avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Activitate razvi_09

Activitate razvi_09

Bună ziua! Cu privire la o acţiune de partaj judiciar - ieşire din indiviziune, în situaţia în care reclamantul solicita atribuirea în natură a cotei din terenurile supuse partajării, iar eu, în calitate de pârât nu doresc atribuirea în natură a cotei ce mi s-ar cuvenii, renunţând la partea mea în favoarea reclamantului, cu condiţia plăţii unei sume cu titlu de sultă/despăgubire, am următoarele întrebări:
- se poate solicita obligarea reclamantului la plata unei sume cu titlu de despăgubire/sultă, având în vedere faptul că eu nu am avut cunoştinţă despre terenurile respective din anul 1997, până în luna iunie 2015, iar reclamantul a declarat că a lucrat terenurile respective;
- În situaţia în care reclamantul nu este de acord cu plata unei sume cu titlu de sultă/despăgubire, pot solicita instanţei aplicarea dispoziţiilor art. 991-992 CPC, prin vânzarea ternurilor ce mi s-ar cuvenii de către un executor judecătoresc şi dacă articolele menţionate sunt aplicabile în această situaţie.
- care este temeiul de drept prin care pot solicita reclamantului plata unei despăgubiri pentru lipsa de folosinţă a terenurilor din anul 1997 şi plata de daune morale, având în vedere faptul că acesta a ascuns terenurile faţă de mine, iar eu nu am avut cunoştinţă despre existenţa lor până în luna iunie 2015;
- dreptul de a cerere despăgubiri pentru lipsa de folosinţă şi daune morale în situaţia expusă, s-a prescris.
Vă mulţumesc!
Bună ziua! Sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), fiind formulată în acest sens o acţiune de ieşire din indiviziune.
Succesiunea de pe urma defunctei, bunica mea, s-a dezbătut în anul 1997, fiind emis un certificat de mostenitor in care am dreptul la o cotă de ½. Terenurile, la acel moment, nu au fost declarate – cu rea-credinţă. Pe titlu de proprietate sunt 2 proprietari, unul dintre aceşti fiind defuncta cu o cotă de 1/2. Titlu de proprietate a fost emis anterior dezbaterii succesiunii, în 1996, deşi reclamantul învederează că nu a avut cunoştinţă despre acestea. Acţiunea a fost formulată la începutul lunii acesteia.
Referitor la această problemă am următoarele întrebări:
- în cazul acţiunii de partaj judiciar – ieşire din indiviziune, este obligatorie procedura prealabilă notarială şi dacă in această situaţie sunt aplicabile dispoz. Art. 193 CPC;
- în situaţia de faţă, eu neavând cunoştinţă despre terenuri din 1997 până in iunie 2015, pot invoca un temei de drept prin care să nu fiu obligat la plata cotei mele din datorie;
- cum il pot obliga pe reclamant la plata unei despăgubiri pentru folosinţa terenului în tot acest timp 1997-2015, in situaţia in care s-ar constata că acesta a avut un beneficiu de pe urma terenurilor, au fost date în arendă sau înscrie în Registru Agricol la vreo asociaţie.
În situaţia in care reclamantul nu ar timbra acţiunea la valoarea actuală de piaţă, de unde pot verifica care sunt preţurile pe terenuri agricole la acest moment.

Vă mulţumesc!
Da, vă multumesc frumos pentru răspuns. Problema pe care nu am menţionat-o este că succesiunea de pe urma defunctului s-a dezbătut în anul 1997, iar terenurile nu au fost declarate. Pe titlu de proprietate sunt 2 proprietari, unul dintre aceşti fiind defunctul cu o cotă de 1/2. Titlu de proprietate a fost emis anterior dezbaterii succesiunii, în 1996, deşi reclamantul învederează că nu a avut cunoştinţă despre acestea. Acţiunea a fost formulată la începutul lunii acesteia.
M-ar fi interesat dacă există un temei juridic care, în situaţia de faţă, să îl invoc pentru a nu fi obligat la plata cotei din pasivul terenurilor, precum şi dacă, procedura prealabilă este obligatorie şi pentru acţiunea de partaj judiciar - ieşire din indiviziune.
Vă mulţumesc frumos şi vă solicit un răspuns, în măsura în care nu vă deranjez.
Bună ziua! Recent am aflat că sunt moştenitorul unei cote de 1/4 dintr-un teren şi a pasivului legat de acesta - 4.000 lei (impozite şi alte datorii), fiind formulată în acest sens o acţiune de ieşire din indiviziune. Aş dorii să ştiu dacă pot accepta această moştenire astfel încât să nu fiu obligat la plata unei cote din suma menţionată şi care ar fi temeiul juridic în acest sens. În cazul acţiunii de partaj judiciar - ieşire din indiviziune, reclamantul are sau nu obligaţia de a efectua procedura prealabilă notarială.
Vă mulţumesc!