avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Activitate ValerieT

Activitate ValerieT

Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
În cazul uzucapiunii de 20 de ani reglementata de art. 28 al decretului 115/1938, perioada de 20 de ani se calculeaza începând de la moartea proprietarilor tabulari sau poate incepe ulterior?
Concret, exista doi proprietari tabulari decedati in anii 1960, iar posesorul actual a intrat in posesia imobilului in anul 1996.
Este necesar a se face dovada posesiei si pentru perioada dintre 1960-1996? Sau este suficient a dovedi posesia de peste 20 de ani scursa după 1996?
Mentionez ca nu cunoastem exact situația anterioară anului 1996, credem ca au mai existat 2-3 posesori in acea perioadă și as dori sa stiu daca este nevoie neaparat a se merge ”pe fir” pana la decesul propietarilor tabulari.
Va multumesc.
Vă rog să mă lămuriți în următoarea situație (pe noul cod, defunct decedat in 2015):

Defunctul a donat unui nepot apartamentul - singurul său bun.
Există doi copii ai defunctului - moștenitori rezervatari, nu există soție supraviețuitoare.

Dacă unul din cei doi copii nu face nici un act de acceptare a moștenirii în termenul de opțiune succesorală, va deveni străin de moștenire prin neacceptare. Nu are pretenții la moștenire, dar nu dorește nici să facă o declarație expresă de renunțare ulterior împlinii acestui termen (conform art.105 alin.8 Legea nr.36/1995 a notarilor publici), căci implică niște costuri cu deplasarea la consulat - locuiește în străinătate.

Celalalt copil intentionează să ceară reducțiunea liberalității excesive.

În lipsa donației, cei doi frați ar fi moștenit bunul în cotă de 1/1 (1/2 fiecare), rezerva fiind de 1/2 (1/4 fiecare).

Care va fi rezerva fratelui acceptant?

1/2 din intregul apartament? Deci va culege și rezerva corespunzătoare părții la care fratele său a pierdut dreptul de moștenire? Având în vedere că cel care nu a acceptat moștenirea devine străin de moștenire, practic celălalt frate rămâne singurul moștenitor al defunctului, astfel că pare logic să fie așa.

Sau poate doar să ceară rezerva care i s-ar fi cuvenit lui personal de 1/4??

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.


Buna ziua,

O firma X are mai multi furnizori de materiale. Din cauza unor refuzuri de marfa de catre un tert beneficiar, firma X si furnizorii sai se inteleg sa suporte pierderile proportional, respectiv ca firma sa nu mai plateasca anumite facturi furnizorilor, acestia urmând sa emita facturi storno pentru sumele in cauza.
Aceasta intelegere s-a facut doar verbal, fiind prezente 4-5 persoane.

Unul din furnizori nu a emis nicio factura storno, iar situatia a ramas ”in aer” timp de trei ani, timp in care relatia comerciala a continuat fara alte probleme (dar in baza unui alt contract), considerandu-se tacit (cel putin de catre firma X) ca acel gentleman's agreement este perfect valabil.

In ultima zi a termenului de prescriptie, furnizorul introduce actiune la judecatorie pentru obligarea firmei X la plata facturilor neachitate emise in urma cu trei ani.

Exista sanse ca intelegerea verbala prin care s-a convenit stingerea obligatiei sa poata fi dovedita cu martorii prezenti la intalnirea mentionata?

Exista sanse ca instanta sa admita proba cu martori, mergand pe ideea de a dovedi un fapr juridic care a determinat o stingere a obligatiei?

Practic acea intelegere a echivalat cu o reziliere a contractului, intrucat ulterior s-a incheiat un contract diferit pentru furnizarea de piese. Rezilierea unui contract poate fi dovedita cu martori?

Exista sanse sa se castige acest proces de catre firma X parata?

Va multumesc!