Viorel Olaru
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Opine personală ! Conform art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 în forma modificată prin art. 20 pct. 10 din Legea nr. 203/2018 ,citez : „ Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal ”.
Potrivit art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 citez : „ De la data intrării în vigoare a prezentei legi , contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.” – corelativ prin art. 20 pct. 4 din Legea nr. 203/2018 este modificat și art. 16 din O.G. nr. 2/2001, prevăzându-se obligativitatea menționării în procesul-verbal a posibilității achitării în termen de 15 zile a jumătății din minimul amenzii prevăzute de actul normativ pentru contravenția săvârșită.
Legea aduce si o alta noutate, mai exact, dispozitiile din actele normative in vigoare care stabilesc achitarea a jumatate din minimul amenzii, într-un termen mai mic de 15 zile, SE ABROGĂ !
Fapte contraventionale si amenzi atasate acestora se regasesc prin nenumarate acte normative. Uneori, se prevede posibilitatea de a achita amenzile la jumatate, in 48 de ore, alteori, nu. Prevederea citată mai sus face aplicabilă facilitatea achitarii in 15 zile a jumatate din minimul legal al amenzii si in situatiile unde nu se precizeaza nimic despre asta in acele legi.
Viorel Olaru
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu am plătit online 500 lei pentru cineva și am și contestat la Judecătorie ! Sancțiunea aplicată a fost de 12000 lei ! Mai multe detalii pe mesaj privat !
Potrivit reglementărilor aduse Legii nr. 203/2018, noul termen de 15 zile pentru plata minimului amenzii contravenționale va intra în vigoare începând cu data de 24.08.2018. Reținem că, după intrarea în vigoare a legii, orice termen de achitare a amenzii contravenționale mai mic de 15 zile prevăzut în actul constatator va fi considerat nul.
Un avocat apără un UAT întrun proces civil ! UAT ul depune documente în fals(cu mai multe ștersături ,adăugiri etc...)Reclamantul sesizează Instanța despre acest aspect în ședință iar avocatul susține cu vehemență că datele sunt reale . Faptul că acele documente sunt înscrise în fals ,avocatul poate fi tras la răspundere penal ?
Un Consiliu Local angajează printr-un contract un avocat într-un proces civil. Avocatul nu depune la dosar împuternicirea avocațională și nici contractul ? Intervin două întrebări :
1. Dacă nu are depus la dossarul civil în cauză împuternicirea și nici contractul acesta poate apăra interesele CL în respectivul dosar?
2.Dacă fratele avocatului este consilier local al orașului respectiv avocatul se află în incompatibilitate ? Sau mai bine formulat poate reprezenta în instanță acel CL ? Ce consecințe pot avea in ambele cazuri? Mulțumesc anticipat !
Dar un UAT care este pârât în procesul civil are obligația să depună documente fără inscrisul "conform cu originalul"pe documentele depuse ? Mul'umesc anticipat !
Conform art.85 Cod de Procedură Civilă punct
(3) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau persoană juridică dată unui avocat ori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.
Întrebare : Fără imputernicire avocațională sau contract poate un avocat reprezenta Consiliul Local al unui oraș sau un UAT ?
Întâmpinarea ESTE semnată doar de viceprimar iar TOATE documentele anexate sunt doar ștampilate fără a se menționa " conform cu originalul " .Poate fi abuz ]n serviciu al viceprimarului în acest caz dacă primarul se afla la serviciu la data când s-a întocmit întâmpinarea ? Mai menționez că nu este semnată nici de secretarul primăriei deși acesta se afla la serviciu !