avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere fara permis

Am permisul reținut ca urmare a deschiderii unui dosar penal pentru presupusa părăsire a locului accidentului. Pe 29.05.2023, procurorul de caz dispus clasarea dosarului (decizie de neincepere a urmăririi penale), confirmată definitiv de instanță pe 20.06. Pe data de 23.06. am obținut certificatul de grefă corespunzător si am depus ambele documente la ghișeul * Restituiri permise " al BPR. Acolo am aflat cu surprindere că mai am de așteptat 2 săptămâni până la restituirea efectivă a permisului pentru că atât durează procedura birocratică a BPR. Întrebare : am dreptul de a conduce în această perioadă (până la restituirea lui), întrucât motivul reținerii a fost desființat și poliția îl deține în acest moment doar cu titlu de depozitar?
Ultima modificare: Luni, 26 Iunie 2023
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: anddan , utilizator 17:56, 26 Iunie 2023
Nu. Daca veti conduce o faceti pe riscul dvs. Procedura este aprobata la nivel de MAI.
Mulțumesc pentru răspuns. Eu înțeleg că procedura de restituire e aprobată de MAI, dar nu asta era întrebarea, deoarece conducerea MAI nu e sursă de drept după știința mea și nici nu sunt convins că e legală această procedură care practic cenzurează decizia definitivă a instanței. Eu cred că există o diferență între dreptul de a conduce și deținerea fizică a permisului (faptul că nu il ai la tine este doar contravenție, nu infracțiune). E aceeași situație.

POPA GHEORGHE a scris:

Nu. Daca veti conduce o faceti pe riscul dvs. Procedura este aprobata la nivel de MAI.

cand va aflati la volan, conform reglementarilor legale trebuiie sa fiti in posesia unui permis de conducere valabil sau (exceptional) a unei adeverinte corespunzatoare.
daca nu aveti la dvs nici unul din aceste documente, chiar daca sunt acasa, de exemplu, sunteti pasibil de a fi sanctionat.
restul interpretarilor sunt personale, la fel ca riscurile la care va expuneti.
Nu ați citit cu atenție. Nu e vorba de sancțiunea contravențională pe care o poți primi atunci când nu ai LA TINE (!!!) permisul sau dovada, ci la faptul dacă legal am dreptul sau nu de a conduce, in condițiile in care am o decizie definitivă că nu există fapta pentru care mi-a fost reținut permisul. E ceva similar cu decizia achitării lui C. P. Piedone. Cum ar fi fost să decidă apoi conducerea penitenciarului să îl mai țină 2 săptămâni în pușcărie că așa e birocrația lor? Apreciez faptul că doriți să participați la discuție, dar nu cred că sunteți profesionist al dreptului.

adriandimitriu a scris:

cand va aflati la volan, conform reglementarilor legale trebuiie sa fiti in posesia unui permis de conducere valabil sau (exceptional) a unei adeverinte corespunzatoare.
daca nu aveti la dvs nici unul din aceste documente, chiar daca sunt acasa, de exemplu, sunteti pasibil de a fi sanctionat.
restul interpretarilor sunt personale, la fel ca riscurile la care va expuneti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am permisul suspendat de 11 luni pentru o așa zisă ... anddan anddan Restituire permis cu certificat grefă. Buna ziua, am permisul reținut de 11 luni pentru o așa zisă părăsire a locului accidentului (metoda ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere italian anulat solo_solo solo_solo Buna ziua!As dori sa ma ajutati si pe mine sa inteleg exact ce trebuie sa fac.Am urmatoarea speta:la data de 26 septembrie 2010, am fost oprit de un echipaj de ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat Utilizator/2018 Utilizator/2018 Buna ziua, în situația în care permisul de conducere, eliberat de către autoritățile din România, mi a fost suspendat de către acestea, dar destin un ... (vezi toată discuția)