre timp acel bloc si-a facut asociatie noua la judecatorie in luna august. In data de 25.10 a.c s-a facut adunare generala, iar convocarea s-a facut prin scrisori postale. La blocul care s-a separat vechea conducere nu a trimis notificari ci doar s-a afisat pe usa blocului, deoarece nu am avut acces acolo. Ni s-a spus ca s-au separat.
Este statutara adunarea generala reconvocata facuta in data de 25.10 ac, in care a fost prezenta vechea conducere si cenzorul ,dar nu au fost convocati blocul scindat daca ei deja s-au inregistrat la judecatorie dar nu sunt separati cu apa,gaze,lumina, etc? Precizez ca Contractul cu prestatorul de servicii ptr administrare nu este semnat de conducere deoarece adunarea din anul 2023 a fost nestatutar.
In urma adunarii reconvocate din data de 25.10 s-a ales alta conducere. Acum prestatorul de servicii ne-a blocat asociatia, nu ne da nici un document,arhiva,certificat de inmatirculate,etc. Am facut petitie la politie si asteptam.
Va rog sa-mi spuneti cam care sunt pasii urmatori si pasii pe cate trebuie sa-i facem. Precizez ca din anul 2009 de la infiintarea asociatiei nu s-a facut nici o actualizare la judecatorie cu toate ca am ridicat problema in adunari si am sesizat si primaria.
Acum presedintele si-a dat demisia, este alt presedinte. Toate documentele asociatiei sunt la administrator iar acesta nu vrea sa dea nici un document,stampila.
Cenzorul nu stie nimic.
Multumesc!
La acea adunare cenzorul nu a fost.. Au ales altă conducere ,au semnat ei,dar președintele nu a semnat și la primărie ni s-a confirmat că tot vechiul președintele este. În schimb el nu a semnat, mai mult a lăsat stampila administratorului. Cenzorul nu a venit niciodată la adinari.Azi avem adunare generală și voi întreba. Am înțeles că va veni. Dacă nu vine, cum a mai făcut,ce putem face?

BogdanGri a scris:

Buna ziua

A semnat cineva din conducerea asociatiei contractul cu noua firma?

Administratorul in baza carui document presteaza servicii si este platit?

Cenzorul ce zice?

Se poate face divizarea unei asociații fără a se respecta art.13 alin 3 din legea 196/2018?
Precizez că nu s-a făcut niciodată reactualizarea asociației de la început din anul înființării 2009.
Dacă administratorul care este prestator de servicii și și-a înlocuit firma într-o adunare generală, fără prezența președintelui, fără semnăturile comitetului executiv.Nu a reconvocat adunarea generală conform legii.
În acea adunare a cerut celor prezenți,în nr de 14 persoane să-i schimbe firma, să divizeze un bloc, să schimbe președintele. Președintele nu a fost de acord.
Acum vrem să schimbăm totul și să facem conform legii.
Putem avea probleme cu acel contract?
Buna ziua!
Cine poate propune si in ce conditii putem rezilia contractul cu prestatorul de servicii ale asociatiei de proprietari?