avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Activitate Mihaela Popescu

Activitate Mihaela Popescu

este necesara autorizatie de construire pentru amplasarea unei platforme mobile, pentru o perioada de aprox 1 luna? Pe platforma mobila se va afla o aparatura medicala.
Răspuns la discuția Sărbători fericite!
O sarbatoare binecuvântată!
Adevărat a înviat!
Răspuns la discuția Clauze personalizate cim
Exclus. Incaz de absent in preaviz, se constituie comisie disciplinara, se convoaca salariatul sa dea explicatii si, in cazul in care nu se obtine un act favorabil - salariatul nu se prezinta pentru executarea preavizului - se poate intenta actiune in justitie impotriva acestuia dar nicidecum nu se pot retine din salariu sume cu titlu de despagubiri pentru neprezentare la serviciu. Va recomand sa consultati inspectorul ITM.
Răspuns la discuția Alocatie
Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau universitar, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora dar nu mai mult de 26 ani.
Răspuns la discuția Concediu medical
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa asteptati o luna. La sfarsitul fiecarei luni de activitate, medicul isi raporteaza toate activitatile casei de sanatate, in primele 10 zile din luna urmatoare urmand a se actualiza datele in sistemul Casei. Astfel, daca v-ati inscris la medic in 20 august, la 31 august medicul face raportarea la Casa si pe data de 10 sept, Casa va confirma modificarile. Din 11 sept, va puteti prezenta la medic cu solicitare de a vi se elibera concediul medical. Asta presupunand ca va veti imbolnavi dupa data de 11 sept. Exceptand femeile insarcinate si bolile cronice grave, concediile nu se elibereaza retroactiv.
Sper sa va foloseasca.
Răspuns la discuția Concediu studii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul muncii

Art. 154. - (1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155. - (1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.

Art. 156. - (1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157. - (1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 150.
(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 156 alin. (1).

Art. 158. - Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

Deci, veti putea cere concediu de 10 zile platite sau, cu aprobarea ierarhic superioara, pe perioada care va este necesara.
Concediul poate fi platit si pentru o perioada mai mare de 10 zile dar ma indoiesc ca o institutie de stat are aceste disponibilitati.
Sper sa va fi fost de folos.
Răspuns la discuția Contract determinat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 82. - (1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit, în condiţiile prevăzute la art. 83, şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, pentru perioada realizării unui proiect, program sau unei lucrări.
(4) Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.
Art. 84. - (1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.
IN CONCLUZIE, PRELUNGIREA UNUI CONTRACT PRIN ACT ADITIONAL, NU REPREZINTA UN NOU CONTRACT. UN CONTRACT PE PERIOADA DETERMINATA, IMPREUNA CU TOATE ADITIONALELE SALE, NU TREBUIE SA DEPASEASCA 36 LUNI. LA SFARSITUL CELOR 36 LUNI, SE POATE INCHEIA UN NOU CONTRACT, PENTRU O ALTA PERIOADA DE 36 LUNI( IMPREUNA SAU NU CU ADITIONALE), DOAR DACA AU TRECUT 3 LUNI MINIMUM DE LA PRIMUL CONTRACT.
iN SITUATIA DUMNEAVOASTRA, PRIMUL CONTRACT CU ADITIONALE ARE PERIOADA DE 12 LUNI SI 10 ZILE DECI MAI PUTIN DE 36 LUNI .
AL DOILEA CONTRACT ARE 11 LUNI. NICI DACA INTRE PRIMUL SI AL DOILEA NU AU TRECUT MINIMUM 3 LUNI, CONTRACTELE DUMNEAVOASTRA NU INCALCA CODUL MUNCII, FIECARE CONTRACT FIIND SUB 12 LUNI FIECARE SI INAUNTRUL PERIOADEI DE 36 LUNI.
NUMARUL DE ACTE ADITIONALE INCHEIATE PE UN CONTRACT NU SUNT LIMITATE, SE POT INCHEIA ORICATE ACTE ADITIONALE, IN PERIOADA DE 36 LUNI A FIECARUI CONTRACT.
Buna ziua!
Am contractat un credit bancar pentru o masina care urma sa fie a fratelui meu, acesta urmand sa plateasca si ratele bancare impreuna cu tatal nostrum- asa mi se promisese verbal. Ratele au fost platite de catre ei timp de 2 ani, ulterior nemaifacandu-se nicio plata. Fratele mi-a cerut sa ii vand masina pentru a se folosi de ea asa cum doreste si am incheiat act de vc in timpul creditului chiar daca ulterior am inteles ca nici nu puteam vinde intrucat masina nu era a mea ci a bancii in parte. Creditul a fost facut de fratele meu cu procura din partea mea. Am aflat ca sunt executata silit, eu locuind in alt oras iar corespondenta fiind trimisa la adresa la care era fratele si unde avusesem si eu domiciliul la data creditului. Am luat legatura cu executorul judecatoresc in 2013 si am inteles ca trebuie sa predau masina. De 2 ani incerc sa il conving pe fratele meu sa inapoieze masina bancii dar el refuza spunand ca :" masina e a mea iar creditul e al tau, nu am de ce sa dau masina bancii". Tatal imi cere " sa ne ajutam ca fratii" dar eu am poprire pe salar iar frate-miu are o vanzare pe 1 leu ( la propriu). Am inteles ca si vanzarea aceea ar fi nula dar nu pot lua masina de la el sa o dau bancii si nici banca sa o ia de la el, fiind proprietar. Vreau doar sa inchei creditul. Nu stiu ce sa mai fac, ma puteti sfatui?. Multumesc