Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: detin un automobil destul de vechi care nu mai are RCA si ITP valabile. As dori sa donez automobilul unor persoane nevoiase. Inainte de a incheia contractul de vinzare-cumparare, persoana care primeste donatia va duce masina (pe platforma) la un centru ITP pentru a evalua starea acesteia.
Problema este ca eu nu pot controla ce se intimpla cu masina in aceasta perioada ( de ex. daca persoana respectiva conduce vehiculul far RCA sau ITP, daca provoaca vreun accident etc). Este un contract de comodat o solutie care sa ma protejeze de orice neplaceri? Poate fi incheiat sub semnatura privata?
Trebuie sa mai mentionez ca sulta este deja platita si relatia cu persoana in cauza este una foarte proasta. De accea sulta a fost platita prin executor judecatoresc si nu exista decit un act eliberat de acesta care atesta ca sulta a fost ridicata. Cu o mare probabilitate detine actele dar cu siguranta, avind in vedere relatia tensionata, nu mi le va pune la dispozitie.
In acest caz credeti ca voi putea intabula doar cu sentinta definitiva si eventual copii dupa celelate acte? Ma gindesc ca actele originale deja au fost luate in considerare de instanta pe parcursul procesului de succesiune.
In urma unui proces de dezbatere a succesiunii mi-a fost atribuit printr-o decizie irevocabila si definitiva un apartament urmind sa platesc o suma cu titlu de sulta celeilalte parti implicat in proces (mama vitrega). Care sunt, in acest caz, actele care atesta proprietatea? Este suficienta hotarirea judecatoresca sau imi trebuie si actele originale (contract vanzare-cumparare, dovada plata CEC etc.). Mentionez ca nu detin actele vechi ale apartamentului in original si pare imposibil sa le recuperez din arhive ( apartamentul este contruit in 1963).
In urma unui proces de succesiune instanta a decis plata de catre mine a unei sulte si in acelasi timp obliga cealalta parte la plata a jumatate din onorariul avocatului meu. Din pacate persoana care trebuie sa incaseze sulta nu este contactabila asa incit am decis sa consemnez toata suma printr-un executor.
Este OK sa consemnez doar diferenta dintre sulta si cheltuielile de judecata? Voi putea radia sulta din cartea funciara in acest caz?
Multumesc pentru raspuns. Totusi persoana cealalata nu locuieste in apartament. Cel putin asta este ce a declarat in fata instantei lucru consemnat si in hotarirea judecatoreasca.
Problema cea mai mare este cea a eventualelor obiecte depozitate acolo in trecut, lucruri care sunt proprietatea lui.
Discutind cu executorul, sugestia lui a fost intrarea mea in apartament cu 2 martori. Insa am niste retineri pentru ca nu vreau sa ma expun la eventuale probleme ulterioare (poate chiar mai grave decit problema initiala). Pe de alta parte procedura speciala mentionata mai sus inteleg ca este foarte costisitoare...
Am obtinut de curind in instanta dreptul de proprietate asupra unui apartament in urma unui proces de succesiune+partaj. Am fost obligat la plata unei sulte pe care am de gind sa o consemnez cu ajutorul unui executor judecatoresc.
Intrebarea este daca pot intra pur si simplu in apartament sau trebuie sa parcurg alta procedura (juridica) in prealabil. Mentionez ca apartamentul a fost folosit in trecut de cealalta parte implicata in proces si nu stiu daca este eliberat sau mai contine obiecte personale. Exista insa o declaratie in instanta, mentionata in hotarirea judecatoreasca, ca nici una dintre parti nu locuieste la adresa.