avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate lunamoon

Activitate lunamoon

Buna ziua!

Exista posibilitatea sa intru in concediu prenatal la un angajator, sa incetez concediul, sa imi incetez raportul de serviciu, sa ma reangajez si sa pot beneficia de acest concediu in continuare, fara sa depășesc limita celor 120 zile?

Tot incerc sa-mi lămuresc aceasta problemă si nu reusesc. Am citit pe forum câteva informații care ma pot ajuta, insa nu am gasit o speta identica cu a mea.

Am aflat ca sunt însărcinată pe durata unui proces de recrutare, iar aproximativ in 2 luni maximum, ar trebui sa intru in concediu maternal. In prezent sunt funcționar public, insa cu aproximativ 6 luni in urma am aplicat pentru o funcție de ofițer in cadrul altei instituții publice.
Încadrarea in funcția de ofițer implica o serie de probe care se desfășoară pe o perioadă de 6-9 luni.
In prezent aștept un răspuns final, știu ca am promovat concursul de angajare insa nu mi se poate comunica o data fixa a încadrării pana nu se finalizează verificările de securitate.

Simplificat vorbind, sunt angajata, voi intra in concediu maternal si ulterior intrării in concediu maternal trebuie sa îmi încetez raportul de serviciu prin acordul părților si sa ma angajez in alta parte.

Este posibila încetarea concediul maternal si reluarea acestuia?

Conform celor citite concediul prenatal, este un drept, deci ar putea fi intrerupt, însă totodată am înțeles că din momentul întreruperii Casa Națională de Asigurări de Sănătate va înceta plata concediului de maternitate (prenatal) si nu va relua plata acestuia.

Există legislație care să prevadă neplata concediului prenatal in caz de întrerupere si reluare a acestuia? Eu nu am identificat nimic.


Mulțumesc!
Răspuns la discuția Plafon impozit pe profit
Eu am inteles altceva. Nu sunt specialist si eu ma confrunt cu probleme similare. Din ce am citit reiese ca o microintreprindere cu 3% pe venit trece la 6% pe profit cand cifra de afaceri depaseste 100.000 euro. Daca esti neplatitor de tva, treci la platitori de tva cand depasesti plafonul de 35.000 euro sau de 65.000 euro (nu mi-e foarte clar care este acest plafon si ce reprezinta el, sunt mai multe legi).

Trecerea la TVA
Regula generala este aceea ca o persoana impozabila care aplica regimul special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa.
Daca pe parcursul anului cifra de afaceri a unei firme este egala sau superioara plafonului de 35.000 de euro, aceasta are la dispozitie zece zile pentru a solicita inregistrarea in scop de TVA.
“Termenul de zece zile se considera incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit”, explica Adrian Teampau.
Ioana Iorgurlescu subliniaza ca de la data la care plateste TVA, persoana impozabila respectiva va fi obligata sa aplice TVA la valoarea livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii efectuate, corespunzator cu prevederile legale aplicabile si va avea drept de deducere a TVA din facturile emise de furnizorii sai, daca sunt indeplinite conditiile stipulate de lege.
“In momentul trecerii la regimul normal de taxare, persoana impozabila va trebui sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate, si, in anumite conditii, a bunurilor de capital aflate inca in folosinta in scopul desfasurarii activitatii economice”, adauga Ioana Iorgulescu.
Cand unitatea economica neplatitoare de TVA depaseste plafonul de 35.000 de euro si se inregistreaza ca platitoare de TVA, aceasta nu mai poate reveni la statutul de neplatitoare de TVA, chiar daca cifra de afaceri anuala va fi din nou sub acest plafon.

Impozitele
Firmele neplatitoare de TVA achita aceleasi taxe precum celelalte companii din acelasi domeniu si de acelasi profil, dar platitoare de TVA.
In general, o firma plateste impozite in functie de tipul de organizare, daca are sau nu angajati, taxe locale, daca detine bunuri imobile sau autovehicule etc.
Diferenta dintre cele doua tipuri de firme este ca cele neplatitoare de TVA nu colecteaza TVA de la beneficiarii serviciilor sale.
“In ceea ce priveste celelalte tipuri de impozite, acestea sunt datorate in functie de forma de organizare”, subliniaza Adrian Teampau.
De exemplu, o microintreprindere cu o cifra de afaceri de sub 100.000 de euro plateste impozit pe venit. Cand cifra de afaceri a microintreprinderii depaseste 100.000 de euro, aceasta este obligata sa plateasca impozitul pe profit (diferenta dintre venituri si cheltuieli, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile).
“O firma neplatitoare de TVA, daca are salariati, achita exact aceleasi contributii salariale ca si o firma platitoare de TVA”, mai spune Adrian Teampau.


