avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu obligatoriu tata de minim o luna si PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu obligatoriu tata de minim o luna si PFA

Buna ziua,

Sotia are deja un an si 10 luni de concediu ingrijire copil si ne apropiem de momentul cand eu ar trebui sa intru in concediul obligatoriu de o luna. Problema este ca eu sunt PFA si am contracte in desfasurare plus venituri din vanzari in fiecare luna.
Intrebarea mea este: pentru concediul de o luna, trebuie sa suspend PFA? Daca da, mi-e imposibil deoarece eu voi avea venituri in luna respectiva. Mi se pare aiurea sa faci atatea formalitati pentru o luna de concediu, insa banuiesc ca sunt facute lucrurile in asa fel, incat sa descurajeze treaba asta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:08, 12 Iulie 2015
1. - Nu sunteti obligat sa intrati o luna in concediu crestere copil (CCC).
- Eu va recomand sa renuntati la aceasta luna de CCC, este mai convenabil din punct de vedere financiar.

2. Oricum CCC al sotiei este numai pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni.

3. In a 24-a luna sotia poate relua activitatea sau poate intra in concediu fara plata (CFP) pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani.

4. Intrarea in CFP pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani se face prin cerere catre angajator.
- Apoi anunta AJPIS in scris ca este in CFP pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani si ataseaza o copie dupa cererea aprobata de angajator.
- In acea luna va fi asigurata la sanatate prin plata de catre AJPIS a contributiei.
- De asemenea acea luna este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
nikolay2 a scris:

.....Mi se pare aiurea sa faci atatea formalitati pentru o luna de concediu, insa banuiesc ca sunt facute lucrurile in asa fel, incat sa descurajeze treaba asta.

Multumesc

Nu descureaza o astfel de reglementare, intrucat legea va da posibilitatea sa obtineti venituri in perioada CCC in cuantum de maxim 3000 lei pe an calendaristic fara sa se suspende plata indemnizatiei.
freeelis a scris:
Nu descureaza o astfel de reglementare, intrucat legea va da posibilitatea sa obtineti venituri in perioada CCC in cuantum de maxim 3000 lei pe an calendaristic fara sa se suspende plata indemnizatiei.

1. Este adevarat dar veniturile care se vor lua in calcul pentru indemnizatia pentru CCC sunt din activitatea de PFA iar OUG 111/2010 spune ca trebuie suspendata activitatea din care se obtin veniturile respective.

2. Aceasta este si opinia ANPIS si a AJPIS (conform proiectului de modificare a Normelor) asa ca pana la aparitia modificarilor la Normele de aplicare a OUG 111/2010 este bine ca persoana in cauza sa-si ia masuri de precautie (adica cea am spus eu mai sus).
Va multumesc mult pentru informatiile oferite, mi-ati fost de mare ajutor. Voi merge sa depun cererea (care mi s-a zis ca se scrie de mana) pentru a nu intra in concediu.

As mai avea o intrebare: sotia nu doreste sa mai lucreze la fostul loc de munca iar eu o sa o angajez pe PFA ca si contabil. Cum se procedeaza cu demisia? Am dori ca imediat sa fie angajata la mine pe PFA fara intrerupere.
1. - Codul muncii permite ca o persoana sa aiba mai multe contracte individuale de munca (CCC) in acelasi timp,
- Asa ca incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni ii puteti incheia un CIM inainte de a-l inceta pe cel existent.

2. Dupa aceea merge la angajatorul actual si depune cererea de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55, lit. b) din Codul muncii) sau notificarea de demisie (art.81 din Codul muncii).

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil Bianca_Szel Bianca_Szel Am si eu o nelamurire. Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o ... (vezi toată discuția)
Oug 111/2010 - sotia la munca, eu in cfp, copil pana in 2 ani, se poate? roland81 roland81 Buna ziua, Vis-a-vis de prevederile OUG 111/2010 - art 6 (vezi mai jos), am urmatoarea intrebare: In conditiile in care sotia mea a optat pentru plata ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dupa concediu fara plata Ancutzza19 Ancutzza19 Buna seara, In data de 22.96.2011 am nascut si de atunci am intrat in concediu crestere copil 1 an de zile - platit 75% media veniturilor din ultimele 12 ... (vezi toată discuția)