avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modalitate incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modalitate incetare contract de munca

Buna ziua,

Un salariat vine si lasa demisia (se inregistreza) cu data de incetare a contractului 4 octombrie (respectand preavizul).
Parcursul preavizul lipseste nemotivat 1 zi, timp in care aflam ca a plecat in strainatate, deci nu va mai continua respectarea contratului.
Poate angajatorul sa inceteze contractul cu articolul 81 (7) (renuntarea totala sau partiala la preaviz), fara sa fie nevoie sa mai faca alte demersuri?
Se doreste a se evita procedura de cercetare disciplinara, a carui final deja s-ar cunoaste.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:41, 24 Septembrie 2019
1. In opinia mea, renuntarea totala sau partiala la preaviz trebuie exprimata la data luarii la cunostinta de cererea de demisie a salariatului si nu dupa un anumit numar de zile de preaviz efectuate de salariat.

Consider ca nu este corect d.p.d.v. moral sa se procedeze astfel, chiar daca nu exista text de lege care sa reglementeze o astfel de situatie. Altfel spus, incep sa efectuez preavizul si dupa cateva zile mi se aduce la cunostinta ca se renunta la restul de zile.

2. In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz poate genbera doua situatii :
- incetarea c.i.m. prin demisie la expirarea termenului de preaviz , fara a se mai proceda la cercetarea disciplinara;

- desfacerea disciplinara a c.i.m..
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dle Cornel Vasile,

Sunt de acord cu dvs ca, la general vorbind, nu este corect d.p.d.v. moral sa se anunte un salariat in timpul preavizului ca acesta i-a fost "scurtat".

Incercam sa obtin o solutie la situatia de fata. Daca se lasa preavizul sa curga, salariatul inregistreaza nr de absente nemotivate care, cf ROI, presupune demararea procedurii de cercetare disciplinara.

Daca se demareaza procedura de cercetare disciplinara, nu se suspenda preavizul pe perioada cercetarii disciplinare?

Cum poate, in acest caz, societatea sa inceteze CIM-ul la finalul perioadei de preaviz, fara cercetare disciplinara?

Multumesc pentru raspuns.
Potrivit Codului Muncii :
1. Suspendarea c.i.m. pe durata absentelor nemotivate nu este obligatorie.

2. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Prin urmare, are dreptul si nu obligatia de a aplica sanctiunile disciplinare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - preaviz Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Cum inceteaza un contract individual de munca in cazul unui salariat care-si da demisia fara respectarea perioadei de preaviz iar administratorul ... (vezi toată discuția)
Renunțare parțiala la preaviz Mihai-Mirella Mihai-Mirella Cum reușesc sa conving angajatorul sa renunțe la 4 zile de preaviz ? Menționez ca in contract am stipulate 20 de zile lucrătoare de preaviz și eu pot sa ... (vezi toată discuția)
Ce fac daca salariatul nu respecta preavizul? ela-d ela-d Avem un angajat care pe data de 22 dec (seara) si-a dat demisia , care a fost inregistrata pe 23 dec. Conducerea nu a vrut sa renunte la cele 20 zile ... (vezi toată discuția)