avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Activitate anddan

Activitate anddan

Am depus la o judecătorie o cerere de anulare a unei amenzi contravenționale. Cererea mea a fost anulată deoarece nu am atașat dovada plății (adică OPul) ci doar sumarul de comandă către portalul digital just. Acum vreau să depun o cerere de reexaminare la instanță. Trebuie și aceasta timbrată din nou sau E suficientă plata inițială a taxei de timbru?
Cum adică nu am probe? Ați citit măcar postarea? Foaia de externare din spital/ scrisoarea medicală ce reprezintă???

latka a scris:

Deocamdată, din povestea expusă, nu reiese ca aveți probe în favoarea dvs.
Putem doar empatiza.


Contestare amendă parcare.
Acum 4 zile, după 7 săptămâni de imobilizare că urmare a unei duble fracturi de maleolă (gleznă) și cu ruptură de ligament, am fost la prima ședință de fizioterapie și kinetoterapie. Deși nu mai foloseam cârje de 3 zile, mă deplasez în continuare cu dificultate și cu dureri considerabile. Am găsit în cele din urmă, la circa 400 m distanță de spital un singur loc de parcare și acela pentru persoane cu dizabilități și am parcat pe el. La întoarcerea din spital, am găsit o înștiințare de la poliția locală sector 1 că am parcat ilegal și sunt pasibil de amendă de la 2000 la 10000 lei. Revoltat, am sunat la numărul de pe înștiințare și mi s-a comunicat să mă prezint la sediul poliției locale și să clarific situația, că nu am luat amendă, hârtia din parbriz e doar o înștiințare. Ceea ce am și făcut, arătând agentului constatator și dovada scrisă (scrisoarea medicală - foaia de externare), pe lângă faptul că a putut constata singur cum mă deplasam. Agentul, un cetățean exemplar, aflat în slujba cetățeanului evident, îmi spune cu multă "empatie" că nu am luat încă amendă, că mi-o dă el atunci pe loc!!! Ceea ce a și făcut! Care sunt șansele de a obține în instanță anularea amenzii?
Am primit o amendă de 200 lei pentru parcare neplătită în București, zona 2. Problemele în ordine:
1. Panoul care anunța zona de parcare cu plată era la cca 30 m distanță (în față, nu la începutul zonei cum ae fi normal), mascat in clipa întrării din carosabil de niște steaguri publicitare. După ce am coborât din mașină și am mers către trotuar, era mascat de crengile unui copac. Nu am văzut nici dungile albastre și chiar dacă le vedeam, habar nu aveam ce semnificație au.
2. Am găsit notificarea de amendă în parbriz la plecare și se menționează acolo ca bază legală HCGMB 517/2019. Am căutat în MO online respectiva hotărâre, nu am găsit-o. Am găsit doar pe site-ul primăriei doar un titlu (că a fost adoptată respectiva hotărâre), dar fără conținut. Am mai găsit o anexă în care sunt descrise zonele de parcare, tariful și se spune că modalitățile de plată sunt: sms, cu cardul prin aplicație, la parcometru sau la operator uman parcare. Doar că nici în parcarea respectivă și nici în. majoritatea, nu există niciun parcometru sau operator, deci plata se poate face doar prin sms sau prin aplicație.
Deoarece chiar dacă aș fi știut că e parcare cu plată, nu aș fi putut plăti in acel moment deoarece aveam telefonul descărcat, vreau să contest amenda. Întrebări :
1. Este legală o amendă nepublicată în MO?
2. Indiferent de publicare / nepublicare, este legală amenda în condițiile în care nu oferi toate variantele de plată pe care pe care chiar emitentul le stabilește prin propria hotărâre.
Mulțumesc anticipat pentru răspunsurile documentate și pertinente.
Da, ieri. Cu emoții. Au căutat vreo 25 de minute dosarul meu.

