avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CE FAC DACA SALARIATUL NU RESPECTA PREAVIZUL?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CE FAC DACA SALARIATUL NU RESPECTA PREAVIZUL?

Avem un angajat care pe data de 22 dec (seara) si-a dat demisia , care a fost inregistrata pe 23 dec. Conducerea nu a vrut sa renunte la cele 20 zile lucratoare de preaviz (asa cum prevede CIM) dar salariatul nu s-a mai prezentat la munca din data de 23.12.2011. In data de 12.01 i s-a trimis acasa, prin curier, instiintare pentru cercetare disciplinara. Contatctat telefonic de curier, acesta i-a spus ca nu vrea sa primeasca plicul, sa-l trimita inapoi in firma. Cercetarea trebuia efectuata astazi, 19.01.2012. Ce trebuie sa fac mai departe (care sunt variantele), in situatia in care pe 24.01. ii expira perioada de preaviz si totusi el n-a mai venit la munca? -va rog daca se poate m-ar ajuta un raspuns cat mai urgent
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:07, 4 August 2014
Efectuati cercetarea disciplinara in lipsa acestuia, intocmiti un proces-verbal care sa contina decizia de incetare a contractului de munca pe motive disciplinare, emiteti o astfel de decizie pe care o aduceti la cunostinta salariatului respectiv.
si daca totusi se doreste o intrevedere cu el, pot sa-i dau astazi o convocare dar care sa nu mai respecte cele 5 zile, tinand cont ca pe 24.01 ii expira preavizulsi nu mai sunt 5 zile lucratoare pana atunci?
In Codul Muncii nu se prevede niciun termen in care trebuie trimisa comunicarea .....trimiteti convocare astfel incat salariatul sa se prezinte pana la incetarea preavizului ... de altfel , nu este obligatorie sa faceti cercetarea disciplinara. Pe perioada de preaviz acesta va figura absent nemotivat , iar numarul de zile de absente nemotivate vor apare in adeverinta de vechime eliberata.
Cercetarea disciplinaa se demareaza in interiorul perioadei de p[reaviz sau cand? Trebuie documentat ca nu s-a efectuat preavizul, deci dupa ce expira cele 20 zile lucratoare de preaviz?
Cercetarea disciplinara trebuei demarata si efectuata inauntrul perioadei de preaviz. Dupa expirarea perioadei de preaviz, c.i.m. inceteaza si nu se mai poate efectua cercetarea disciplinara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara luminita29 luminita29 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema. Salariat si-a depus demisia, in CIM sunt prevazute 20 de zile lucratoare preaviz. Angajatorul doreste ca ... (vezi toată discuția)
Modalitate incetare contract de munca Diaconu_D Diaconu_D Buna ziua, Un salariat vine si lasa demisia (se inregistreza) cu data de incetare a contractului 4 octombrie (respectand preavizul). Parcursul preavizul ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz, absente nemotivate Dragos Stefan Dragos Stefan In cazul in care unui salariat i se aproba demisia cu preaviz, si absenteaza nemotivat de la aprobarea demisiei, angajatorul decide suspendarea c.i.m pe ... (vezi toată discuția)