[ link extern ]

De la 1 iulie 2012, organizatiile economice neplatitoare de TVA au fost trecute automat de la un plafon de 35.000 de euro (119.000 de lei) la unul de 65.000 de euro (220.000 de lei). Acest plafon se refera la cifra de afaceri anuala.

[ link extern ]
Buna ziua!

Am urmatoarea nelamurire. Eu am un srl-d neplatitor de tva, care momentan functioneaza ca o microintreprindere cu impozit 3% pe venit.
Tot asa nu mi-e foarte clar cand treci din micro platitor de 3% venit la 16 % profit.

Care este impactul efectiv asupra firmei? Ce plateste la stat?
Buna ziua!
Am urmatoarea nelamurire. Eu am un srl-d neplatitor de tva, care momentan functioneaza ca o microintreprindere cu impozit 3% pe venit. Cand se face schimbarea din neplatitor de tva in platitor de tva?
Am citit mai multe legi si nu mi-e clar care dintre ele este in vigoare. Exista varinta sa treci la platitori de tva cand depasesti plafonul de 35.000 euro sau varianta in care treci de plafonul de 65.000 de euro. Ce reprezinta acest plafon?? Cum se calculeaza?

Care este impactul efectiv asupra firmei? Ce plateste la stat?
Multumesc mult pentru raspunsuri! Cu siguranta voi apela la un avocat, insa nu intelegeam ce inseamna intelegere pe cale amiabila. Nu imi era foarte clar daca acesta intelegere trebuie sa facuta de un judecator/mediator sau simplul fapt ca am incercat sa solutionez problema cu el poate fi considerata o itelegere amiabila.
Multumesc mult pentru raspuns!
In contract la solutionarea disputelor este scris:
"daca in termen de 15 zile nu se ajunge la o intelegere pe care amiabila, de la prima notificare a disputei, disputa va fi solutionata de catre instantele judecatoresti"

Ei nu si-au respectat nici 20 % din obligatiile mentionate in contract. Site-ul nu este gata, avem intarziere de o luna si jumatate. Puteti sa-mi spuneti ce presupune rezolvarea acestei probleme pe care amiabila? Le-am spus ca daca nu respecta contractul ii vom da in judecata, mult timp nu au raspuns la mail-uri si nici la telefon. Le-am cerut sa ne inapoieze banii si sa stearga tot ce au facut pe server pentru ca nu suntem multumiti de serviciile lor (in contract la obligatiile prestatorului este scris ca trebuie sa realizeze site-ul la un anumit standard de calitate solicitat). In cele din urma au raspuns spunandu-ne ca site-ul va fi gata "maine" (au trecut 3 saptamani) si ca putem din suma stabilita putem cere penalizari (conform contractului de 1%/zi, insa nu ne vom da bani, ci ne vor oferi servicii, in contract nu este precizat acest lucru).

Problema cea mai mare este ca nu stiu sa faca acest site, sunt complet amatori iar in contract este precizat ca" prestatorul are experienta in domeniul conceperii unui website", din punct de vedere tehnic stiu eu mai multe decat ei. Au tratat proiectul cu cea mai mare indiferenta, nu au respectat termenul, au facut foarte putin din ce ne-am inteles (am arhiva pe e-mail). Nu vreau sa mai pateasca si altcineva ce am patit eu.

Spune-ti va rog ce trebuie sa fac. Depun o plangere la tribunal sau la protectia consumatorului? Nu am inteles foarte bine din ce am citit pe internet. Exista un formular tip? Care sunt pasii acestui demers?

Va multumesc!
Am increiat in contract de prestari servicii cu o firma de webdesign. Acestia nu si-au respectat obligatiile mentinate in contract, eu le-am respectat pe ale mele (le-am frunizat constant informatii despre cum vreau sa arate si sa functioneze site-ul, le-am platit suma ceruta la data stabilata). Au intarziat 2 luni iar proiectul este intr-un stadiu incipent, au lucrart foarte putin desi si-au primit toti banii. Am incercat sa rezolv acest lucru pe cale amiabila, dar nu reusesc, imi tot "promit" ca maine este gata. Site-ul meu este departe de a fi gata in acest stadiu. Cum trebuie procedat pentru a fi trasi la raspundere? Multumesc