Qwerty1234567889 a scris:



anddan a scris:

Restituire permis cu certificat grefă.
Buna ziua, am permisul reținut de 11 luni pentru o așa zisă părăsire a locului accidentului (metoda "accidentul", dar m-am prins prea târziu). Procurorul de caz a clasat dosarul pe 29.05.2023, cu termen de recurs 20 de zile iar pe 20.06. a fost confirmată ca definitivă neinceperea urmăririi penale. Azi am obținut certificatul de grefă aferent și m-am dus la Brigada Rutieră să cer restituirea permisului. Deși toată lumea care a trecut prin situații asemănătoare mi-a spus că permisul se eliberează pe loc, am aflat cu stupoare la ghișeu că trebuie să mai aștept 2 săptămâni pentru ca onor comandantul să aprobe (sau nu???) restituirea permisului. E normal ca poliția să cenzureze o decizie definitivă a instantei? Mie nu mi se pare.

Salut ai rezolvat , ti se eliberat permisul tie ? Pentru ca mie încă nu

Nu au trecut încă ele 2 săptămâni, vineri 7 iulie ar trebui să îl iau

Qwerty1234567889 a scris:

Salut sunt in aceasi situație ca tine , am depus toate actele la poliția rutieră acum o săptămâna și la fel mi-au spus sa aștept 2 săptămâni , tu pana la urma ai rezolvat , cât ai așteptat defapt ?

Răspuns la discuția Conducere fara permis
Nu ați citit cu atenție. Nu e vorba de sancțiunea contravențională pe care o poți primi atunci când nu ai LA TINE (!!!) permisul sau dovada, ci la faptul dacă legal am dreptul sau nu de a conduce, in condițiile in care am o decizie definitivă că nu există fapta pentru care mi-a fost reținut permisul. E ceva similar cu decizia achitării lui C. P. Piedone. Cum ar fi fost să decidă apoi conducerea penitenciarului să îl mai țină 2 săptămâni în pușcărie că așa e birocrația lor? Apreciez faptul că doriți să participați la discuție, dar nu cred că sunteți profesionist al dreptului.

adriandimitriu a scris:

cand va aflati la volan, conform reglementarilor legale trebuiie sa fiti in posesia unui permis de conducere valabil sau (exceptional) a unei adeverinte corespunzatoare.
daca nu aveti la dvs nici unul din aceste documente, chiar daca sunt acasa, de exemplu, sunteti pasibil de a fi sanctionat.
restul interpretarilor sunt personale, la fel ca riscurile la care va expuneti.

Răspuns la discuția Conducere fara permis
Mulțumesc pentru răspuns. Eu înțeleg că procedura de restituire e aprobată de MAI, dar nu asta era întrebarea, deoarece conducerea MAI nu e sursă de drept după știința mea și nici nu sunt convins că e legală această procedură care practic cenzurează decizia definitivă a instanței. Eu cred că există o diferență între dreptul de a conduce și deținerea fizică a permisului (faptul că nu il ai la tine este doar contravenție, nu infracțiune). E aceeași situație.

POPA GHEORGHE a scris:

Nu. Daca veti conduce o faceti pe riscul dvs. Procedura este aprobata la nivel de MAI.

Am permisul reținut ca urmare a deschiderii unui dosar penal pentru presupusa părăsire a locului accidentului. Pe 29.05.2023, procurorul de caz dispus clasarea dosarului (decizie de neincepere a urmăririi penale), confirmată definitiv de instanță pe 20.06. Pe data de 23.06. am obținut certificatul de grefă corespunzător si am depus ambele documente la ghișeul * Restituiri permise " al BPR. Acolo am aflat cu surprindere că mai am de așteptat 2 săptămâni până la restituirea efectivă a permisului pentru că atât durează procedura birocratică a BPR. Întrebare : am dreptul de a conduce în această perioadă (până la restituirea lui), întrucât motivul reținerii a fost desființat și poliția îl deține în acest moment doar cu titlu de depozitar?
Tocmai că am citit. Doar că lipsa menționării termenului nu înseamnă, în opinia mea, "imediat / la prezentare". Nefiind jurist (în sensul larg), pot admite că greșesc și că undeva în dreptul constituțional / penal / civil /administrativ este reglementată lipsa stipulării unui termen. Acesta era sensul întrebării suplimentare de mai devreme.

latka a scris:

Asa scrie in articol, nu e mentionat nici un termen, nu ati citit?