avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate nikolay2

Activitate nikolay2

Va multumesc mult pentru informatiile oferite, mi-ati fost de mare ajutor. Voi merge sa depun cererea (care mi s-a zis ca se scrie de mana) pentru a nu intra in concediu.

As mai avea o intrebare: sotia nu doreste sa mai lucreze la fostul loc de munca iar eu o sa o angajez pe PFA ca si contabil. Cum se procedeaza cu demisia? Am dori ca imediat sa fie angajata la mine pe PFA fara intrerupere.
Buna ziua,

Sotia are deja un an si 10 luni de concediu ingrijire copil si ne apropiem de momentul cand eu ar trebui sa intru in concediul obligatoriu de o luna. Problema este ca eu sunt PFA si am contracte in desfasurare plus venituri din vanzari in fiecare luna.
Intrebarea mea este: pentru concediul de o luna, trebuie sa suspend PFA? Daca da, mi-e imposibil deoarece eu voi avea venituri in luna respectiva. Mi se pare aiurea sa faci atatea formalitati pentru o luna de concediu, insa banuiesc ca sunt facute lucrurile in asa fel, incat sa descurajeze treaba asta.

Multumesc
Stiu ca PFA poate sa angajeze cu CIM persoane insa as dori sa stiu daca sunt anumite conditii care trebuiesc indeplinite.

Mai precis, ce ma intereseaza pe mine, pot eu ca PFA cu CAEN principal dezvoltarea de software la comanda, sa angajez sotia cu 8 ore pe zi, ca si contabil? Evident sotia are studii superioare in domeniu. Ma gandesc ca angajarea sa nu fie in legatura cu domeniul meu de activitate.

Va multumesc.
Nu inteleg prea bine partea cu "Doar daca nu va uitati prea mult la reclama ANAF-ului."

Deci, sa inteleg ca daca exista incredere intre noi, pot sa merg linistit pe varianta cu intelegere intre persoane fizice, neavand nici un fel de repercursiuni legale/fiscale acest lucru? Totul este legal si corect si nu trebuie sa fac nici un fel de declaratii nicaieri? Dupa cum ziceam, pentru mine e important sa dorm linistit noaptea.

Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat.
Serviciile se vor presta prin "sarma", nu sunt facturi, bani sau alte documente. Eu ar urma sa iau sursele de la aplicatie sa o imbunatatesc/adaptez si sa o folosesc mai departe sub numele/aplicatiile mele. Deci primesc/raman cu niste surse de aplicatie. Clientul la fel, isi va primi surse pentru proiectele pe care o sa i le prestez. Tot ce ramane intre noi dupa aceasta tranzactie sunt fisiere de cod in calculator.
Toate aceste venituri generate de aplicatie urmeaza sa le inregistrez in totalitate la veniturile PFA si platesc impozit pentru ele la stat. Ma gandesc ca nu e treaba ANAF sau a oricul altcuiva cum imi fac eu rost de aplicatii atat timp cat genereaza bani pentru care platesc toate impozitele.

Nu ma impiedica nimic sa ramana la stadiul de intelegere in 2 insa cum nu cunosc legile, ma gandeam sa nu fie o chestie ilegala acest troc de servicii. Sincer sa fiu, la cat de greu mi-e sa gasesc informatii legale corecte legate de PFA m-am gandit ca si intre persoane fizice exista tot felul de legi in codul civil/fiscal care sa integreze acest schimb la ilegalitati si eu sa nu stiu. Nu vreau sa ma trezesc ca sunt acuzat de evaziune sau mai stiu eu ce alte lucruri negre care imi trec prin cap. Partea proasta e ca in oraselul meu nu am la cine sa apelez pentru consultanta.

Va multumesc pentru raspunsul rapid.
Buna ziua,

O problema delicata la care nu gasesc raspuns. Am dat mail la ONRC insa nu am primit nici un raspuns inapoi. Am intrebat experti contabili si mi-au zis ca asta nu e treaba pentru ei, ci pentru un avocat.

Din ce am cercetat pana acum, pentru a putea crea si publica o aplicatie mobila ar fi nevoie de urmatoarele coduri:
- 6201: Activitati de realizare a soft-ului la comanda
- 5829: Activitati de editare a altor produse software

Daca aplicatia are un pret iar clientul o cumpara la achizitie, cred ca veniturile din urma vanzarii ei se incadreaza la 5829

Intrebarea mea este: daca in cadrul aplicatiei inchiriez o bucata de ecran catre alte firme (Google/Apple/terti care ofera aceste servicii) care sa isi afiseze reclamele in ea prin uneltele lor, ce cod CAEN mai e necesar? M-am uitat in lista de coduri iar 7311/7312 insa eu nu fac treaba de agentie de publicitate ci doar inchiriez acel spatiu. Se pot considera veniturile ca venind in urma publicarii aplicatiei, adica sa se incadreze la 5829 sau e nevoie sa am si alte coduri caen.

Va multumesc
Buna ziua,
Ma bucur ca am gasit aceasta comunitate de specialisti si sper sa primesc sfaturi de la dvs.

Se da urmatoarea situatie:
- client companie din SUA (o companie cu un singur om, ceva in genul PFA) care doreste sa imi dea sursele unei aplicatii mobile ca eu (PFA din Romania) sa o folosesc mai departe in numele meu
- clientul doreste ca in valoarea aplicatiei, stabilita de comun acord, sa ii prestez servicii de programare/consultanta, acesta fiind si ocupatia PFA-ului meu
- clientul nu este interesat de oficializarea acestui aspect deoarece nu are nevoie de factura/contract/alte hartii, fiind un prieten vechi si bazandu-ne pe incredere reciproca.

Acum, dupa cum vad eu, exista 3 posibile cai de finalizare:
1. ramane doar o intelegere verbala intre noi, el imi da aplicatia, eu ii prestez servicii si mergem mai departe
2. intre noi, ca si persoane fizice facem un contract prin care se precizeaza aceste lucruri
3. intre compania lui si PFA-ul meu, facem un contract de vanzare, dupa aceea el imi va elibera o factura, eu ii voi elibera o factura cand prestez serviciile urmand ca apoi sa fac un document de compensare. Din cate am inteles acest contract trebuie depus si la BNR si nu stiu exact cum e cu impozitarea la sursa.

Intrebarea mea ar fi: este legal sa facem 1 sau 2, prin a ne implica noi, doar ca persoane fizice? Este implicat ANAF in acest schimb si ar trebui depuse ceva declaratii ? Daca nu este legal, care ar fi metoda de a oficializa aceast schimb de servicii?

De mentionat ca in oricare din metode, nici un leu nu va fi transferat intre noi. Practic in cele din urma este o tranzactie care are ca rezultat 0 pentru ambii.

Va multumesc si astept cu interes sfaturile dvs.