avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Activitate insomnia13ro

Activitate insomnia13ro

Vă mulțumesc pentru răspuns. Testamentul trebuie făcut la notar sau la avocat?

gi-jane2 a scris:

Isi pot lasa averea unul altuia prin testament. Daca parintii mai sunt in viata la data decesului copilului lor, sunt mostenitori rezervatariu si daca nu sunt de acord cu testamentul, pot culege jumatate din cat li s-ar fi cuvenit legal.

Bună ziua,

Din câte am înțeles, în cazul unei familii fără copii, dacă unul dintre soți decedează, părinții și frații lui ar putea beneficia de o parte din moștenire.
Nu înțeleg de ce legea este făcută în acest fel, dacă nu ai copii nu înseamnă că actul de căsătorie e mai puțin valabil, dar asta e altă discuție...
Având în vedere că nu au beneficiat de niciun ajutor din partea familiei, ce pot face soții pentru a-și proteja bunurile, pentru a se asigura că, în caz de o nenorocire, soțul supraviețuitor va beneficia de întreaga moștenire?
Bună ziua,

Am două întrebări:

1. Cazul meu concret: Sunt traducător PFA neplătitor de TVA. Am doi clienți persoane juridice non-UE (din SUA și Australia). Chiar și în cazul în care aș depăși plafonul și aș deveni plătitor de TVA, în cazul lor tot factură fără TVA ar trebui să emit, corect?

2) Ce schimbări ar aduce trecerea de la neplătitor la plătitor de TVA, în afara faptului că ar trebui să facturez cu TVA în România?

Ref. 1), din câte am înțeles, facturile se emit fără TVA, indiferent dacă clientul extern este sau nu plătitor de TVA.
Din păcate nu am reușit să găsesc și sursa exactă, temeiul legal (ex. art. din Codul Fiscal actual sau alte legi relevante).

Un articol din 2015 (care nu explică totuși cum se procedează dacă clientul e persoană juridică non-UE): [ link extern ]

Un articol mai vechi, ce confirmă cele spuse de mine, dar nu menționează temeiul legal: [ link extern ]

Nu știu dacă e relevant, având în vedere că sunt țări diferite, dar în UK nu se facturează cu TVA dacă clientul nu este din UE.


Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri. :)
Am mai aruncat un ochi pe documente... Am două asigurări, una PAD și una facultativă. Ambele menționează că, în caz de daună: "contractul e cesionat în favoarea băncii și a Statului Român, proporțional cu procentul de garantare". Am întrebat din nou la bancă și dra la care am semnat reînnoirea asigurării a spus că banca va lua doar suma rămasă de plată. Prin urmare dra cu care am vorbit la telefon cel mai probabil nu știa despre ce vorbește... Când am întrebat-o dacă sunt asigurată în cazul în care mă inundă vecinul, a zis că nu, deși, conform documentelor, ar trebui să fiu...
Păi asta e problema, că nu are legătură cu ratele... Apartamentul este asigurat împotriva dezastrelor naturale (poliță PAD), iar polița este cesionată în favoarea băncii și a statului.

În contractul cu banca există inclusiv o clauză care mă împiedică să schimb beneficiarii poliței, dar nu se menționează nimic despre faptul că în timp se tot achită din credit, prin urmare, în cazul unui dezastru natural, banca nu mai are de recuperat toată suma pe care a împrumutat-o inițial.

Corect ar fi fost să fie obligatorie asigurarea, eventual și pentru incendii, etc. (ex. cum e obligatoriu Casco pentru mașinile în leasing), dar proprietarul apartamentului să rămână beneficiarul poliței, cu obligația ca în cazul în care polița este încasată, creditul să devină scadent și banca să își ia partea pe care o mai avea de primit.

Ce pot face în condițiile de față? Aș vrea ca și investiția mea să fie protejată, nu doar a băncii...
Bună ziua,

Am achiziționat un apartament prin Prima Casă și până acum am achitat aproximativ o treime din valoarea creditului.

La semnarea contractului de creditare am fost nevoită să achit o poliță de asigurare și să o cesionez în favoarea băncii și a statului.

Creditul e făcut la BT, dar ei spun că e o clauză întâlnită la toate băncile.

Întrebarea mea este ce se întâmplă cu banii deja plătiți băncii în cazul în care un apartament achiziționat prin Prima Casă este distrus într-un dezastru natural?
Banca și statul încasează toată polița, iar eu rămân și fără banii plătiți, și fără apartament sau banca trebuie să îmi dea înapoi ce am plătit după ce încasează asigurarea?

Întreb pentru că am fost sunată de la bancă pentru reînnoirea poliței și am întrebat ce beneficii am în urma acestei asigurări.

Mi s-a răspuns că în cazul în care apartamentul este distrus într-un dezastru natural nu voi mai fi nevoită să plătesc în continuare creditul... și atât. Adică pierd banii dați și să fiu fericită că nu trebuie să mai și plătesc în continuare rată la nimic.

Știu că probabilitatea este mică, dar, având în vedere că am achitat deja o treime din credit, că am investit în renovarea apartamentului, că plătesc totul felul de dobânzi și comisioane, răspunsul ăsta nu doar că nu mă mulțumește, mă revoltă de-a dreptul.

Mă puteți lămuri, vă rog, dacă dra de la telefon era doar neinformată sau avea dreptate? Dacă are dreptate, ce se poate face?

Mulțumesc
AndreiPetrescu a scris:

Buna ziua.

In viitorul apropiat, este posibil sa fiu angajat de un angajator din Anglia, ce activeaza in domeniul IT, cu contract individual de munca (stat de plata/payroll).

Pentru a-mi desfasura activitatea, voi folosi in Romania un calculator (din baza materiala a angajatorului) pentru a ma conecta la infrastructura din Anglia a angajatorului, si de acolo imi voi desfasura activitatea (programare, relationare cu clientii angajatorului, etc.). Am patru intrebari.

1) Unde se considera ca imi desfasor activitatea; in Romania sau in Anglia? Mentionez ca in Romania nu voi interactiona cu niciun client (nici macar indirect).

2) Unde platesc taxe; in Romania sau in Anglia?

3) Daca taxele se platesc in Romania, ce taxe platesc mai exact, atat eu cat si angajatorul? Altfel spus, din salariul brut (gross payment) care ajunge in contul meu (angajatul) din Romania, cu cat raman "in mana"?

Va multumesc mult pentru ajutor. Se pare ca este o speta destul de complexa (sau cel putin, neobisnuita) asa ca daca nu am fost destul de clar in exprimare sau nu am oferit suficiente informatii va rog sa ma anuntati.

Multumesc mult pentru timp si efort.

Cu respect,
Andrei Petrescu



Si eu ma aflu intr-o situatie similara si as avea nevoie de lamuriri la intrebarile de mai sus.
Ne poate ajuta cineva?