avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauze personalizate cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauze personalizate cim

Deseori se intampla ca un salariat sa demisioneze de la locul de munca fara sa-si efectueze preavizul. SE poate cumva obliga ca respectivul salaiat sa -si efectueze preavizul? Ma gandeam ceva gen clauza cim personalizata cu despagubiri ? Adica sa plateasca 2-3 salarii societatii respective ?
Cel mai recent răspuns: cata8 , utilizator 15:01, 4 Septembrie 2017
Exclus. Incaz de absent in preaviz, se constituie comisie disciplinara, se convoaca salariatul sa dea explicatii si, in cazul in care nu se obtine un act favorabil - salariatul nu se prezinta pentru executarea preavizului - se poate intenta actiune in justitie impotriva acestuia dar nicidecum nu se pot retine din salariu sume cu titlu de despagubiri pentru neprezentare la serviciu. Va recomand sa consultati inspectorul ITM.
Multumesc pt raspuns. Ideea ar fi ca in cazul in care salariatul nu-si efectueaza preavizul sa fie stipulat in contract o anumita sanctiune. Am auzit de cazuri cand un anumit salariat nu putea sa plece de la locul de munca-nu putea sa-si dea demisia - pt ca era stipulat in contract o anumita sanctiune pt el. Nu se doreste vreun abuz din partea patronatului, doar o cale legala ca fiecare salariat sa-si efectueze un preaviz nu sa plece imediat si fara drept de apel.
Este o aberatie ceea ce ati auzit .. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Nu este obligatoriu sa se stea in preaviz , insa in acest caz exista doau situatii posibile :
- fie incetarea disciplinara a c.i.m. pentru absente nemotivate

- fie incetarea c.i.m. prin demisie/concediere la expirarea perioadei de preaviz
Am inteles. Va multumesc pt ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie sorinaionela sorinaionela este legal ca pe cererea de demisie sa scrie angajatorul ca nu poti pleca pana nu ii restitui bani pt specializarea la locul de munca ( nu am facut ... (vezi toată discuția)
Demisie: trebuie neaparat preaviz? alexandra_andrei alexandra_andrei salutare, as dori sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca datorita programului exploatant si a ilegalitatii ce are loc. Intrebarea mea este : se poate sa ... (vezi toată discuția)
Modalitate incetare contract de munca Diaconu_D Diaconu_D Buna ziua, Un salariat vine si lasa demisia (se inregistreza) cu data de incetare a contractului 4 octombrie (respectand preavizul). Parcursul preavizul ... (vezi toată discuția)